Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας Υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, επισκέφθηκε σήμερα τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών όπου έγινε δεκτός από την πρόεδρο κ. Άννα Μαστοράκου.
Στην διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση των νοσοκομείων της Αχαΐας και την ανάγκη για ενίσχυση τους με τουλάχιστον 50-70 γιατρούς κυρίως των ειδικοτήτων : Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Χειρουργικής.
Η ελλιπής πρόληψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποτέλεσε την αιτία αύξησης τόσο των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων, όσο και του καρκίνου.
Οι βασικοί παράγοντες αύξησης του brain drain των νέων γιατρών είναι οι εξής:
• Οι χαμηλές αποδοχές αλλά και η μη δυνατότητα εξέλιξης της επιστημονικής τους σταδιοδρομίας.
• Η μη βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών.
• Ενώ, οι αναγκαστικές εφημερίες συνεπεία της έλλειψης ιατρικού προσωπικού οδηγούν στην αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης, αγγίζοντας ακόμη και το 45%.
Όσον αφορά στον θεσμό του «Προσωπικού γιατρού», εμπράκτως φάνηκε ότι δεν λειτούργησε και δεν έτυχε της προσδοκώμενης αποδοχής από τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς.
Η μη ύπαρξη ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού αλλά και διεθνών συνεδρίων στην Αχαΐα.
Η αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκτός του υψηλότερου ποσοστού θανάτων από covid ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ε.Ε, οδήγησε, στην αύξηση των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων, αλλά και του καρκίνου, λόγω της μη πρόληψης.
Ο κ. Μπάκας ανέφερε επίσης, ότι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και ιδιαίτερα οι γιατροί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, εγκαταλείπουν τόσο το ΕΣΥ όσο και τη χώρα λόγω των ανύπαρκτων κινήτρων αλλά και της απαξίωσης του εθνικού συστήματος υγείας.
Για το λόγο αυτό απαιτούνται ρεαλιστικά και απτά κίνητρα επιστροφής των γιατρών με στόχο την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ. Μη ξεχνάμε ότι, η υγεία αποτελεί το ύψιστο δημόσιο αγαθό για τον άνθρωπο καθ’ ότι είναι ο παράγων εκείνος που υπολογίζει, ορίζει, καθορίζει και προσδιορίζει την φυσική, ψυχολογική όπως και την πνευματική μας κατάσταση.
Η πρόληψη της υγείας, αποτελεί τον βασικό παράγοντα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου ατόμων και κατ’ επέκταση κοινωνιών με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας.
Παράλληλα παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ για το ΕΣΥ:
– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας) χωρίς να αντικατασταθούν.
-Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
– Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.
-Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ
-Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές
-Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ.
-Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
-Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα:
-Τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.
-Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
-Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
-Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.
Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:
-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ και ΜΕΘ με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-Η λειτουργική επάρκεια των νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά νοσοκομεία.
-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.
-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.