Επίθεση Παπανδρέου σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ από Αίγιο

22.02.2023 / 21:12
8F4E1BA2-9C8F-4476-8E74-6CF7FAA0E08B

Στην πολιτική εκδήλωση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αιγίου μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαϊας, Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας ευθεία επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του τόνισε τα εξής:  Με την ευκαιρία της σημερινής πρώτης συνάντησής μας το νέο χρόνο, θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή, και βέβαια, δύναμη, για τους δημοκρατικούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Η παρουσία σας είναι και συγκινητική και σημαντική για την πορεία μας, την πορεία της Δημοκρατικής μας Παράταξής, αλλά και την πορεία της χώρας. Ιδιαίτερα όταν ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, αντί για λύσεις προοπτικής, βλέπουμε να συνεχίζονται οι εύκολες και άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό, θέλω συνοπτικά, να αναφερθώ σε αυτά που μας καθιστούν διαφορετικούς και από τους δυο τους. Για εμάς, για την παράταξή μας, η δημοκρατία αποτελεί την πιο ισχυρή εγγύηση, ότι ο λαός έχει φωνή και ακούγεται δυνατά.

Ότι τα δικαιώματά μας είναι σεβαστά. Ότι ελέγχουμε, εμείς, η κοινωνία, την εξουσία, προκειμένου να μην αυθαιρετεί εναντίον μας. Ότι ο καθένας από εμάς, μπορεί να βρει το δίκιο του. Ότι δεν επικρατεί το «δίκιο του ισχυρού» αλλά η ισχύς του δικαίου.

Ότι υπάρχει διαφάνεια, ώστε να ελέγχουμε πού πάνε τα χρήματα μας – είτε αυτά προέρχονται από τον Έλληνα φορολογούμενοι, είτε από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Ότι σε κάθε τόπο θα έχουμε, εμείς οι δημότες, πρωταρχικό λόγο στις αποφάσεις.

Ότι οι ισχυροί, το κατεστημένο, τα πάσης φύσεως συμφέροντα, δεν θα είναι εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο για την χώρα. Η δημοκρατία, είναι ο μόνος δρόμος για να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι, την τύχη της χώρας, την πορεία της ανάπτυξης.

 Να αποφασίζουμε εμείς την πορεία της χώρας μας, της Ελλάδας, να προσδιορίζουμε εμείς τις προτεραιότητες και τη μοίρα του τόπου, χωρίς να εξαρτόμαστε μοιρολατρικά από τις βουλήσεις, το κέφι, τα συμφέροντα άλλων – εξωτερικών παραγόντων.

Η δημοκρατία, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αποτελεί εντέλει τον μοναδικό δρόμο που εμπεδώνει σιγουριά και ασφάλεια στον Έλληνα. Γιατί ακούω πολλές φορές κάποια πολύ περίεργα και επικίνδυνα επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία εμάς τους πολίτες δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα της δημοκρατίας, γιατί πεινάμε, γιατί έχουμε άλλα προβλήματα και η δημοκρατία δεν έχει σχέση με αυτά.

Μας λένε πονηρά δηλαδή: τι μας δίνει η δημοκρατία; Και επομένως, τι μπορεί να μας δώσει η δημοκρατική παράταξη; Η απάντηση είναι προφανής, αλλά επιδιώκουν να την αποκρύψουν, ελπίζοντας να αποκρύψουν και τη σκοπιμότητα των επιλογών τους, και τις ευθύνες τους ένεκα των επιπτώσεων που αυτές έχουν στην καθημερινότητα τη πολίτη, άρα και στην οικονομική του κατάσταση.

Απέναντι σε μια δεξιά που υπονομεύει με συνεχείς ρυθμίσεις τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία, και με την ιδιωτική δαπάνη να αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, η δημοκρατική παράταξη εξασφαλίζει τη δημόσια, ποιοτική υγεία για όλους, ανεξαιρέτως.

Απέναντι στη δεξιά που κατασπαταλά τα χρήματα του Ελληνικού λαού, με δώρα σε ημέτερους, σε ισχυρούς, εμείς θεσμοθετήσαμε τον έλεγχο, τη διαφάνεια, και την τιμωρία όσων δεν σέβονται το βιος του Έλληνα εργαζόμενου.

Απέναντι στη δεξιά που επιτρέπει την αισχροκέρδεια των μεγάλων ενεργειακών εταιριών, παραχωρώντας παράλληλα στις μεγάλες εταιρίες τις πράσινες πηγές ενέργειας, τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, το δικό μας πλούτο, δηλαδή, το ενεργειακό μας μέλλον, προκαλώντας ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση, εμείς, η δημοκρατική παράταξη, μιλάμε για την ενεργειακή δημοκρατία, για το δικαίωμα όλων μας να γίνουμε και παραγωγοί ενέργειας, ισχυροί, αυτόνομοι, ελέγχοντας εμείς τις τιμές και όχι οι άλλοι, εντός ή εκτός Ελλάδας.

Απέναντι στη δεξιά που παρέδωσε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, την κατοικία και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βορά στις τράπεζες και στα ξένα funds, απέναντι στη δεξιά που προκαλεί τον αφελληνισμό της οικονομίας μας, της γης μας, της κατοικίας μας, εμείς, η δημοκρατική παράταξη, εγγυηθήκαμε και μάλιστα, στην αιχμή της κρίσης, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Απέναντι στη δεξιά που στηρίζει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, υπονομεύοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους παραγωγούς στον αγροτικό τομέα και τους ισχυρούς συνεταιρισμούς, όπως γνωρίζετε πολύ καλά εδώ στην Αιγιάλεια, εμείς στηρίζουμε τη συλλογική δύναμη του Έλληνα αγρότη και της αγρότισσας.

Απέναντι στην αντίληψη της δεξιάς, που θέλει τον Πρωθυπουργό να περιοδεύει τη χώρα, μοιράζοντας χωρίς σχέδιο έργα, σαν να είναι δώρα, θέλοντας να τονίσει με αυτόν τον τρόπο, ως παράγοντας της παλιάς εποχής, ότι «κατόπιν ενεργειών του» γίνονται τα όποια έργα, και όχι ως καθήκον να το πράξει και μάλιστα, με διαβούλευση, με τη συμμετοχή του πολίτη και των φορέων του, που ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου τους, εμείς, η δημοκρατική παράταξη, πολιτευτήκαμε με γνώμονα τον δημοκρατικό προγραμματισμό.

Εσείς εδώ, στην Αιγιάλεια, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση, τα προβλήματα, τις μεγάλες ελλείψεις και τις ανάγκες στην υγεία, την παιδεία, τον αγροτικό τομέα, το περιβάλλον, αλλά και την προοπτική που πρέπει να έχουν οι ειδικότερες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως η ΕΒΟ.

Απέναντι στη δεξιά, που ταΐζει τα ΜΜΕ για να τα ελέγχει, αλλά και στα τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες, εμείς παλεύουμε για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης, για έναν πολίτη που είναι πλήρως ενημερωμένος για τα συμφέροντά του.

Απέναντι στη δεξιά, που φοβάται τον έλεγχο από τον πολίτη, τη δύναμη του πολίτη, τη δυνατότητα να γνωρίζει ο πολίτης, και γι’ αυτό εφευρίσκει αθέμιτους τρόπους για να κάνει αναθέσεις, προμήθειες, δουλειές για δικό τους κέρδος και το κέρδος των ισχυρών, εμείς αντιτάξαμε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία.

Επίθεση Παπανδρέου σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ από Αίγιο 2

Φίλες και φίλοι, η δημοκρατία απειλείται. Και η δημοκρατία δεν είναι μια θεωρητική υπόθεση. Είναι η προστασία του λιγότερου ισχυρού, του αδύναμου, είναι η προστασία του καθενός, του εργαζόμενου, του νέου, της γυναίκας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, του άνεργου, του αγρότη, της μικρής επιχείρησης, του μετανάστη, είναι η προστασία των δικαιωμάτων του μη προνομιούχου. Είναι η διασφάλιση των κοινωνικών του δικαιωμάτων, από την υγεία, την παιδεία και την ασφάλιση, μέχρι το καθαρό περιβάλλον.

Εάν λειτουργούσαν σωστά οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν θα είχαμε την κρίση του 2009. Δεν θα μπορούσε η ΝΔ να κάνει τα αίσχη της στατιστικής απάτης, κρύβοντας τα αίσχη της σπατάλης και της διαφθοράς που μας έφεραν την οικονομική κρίση. Και να επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απολογηθεί, γιατί θέλοντας να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, κατέφυγε σε αριστερό ξέπλυμα των ευθυνών της ΝΔ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα