Επιστολή Πελετίδη σε Μητσοτάκη – Βορίδη και ΚΕΔΕ για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε δήμους και ΔΕΥΑ

30.03.2023 / 16:05
petelidis

Την αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ τονίζει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) ο Δήμαρχος αναφέρει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας απευθυνόμαστε εκ νέου, για το πολύ σοβαρό ζήτημα της αναγκαιότητας άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ της χώρας.

Για το εν λόγω θέμα, έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, έχουμε απευθυνθεί ξανά και σε εσάς, με την υπ. αριθμ. 59427/15-07-2022 επιστολή μας, με θέμα την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών των συμβασιούχων εργαζόμενων μέσω οκταμήνων του ΟΑΕΔ που παραμένουν στο Δήμο με δικαστικές αποφάσεις. Στην επιστολή που προαναφέραμε, ενημερώναμε για την κατάσταση που επικρατεί και εξηγούσαμε ότι λύση στα προβλήματα, τόσο του Δήμου, όσο και των εργαζομένων, είναι η προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, με βάση τις ανάγκες των Δήμων.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συγκεντρωμένη εμπειρία λειτουργίας των Δήμων της χώρας μας, καθώς και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος ότι η διαχρονική εφαρμογή της πολιτικής απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, απ’ την οποία απορρέει η υποστελέχωση των ΟΤΑ και εν γένει του Δημοσίου, έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες καθημερινά βιώνει ο λαός μας, αλλά και οι λιγοστοί εργαζόμενοι σε κάθε Δήμο.

Με αυτή την πολιτική, η συγκεντρωμένη εμπειρία χιλιάδων εργαζομένων, αντί να μεταφέρεται σε νέους εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και εκτέλεση έργων, εγκαταλείπεται. Οι έμπειροι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, χάνεται ο πλούτος της γνώσης τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Κυβέρνησή σας, αλλά και όσες γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, συνειδητά επέλεξαν το δρόμο της κάλυψης των αναγκών των Δήμων και γενικά του Δημοσίου, με κακοπληρωμένη ολιγόμηνη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Αντί να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με βάση τις ανάγκες κάθε Δήμου, νομιμοποίησαν τα απαράδεκτα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης και «ανακύκλωσης» της ανεργίας που οδηγούν χιλιάδες ανέργους σε κάθε πόλη σε αδιέξοδο. Τους αναγκάζουν να ζουν με ψίχουλα για λίγους μήνες και μετά ξανά στην ανεργία με τους περισσότερους να μην παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποιοι «καλοθελητές», δήθεν «υπερασπιστές» του δικαιώματός τους στην μόνιμη δουλειά, εκμεταλλεύονται την αγωνία και απελπισία αυτού του κόσμου, τάζοντας μονιμοποίηση μέσω δικαστηρίων. Οι ίδιοι, δηλαδή, που έφτιαξαν και ψήφισαν τους νόμους που απαγορεύουν τις προσλήψεις, τα νομοσχέδια ανακύκλωσης της ανεργίας, που στήριξαν την υποχρηματοδότηση των Δήμων και το ξεπούλημα υπηρεσιών τους, που νομοθέτησαν την υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης απέναντι σε δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων, είναι οι ίδιοι, μαζί με τους μηχανισμούς τους, που σήμερα παλεύουν δήθεν για το καλό των ανέργων.

Ταυτόχρονα, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αξιοποιώντας την έλλειψη προσωπικού και υποχρηματοδότησης στους Δήμους που οι ίδιοι δημιούργησαν, υιοθέτησαν τη στρατηγική επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων, για επέκταση της δράσης τους στις Υπηρεσίες των Δήμων, με αποτέλεσμα μια σειρά κρίσιμες υπηρεσίες που ικανοποιούν βασικές ανάγκες του λαού, στις ΔΕΥΑ, στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, την αυτεπιστασία κλπ, να γίνονται πεδία κερδοφορίας για τους λίγους.

Καλούμε την Κυβέρνησή σας έστω και στο τέλος της θητείας της, να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας στους Δήμους και τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, με βάση τις ανάγκες των Υπηρεσιών κάθε Δήμου και με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Οι θέσεις εργασίας να είναι πλήρους απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και μισθό, ο οποίος να καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Να σταματήσει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός χιλιάδων ανέργων μέσα από προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης. Ο λαός έχει ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, από ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα