Επιστολή προς Μητσοτάκη: Φυσικές Καταστροφές και Στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Δυτικής Ελλάδος

14.01.2021 / 14:10
ΣΕΙΣΜΟΣ-ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ-ΦΩΤΙΕΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ελληνική πολιτεία αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στις κατασκευές, τις υποδομές και το δομικό πλούτο της χώρας όσο και στις ζωές και την οικονομία των πληγέντων πολιτών και προκειμένου να τους βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο να αποκαταστήσουν τις βλάβες στις ιδιοκτησίες τους, προέβη σωστά στην δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών που συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες:

  • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος           (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Κ.Ε.),η οποία στελεχώθηκε άμεσα με το προσωπικό της ήδη υπάρχουσας Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.)
  • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Β.Ε.), η οποία με το άρθρο 253 του Ν4555/2018 (ΦΕΚ 133/19-07-2018) στελεχώθηκε με το προσωπικό της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.) που είχε  μεταφερθεί μετά από διαθεσιμότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 129 του ν. 4199/2013 (Α΄216) και της παρ.1 του άρθρου 91 του ν. 4172/2013 (Α΄167).
  • Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ. – Δ.Ε.) η οποία, προβλέπεται να έχει έδρα την Πάτρα και χωρική αρμοδιότητα αντίστοιχου γεωγραφικού προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί, παρότι τις έχουν ανατεθεί έργα αποκατάστασης (Σεισμός 26ης Οκτωβρίου 2016 Π.Ε. Ζακύνθου, Πλημμύρα της 6ης και 7ης Μαΐου 2018 Π.Ε. Ηλείας  και Πλημμύρα 6ης Μαΐου 2018 στην Π.Ε. Λευκάδας).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε., είναι η μόνη που ακόμη δεν έχει στελεχωθεί (παρά με ελάχιστο προσωπικό) και επειδή η Δυτική Ελλάδα, είναι η περιοχή με την εντονότερη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη και με Φυσικά φαινόμενα όπως ο πρόσφατος ΙΑΝΟΣ (Ανεμοστρόβιλοι-Πλημμύρες, Κατολισθήσεις κ.λ.π.), θα πρέπει να εξασφαλιστεί  άμεσα και συγκροτημένα η λειτουργία της. Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα (7 εργαζόμενοι) δεν επαρκεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες, που αναλυτικά περιγράφονται στις αρμοδιότητες της ανωτέρω δομής.

Ως επιστημονικός-τεχνικος φορέας της Δ. Ελλάδας, πιστεύουμε ότι η επάνδρωσή της μπορεί να προχωρήσει με επιστροφή των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στον Τ.Α.Σ. Ν. Αχαΐας, στην Δομή του Υπουργείου (Δ.Α.Ε.Φ.Κ – Δ.Ε) αποτελώντας βέλτιστη, άμεση και αξιόπιστη λύση.

Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό που έχει συμμετάσχει επι 25ετια στην αποκατάσταση σε πλήθος καταστροφικά γεγονότα σε όλη την επικράτεια (το μοναδικό με τόση εμπειρία) και θεωρούμε ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την άρτια λειτουργία της νέας δομής.

Στη νέα δομή (Δ.Α.Ε.Φ.Κ – Δ.Ε) πρέπει επίσης να μεταφερθεί, όλο το έργο αποκατάστασης που εκτελεί ο Τ.Α.Σ.  Ν. Αχαΐας (εκκρεμείς υποθέσεις, Αρχείο της Υπηρεσίας, κλπ), ώστε να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λειτουργία της.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία, ότι ο Εγκέλαδος δεν ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΊΤΑΙ και οι Φυσικές Καταστροφές (θα αυξάνονται) σύμφωνα με μελέτες από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής που θα είναι συχνά φαινόμενα και στην χώρα μας, ιδιαίτερα στην Δυτική Ελλάδα, Νησιά Ιονίων & Πελοπόννησο και  άμεσα πρέπει να προχωρήσει στην επάνδρωση της Υπηρεσίας με την πιο πάνω βιώσιμη λύση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα