Επιβραβεύοντας τις διατροφικές διαταραχές στα social media

15.12.2020 / 14:31
201215123713_skinny

Από την αρχή της πρώτης καραντίνας, ένας τρόπος να αξιοποιήσει κανείς τον ξαφνικό ελεύθερο χρόνο του ήταν να εστιάσει στη σχέση του με το φαγητό. Κάποιοι κλείστηκαν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν ό,τι δεν θα μαγείρευαν ούτε σε τρεις ζωές υπό κανονικές συνθήκες και κάποιοι άλλοι βάλθηκαν να χάσουν περιττά κιλά, για να βγουν από την απομόνωση, όταν ερχόταν η ώρα, άλλοι άνθρωποι. Στα social media όμως, εμφανίστηκε ένα νέο φαινόμενο, με κορίτσια και γυναίκες να ανεβάζουν αθώα βίντεο με τη γυμναστική που έκαναν στο σπίτι, στη συνέχεια πολλές άρχισαν να ποστάρουν υλικό με θέμα “τι τρώω μέσα στη μέρα” – όπου αυτά που έτρωγαν μέσα στη μέρα ήταν μάξιμουμ 900 θερμίδες όλες κι όλες – και κατέληξαν να κυκλοφορούν άπειρα βίντεο με πολύ σκληρές δίαιτες, hacks για το πώς να αποφεύγεις γεύματα, να κάνεις αντικατάσταση και να δημιουργείς θερμιδικό έλλειμμα προκειμένου να χάσεις γρήγορα βάρος, με σύμβουλο διατροφής κάποιο τυχαίο κοριτσάκι που πιθανόν μπερδεύει τον αιματοκρίτη με τον ονειροκρίτη. Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο fitness και το υλικό απώλειας βάρους στα social media έγινε τόσο δυσδιάκριτη, ειδικά στο TikTok που χρησιμοποιούν εκατομμύρια νεαρά άτομα που επηρεάζονται εξαιρετικά εύκολα, ώστε τα βίντεο που μέσω αλγόριθμου προτείνονται σε νεαρά κορίτσια μοιάζουν να στηρίζουν τις διατροφικές διαταραχές, σαν να μην έχουμε μάθει απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά και δεν γίνεται επίτηδες. Υπάρχει έλεγχος και κανονισμοί που απαγορεύουν το υλικό της τοξικής κουλτούρας της δίαιτας και των ομάδων υπέρ π.χ. της βουλιμίας ή της νευρικής ανορεξίας, αλλά όποιος θέλει βρίσκει, ειδικά χρησιμοποιώντας επίτηδες ανορθόγραφα σχετικά hashtags (που δεν θα αναφέρουμε), τα οποία “ξεγελάνε” το σύστημα. Ο συσχετισμός μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διατροφικών διαταραχών έχει γίνει εδώ και χρόνια, απλά ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύκολο για ένα 14χρονο να βρει τόσα πολλά βίντεο με αυτοσχέδια “detox” προγράμματα και γυμναστική που καίει 400 θερμίδες την ώρα, όσο είναι τώρα με το TikTok. Και τόση πλύση εγκεφάλου για τη μάχη ενάντια στα κιλά δεν προάγει ακριβώς την υγεία.

Το διαδίκτυο ήταν ανέκαθεν ένα χώρος που αποθεώνει τις διατροφικές διαταραχές, ακόμα και στο “αρχαίο” πλέον Facebook, όπου πολλές γυναίκες, εμφανέστατα πάσχουσες από κάποια διατροφική διαταραχή ανεβάζουν διαρκώς φωτογραφίες τους με μαγιό ή μπροστά από φαγητά -που δεν τρώνε. Τα προφανώς καλοπροαίρετα σχόλια από κάτω, για το πόσο όμορφες και θεές είναι από φίλες τους, που νομίζουν ότι τους ανεβάζουν την ψυχολογία, απλώς ρίχνουν νερό στο μύλο της διαταραγμένης σχέσης που έχουν με την εικόνα τους. Οι διαδικτυακοί φίλοι της Νανάς Καραγιάννη μπορούμε να θυμηθούμε άπειρα αποθεωτικά σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες που την απεικόνιζαν να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Δυστυχώς ο ψεύτικος κόσμος των σόσιαλ έχει απήχηση στον πραγματικό και υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να σχολιάζει ποτέ κανείς την εμφάνιση ενός ανθρώπου που πάσχει από διατροφική διαταραχή, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν ενθαρρύνουν τους χρήστες προς την ανορεξία ή τη βουλιμία, είναι απλώς τα εργαλεία που έχουμε για να επικοινωνούμε τη δεδομένη στιγμή της ιστορίας. Το αν επιλέγουμε, 100% εκούσια ή όχι, να αναμεταδίδουμε διαρκώς το μήνυμα ότι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 24 πρέπει να ντρέπεται να βγει από το σπίτι του είναι δική μας επιλογή, και προφανώς, δικό μας λάθος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα