Επιβεβαίωση του dete.gr για τον κατακλυσμό στην Μαγνησία – Το ύψος των βροχοπτώσεων

05.09.2023 / 11:15
pa 7

Η ξαφνική ανατροπή που είχε προβλέψει στο dete.gr ο έμπειρος μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος από την περασμένη εβδομάδα προχωρώντας το περασμένο Σάββατο σε αναλυτική πρόβλεψη του ύψους των βροχοπτώσεων ανά ημέρα και ανά περιοχή, επιβεβαιώνεται με βάση τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την Δευτέρα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Πιο αναλυτικά προσδιορίζοντας το μέγιστο ύψος των βροχοπτώσεων η Κεντρική Στερεά  (Άμφισσα,  Λαμία) ,την  Τρίτη ενισχύεται το ύψος των βροχοπτώσεων 60 έως 120 χιλιοστά, ενώ την Τετάρτη από 40 έως 60 χιλιοστά.  Την Πέμπτη στην περιοχή της Λαμίας από  30 έως 40 χιλιοστά.

Άρα συμπεραίνεται το άθροισμα του ύψους των βροχοπτώσεων για τρεις  με τέσσερις μέρες θα πλησιάσει και τα 300 χιλιοστά.

Βορειότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας (Λάρισα , Τρίκαλα, Καρδίτσα)και στην Κεντρική Μακεδονία (και κυρίως η νότια Πιερία – Κατερίνη) αναμένονται  την Τρίτη από 60 έως 100 χιλιοστά, ενώ την Τετάρτη από 50 έως 100 χιλιοστά και την Πέμπτη 20 έως 40 χιλιοστά.

Ειδικότερα στην περιοχή της Μαγνησίας (Βόλος) την Τρίτη και την Τετάρτη θα ξεπεράσει και τα 300 χιλιοστά και θα πλησιάσει τα 350 χιλιοστά το συνολικό ύψος της βροχόπτωσης, με τον νόμο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατακλυσμού.

Υπάρχει έτσι και για τις τρεις αυτές περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Κεντρική Στερεά) σοβαρός κίνδυνος πλημμυρικών  φαινομένων.

Για την Περιφέρεια Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία)

Για το Αγρίνιο  την Τρίτη 30 έως 50 χιλιοστά και την Τετάρτη 10 έως 15 χιλιοστά.

Για τον Πύργο, την Δευτέρα 40 έως 60 χιλιοστά, την Τρίτη 20 έως 30 και την Τετάρτη 5 έως 10.

Για την Πάτρα, την Τρίτη ενισχύεται ο βοριάς στα 4 έως 6 μποφόρ με την βροχή να εξασθενεί ενώ Τετάρτη ενισχύεται ο βοριάς με ριπές στα 7 μποφόρ και εξασθενούν οι βροχοπτώσεις στα 5 έως 10 χιλιοστά. Την Πέμπτη σταματούν οι βροχές και παραμένει ο βοριάς στα 5 έως 7 μποφόρ.

Σε ότι αφορά την θερμοκρασία η ψυχρότερη μέρα της εβδομάδας για την Πάτρα θα είναι η Τρίτη πέφτοντας από τους 33 με 32 βαθμούς στους 29, μια πρόσκαιρη πτώση της τάξεως των τριών τεσσάρων βαθμών Κελσίου.

Ωστόσο, στην περιοχή της Αιγιάλειας η οποία είναι προσήνεμος πλευρά και βροχοπλευρά θα έχει μεγαλύτερο ύψος βροχής, με μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας λόγω του βοριά.  Την Δευτέρα θα είναι έως 40 με 50 χιλιοστά, την Τρίτη 40 έως 60 χιλιοστά και την Τετάρτη 20 με 25 χιλιοστά.

Άρα συμπεραίνετε ότι το συνολικό ύψος της βροχόπτωσης θα είναι από 100 έως 120 χιλιοστά. Οπότε στην Αιγιάλεια και στην περιοχή των Καλαβρύτων θέλει μεγάλη προσοχή αφού υπάρχει κίνδυνος πλυμμυρικών  φαινομένων και τοπικών κατολισθήσεων. Επίσης θα ενταθεί η βροχόπτωση στην Ανατολική και στην Κεντρική Πελοπόννησος.

Όσον αφορά το Ιόνιο (Ζάκυνθο., Κεφαλονια κτλ) το μέγιστο ύψος των βροχοπτώσεων   την Τρίτη 20 έως 30 και την Τετάρτη 5 έως 10.

Τέλος, όπως αναφέρθηκα παραπάνω η  κακοκαιρία θα επηρεάσει όλη την χώρα και τον Έβρο. Στην περιοχή του Έβρου την Τρίτη θα ενισχυθεί  το ύψος των βροχοπτώσεων στα 20 με 30 χιλιοστά, με μεγάλη πιθανότητα και τοπικών καταιγίδων φτάνοντας και τα 50 χιλιοστά.

Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι βροχές από  15 έως 25 χιλιοστά και την Πέμπτη θα σταματήσουν. Άρα, και η περιοχή του Έβρου είναι στην περιοχή των βροχοπτώσεων, άλλα με λιγότερο ύψος βροχή σε σύγκριση με άλλες περιοχές της επικράτειας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα