Επίσκεψη Γιώργου Παπανδρέου στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος»

02.11.2021 / 23:00
dimokritos

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιώργο Νούνεση και με μέλη της Διοίκησης.

Μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έργο του Ερευνητικού Κέντρου, αλλά και τη σημασία της Έρευνας και της Καινοτομίας για την κοινωνία και την οικονομίας, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημόκριτου για την ενδελεχή ενημέρωση γύρω από τις δραστηριότητες αυτού του άξιου ερευνητικού κέντρου. Να ευχαριστήσω βεβαίως, και τους διευθυντές του ινστιτούτου. 

Έχουμε μία μεγάλη και σημαντική μονάδα εδώ, που θα μπορούσε να την δει κανείς σαν το δικό μας Silicon Valley, της Ελλάδας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί το σήμερα αλλά και το μέλλον των παιδιών μας είναι στην έρευνα, σε όλους αυτούς τους νέους τομείς που αφορούν στην μετάβαση σε μια πράσινη ανάπτυξη αλλά και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας, των καυσίμων, της κβαντικής φυσικής και στις συνέργιες αυτών των νέων τεχνολογιών, για να κάνουν τη ζωή μας πολύ καλύτερη, από τα θέματα της υγείας μέχρι τα θέματα του περιβάλλοντος. 

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια που ήδη έχει σημαντικές επιτυχίες Πρόεδρε, για τις οποίες μας μιλήσατε. Καταρχήν να δώσει την απαραίτητη ευελιξία, ήδη την έχετε κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και να επενδύσει ώστε να υπάρχει πραγματικά η μέγιστη αποδοτικότητα, γιατί αυτός ο τομέας είναι ένας τομέας που έχει δείξει ότι μπορεί να στηρίξει και την οικονομία μας. 

Εντυπωσιάστηκα από το ενδιαφέρον που υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα, οι startups που έχετε δημιουργήσει, αλλά και πολλές εταιρίες που επενδύουν πια σε εσάς γιατί έχουν αναγνωρίσει την αξία σας, τη δουλειά σας, την ερευνητική σας δεινότητα και πως αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα από την έρευνα σας μπορούν μέσα από την καινοτομία να βγούνε και στην κοινωνία και την οικονομία. 

Θέλω να σας συγχαρώ και να προσφέρω τη συμπαράσταση μου στην δουλειά που κάνετε, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι η αιχμή του δόρατος, παγκόσμια αλλά και την χώρας μας την Ελλάδα και θα έλεγα, ότι αποτελεί ένα παράδειγμα των απαραίτητων αλλαγών που πρέπει να γίνουν και στα πανεπιστήμια μας, που και αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να είναι πιο κοντά στην έρευνα που συνδέεται με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΝΕΣΗΣ: Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι ένας δημόσιος ερευνητικός οργανισμός, που είναι στην αρχή ενός πολύ σημαντικού και ουσιαστικού μετασχηματισμού. Αγκαλιάζει τις τεχνολογίες και προάγει την επιστήμη στην ενέργεια, στη νανοτεχνολογία, στη βιοτεχνολογία, όπως και εσείς αναφέρατε. Ταυτόχρονα όμως, προετοιμάζεται για να μπορέσει να συμμετάσχει στην παραγωγή πλούτου για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα και την αξιοποίηση ακριβώς των αποτελεσμάτων που παράγονται στα ερευνητικά του εργαστήρια. 

Χρειαζόμαστε τη συνεχή στήριξη της πολιτείας για αυτόν το μετασχηματισμό που μόλις έχει ξεκινήσει και είμαι σίγουρος ότι και τα άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τα πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πορεία. Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα