Παρασκευή, 15.01.2021, 3:33 πμ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: «Πανικός» στα λογιστικά γραφεία

23.11.2020 / 13:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
epistreptea-prokatavoli

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να πιστωθούν τα χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρήσεων που έσπευσαν πρώτοι να υποβάλουν αιτήσεις. Οι πληρωμές πάντως μπορεί λογιστικά να φανούν το απόγευμα ή αύριο ενδεχομένως, αναλόγως με την ώρα πραγματοποίησης της συναλλαγής.

Ευθύς μόλις έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής αλλά και μέσα στο σαββατοκύριακο ότι άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα 4, «βούλιαξαν» τα λογιστικά γραφεία όλης της χώρας, από τα βόρεια σύνορα μέχρι την Κρήτη και από τον Ιόνιο μέχρι τις άκρες του Αιγαίου, από τηλεφωνήματα και τιμολόγια πελατών τους που ζητούσαν πιεστικά να μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης.

Το πιο εντυπωσιακό δε μάλιστα, όπως αναφέρουν επιστήμονες φοροτεχνικοί είναι πως έκαναν άμεσα την εμφάνισή τους ακόμα και πελάτες τους, τους οποίους «κυνηγούν» οι ίδιοι κάθε μήνα ή τρίμηνο για να τους δηλώσουν τα τιμολόγιά τους, προκειμένου να υποβάλουν τα γραφεία τις λογιστικές τους καταστάσεις (ΦΠΑ κλπ)!

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής –όταν το newmoney.gr αποκάλυψε πως άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις- μέχρι και τα μεσάνυχτα είχαν υποβληθεί τουλάχιστον 20.000 αιτήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney.gr καταγράφονται και τα εξής προβλήματα:

· Νέοι δικαιούχοι και επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη το 2020 και για πρώτη φορά εντάσσονται στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, διαπιστώνουν ότι και πάλι δεν δικαιούνται ούτε 1 ευρώ οικονομικής ενίσχυσης. Και αυτό διότι άνοιξαν μόλις ξέσπασε η κρίση και δεν είχαν καταφέρει να έχουν τζίρο, οπότε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν εμφανίζουν καθόλου πτώση, αλλά ενδεχομένως να έχουν και… άνοδο ολίγων ευρώ!

· Ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι υποψήφιοι δικαιούχοι, για συγκυριακούς λόγους επίσης, μπορεί να έχουν άνοδο εσόδων Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου φέτος εν συγκρίσει με τους ίδιους μήνες πέρυσι και χάνουν την επιδότηση, παρότι έχουν πτώση εσόδων όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Με άλλα λόγια, εάν το σύστημα υποδεχόταν τις αιτήσεις τους για τις Επιστρεπτέες 1-3 θα δικαιούνταν ενίσχυση, αλλά συγκρίνοντας μόνον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο πέρυσι με Σεπτέμβριο-Οκτώβριο φέτος φαίνονται να μην έχουν απώλειες.

Για τις περιπτώσεις αυτές μάλιστα, το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν εμφανίζει άμεσα την αιτιολογία, αλλά ένα κουμπί που αν επιλέξει κάποιος να το πατήσει, καταθέτει ένσταση προκειμένου να πληροφορηθεί αρμοδίως τον λόγο απόρριψης, προκειμένου και να μπορέσει ενδεχομένως να τον αμφισβητήσει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ