Επιστροφή στα αμφιθέατρα: Πώς το πανεπιστήμιο ανοίγει θέσεις εργασίας στην Πάτρα, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Χρήστο Μπούρα

03.08.2021 / 13:51
panepistimio-patron-2-scaled-850x460-1-ink

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Τα Πανεπιστήμια, ανοίγουν τις πύλες τους για την νέα ακαδημαϊκή χρόνια και από 1ης Οκτωβρίου θα γίνονται δια ζώσης τα μαθήματα, με τα αμφιθέατρα να είναι ανοικτά για όσους έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν πιστοποιητικό νοσήσεως του νέου κορωνοϊού. Οι

πρυτανικές αρχές ευελπιστούν πως, στο μεσοδιάστημα, θα έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός καθηγητών και φοιτητών, ικανός για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ανοσιακού τείχους που θα κρατήσει ανοιχτά τα πανεπιστήμια, χωρίς παλινωδίες.

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, έχουν καταστρώσει σχέδιο αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων έξω από τα πανεπιστήμια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο «Νεολόγο», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, «το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα λειτουργήσει σε χώρους του εμβολιαστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάτρα, στο Ρίο και στο Κουκούλι, στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, σε Αίγιο και Μεσολόγγι. Ο στόχος είναι μέσα στο Σεπτέμβριο να είναι έτοιμα έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιασθούν οι εργαζόμενοι, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές».

Ελεγχόμενη είσοδος και αστυνομία

Επιπροσθέτως, ακόμη ένα στοίχημα για την Κυβέρνηση και την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, στο πλαίσιο της επανέναρξης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, είναι η αποτελεσματική υλοποίηση της θεσμοθετημένης, πλέον, ελεγχόμενης εισόδου, αλλά και η παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, για την οποία ακόμη δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα ως προς την ημερομηνία έναρξης της δράσης της.

Επίσης, οι Ομάδες Προστασίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους, ετοιμάζονται για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Οι εν λόγω αστυνομικοί θα διατεθούν, για αρχή, στα εξής πέντε πανεπιστήμια: Πατρών, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  όπως προκύπτει από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, από τα 400 άτομα το 92% έχει πτυχίο ΑΕΙ και το 35% είναι γυναίκες.

Πώς θα λειτουργεί

Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ και οι άνδρες της θα φορούν ειδική γκριζοπράσινη στολή. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα. Μόνο γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις και δικογραφία, ενώ σε συνθήκες μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια, κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας. Επίσης έξω από τα πανεπιστήμια θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.

Επίσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό. Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες.

Διαφωνεί η Σύγκλητος

Πάντως, κατά τον Χρήστο Μπούρα, «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία της για τη μόνιμη παρουσία αστυνομίας εντός του Πανεπιστημίου. Θεωρεί ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα προσπαθήσει να λύσει. Η λύση είναι μια υπηρεσία στην ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών, κατάλληλα στελεχωμένη. Επίσης όταν και αν πρέπει να επέμβει η Αστυνομία αυτό θα γίνεται όπως σε όλους τους Δημόσιους Χώρους». Σύμφωνα δε με τον κ. Πρύτανη, «το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την παρουσία αστυνομίας εντός του Πανεπιστημίου».

«Δημιουργία θέσεων εργασίας»

Από εκεί και πέρα, ζητήσαμε από τον κ. Μπούρα να μας εξειδικεύσει το προγραμματικό πλαίσιο για την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου Πατρών, τη σύνδεσή του με την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Μας απάντησε:

«Συνεργασίες υπάρχουν με όλους για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία θέσεων. Ήδη η παρουσία του Πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων παραγόντων της περιοχής, έχει προσελκύσει μεγάλες εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε εγκατάσταση, με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Το Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με όλες αυτές τις εταιρείες. Ταυτόχρονα, υπάρχει άριστη συνεργασία με παράγοντες της τοπικής οικονομίας και τις αρχές για συνέργειες για την ανάπτυξη».

Ανανέωση υποδομών αλλά κι ελλείψεις

Τέλος, είναι σαφές πως, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί, όπως έχει γράψει αποκλειστικά σε προηγούμενό του φύλλο ο «Νεολόγος», σε ζητήματα υποδομών, μέσω της χρηματοδότησης των  Ερευνητικών του Κέντρων και προγραμμάτων. Βέβαια, καταγράφονται ελλείψεις στο προσωπικό και στα οικονομικά.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών ωριμάζει προτάσεις για υποδομές που αφορούν ανανέωση ερευνητικού εξοπλισμού, κτιριακές υποδομές και τη δημιουργία περιαστικών πάρκων εντός των Πανεπιστημιουπόλεων, σε Ρίο και Κουκούλι. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και σε διδακτικό και τεχνικό. Χρειάζονται άμεσα 50 θέσεις διδακτικού προσωπικού, 20 θέσεις σε τεχνικό και διοικητικό και 10 σε ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ. Σε σχέση με τα οικονομικά πρέπει άμεσα να ανοίξει το ΕΠΑ, το παλιό ΠΔΕ, γιατί το κενό που υπάρχει δημιουργεί δυσλειτουργίες στο Πανεπιστήμιο», μας δήλωσε κλείνοντας ο Πρύτανης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα