Επιμένουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της Κανακάρη – Λένε “όχι” στην αντιδρόμηση

12.02.2024 / 12:11
pa 5

Επιμένουν οι κάτοικοι της οδού Κανακάρη στην Πάτρα.  Δεν θέλουν αντιδρόμηση και σε ανακοίνωση της η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της περιοχής αναφέρει τα εξής: Μετά την δημοσιοποίηση σχεδίων αντιδρομήσεων , η συντονιστική επιτροπή, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που εκπροσωπούν δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι με την βιώσιμη αστική ανάπτυξη τής πόλης μας, ούτε με τίς πεζοδρομήσεις εφ όσον βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Είμαστε κάθετα αντίθετοι μόνο με τίς περίφημες αντιδρομήσεις γιατί έχουμε την βεβαιότητα ότι γίνονται χωρίς ολιστικό σχεδιασμό, αποσπασματικά και χωρίς να υπάρχουν εχέγγυα για την βελτίωση τής κυκλοφορίας και την εγκαθίδρυση τής ασφάλειας πεζών και οχημάτων.

Δεδομένο είναι πλέον, αν και κανείς δεν τολμάει να το πει δημόσια, ότι η περίφημη μελέτη Δοξιάδη στην οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται όλος ο σχεδιασμός, έχει :

A) Έχει παρέλθει η ισχύς της γιατί έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια. Β) Έχουν υπάρξει αλλαγές που δεν προβλέπονταν σε αυτή. Διάνοιξη Κανελλοπούλου, μικρή και μεγάλη περιμετρική, πολλαπλασιασμός οχημάτων

Γ) Έχει παραβιαστεί γιατί η Ρήγα Φεραίου προβλεπόταν λεωφορειόδρομος. Η Κανακάρη έπρεπε να έχει ίδιο πλάτος σε όλο το μήκος και να είναι ευθεία. Δεν προέβλεπε ποδηλατόδρομο στην Όθωνος Αμαλίας.

Μίλαγε για υπόγειο παρκινγκ στα Ψηλά Αλώνια 420 θέσεων. Το ΓΠΣ του 2011 άλλαξε προκειμένου το ΚΤΕΛ να γίνει στους Μύλους και όχι στο Νέο Λιμάνι όπως σαφώς προβλεπόταν και Δ) Στόχος ήταν η διευκόλυνση της εξόδου των οχημάτων από την πόλη.

Προτάσσουν την δικαιολογία «έχει ψηφιστεί» από Δημοτικό Συμβούλιο και εμείς ρωτάμε, εάν η υπερψήφιση έγινε , με λάθος η ελλιπείς πληροφορίες, εάν δεν λήφθηκε υπ’ οψιν ότι η διάνοιξη της Κανακάρη δεν έγινε σύμφωνα με τον σχεδιασμό τής περίφημης μελέτης, αν δεν έχουν ληφθεί υπ’ οψιν θέματα ασφαλείας και ουσιαστικής αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, γιατί πρέπει να αντιδρομήσουμε; Η μελέτη Δοξιάδη έχει στοιχεία από μετρήσεις των ετών 1993-94

Παρέλαβε η Δημοτική αρχή μελέτη για το θέμα των αντιδρομήσεων και από ότι καταλάβαμε το μόνο θέμα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει είναι από που θα πάνε τα λεωφορεία, επειδή η διάνοιξη τής Κανακάρη ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, όπως προβλεπόταν, προτείνουν τα λεωφορεία και τα μικρά και τα μεγάλα συρόμενα να κάνουν το «φιδάκι» στο κέντρο της πόλης. Παρατηρούμε σπουδή μόνο για τα προς Βορρά λεωφορεία. Για όλες τίς υπόλοιπες γραμμές τίποτα; Αυτές δεν επηρεάζονται;

 Όλα τα υπόλοιπα Θέματα «ιδανικά και λυμένα». Το θέμα του παρκινγκ  διαπιστώνουμε από την επικαιρότητα ότι όχι μόνο υπάρχει αλλά συνεχώς διογκώνεται με πρόσφατα παραδείγματα, τους κατοίκους τής άνω πόλης και των προσφυγικών. Βλέπουμε αναπλάσεις που καλώς γίνονται, αλλά ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ. Θέσεις παρκινγκ  χάνονται και οι κάτοικοι των περιοχών να διαμαρτύρονται.

Πουθενά δεν διαβάσαμε ούτε ακούσαμε μελέτη, η πρόβλεψη για τα θέματα ασφαλείας που θα προκύψουν από το γεγονός ότι η Κανακάρη είναι στενή και ακατάλληλη για έξοδος της πόλεως ενώ εξυπηρετεί τα μέγιστα σαν βοηθητικός δρόμος εισόδου.

ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ

•Πώς θα περιοριστεί το όριο ταχύτητας στο στενό τμήμα του δρόμου. Ήδη ο κίνδυνος για τους περιοίκους είναι πάρα πολύ μεγάλος και αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες.

•Είναι τα πεζοδρόμια είτε στο νέο τμήμα που διανοίχθηκε είτε στα προ υπάρχοντα , σύμφωνα με τον νομό και ασφαλή; Υπάρχουν καινούργια πεζοδρόμια πλάτους 80 εκατοστών.

• Είναι οι κολώνες φωτισμού που φυτεύτηκαν στην μέση στενών πεζοδρομίων νόμιμες και δεν αποκλείουν την διέλευση πεζών, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων;

•  Ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (σχέδιο Ξενοκράτης)  εκκένωσης της πόλης όταν οι προς βορρά έξοδοι Αγίου Ανδρέου και Κανακάρη παρουσιάζουν αμφότερες το φαινόμενο του λαιμού της μπουκάλας.

• Τι προβλέπεται σε περίπτωση βλάβης των υποδομών στο στενό τμήμα τής οδού και πως θα ρυθμίζεται τότε η κυκλοφορία;

•Πώς θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση μεγάλων οχημάτων και ειδικά έκτακτης ανάγκης όταν δεν υπάρχουν λύσεις για το παρκάρισμα και ο δρόμος γίνεται μια στενή λουρίδα που δεν περνάει πυροσβεστικό η απορριμματοφόρο

•Τι πρόβλεψη υπάρχει για την διασταύρωση Μικρής Περιμετρικής και Κανακάρη και το πλήθος των μαθητών που κινούνται εκεί , μαθητές 4 σχολείων με κίνηση όλη την ημέρα.

• ‘Έχει ενημερωθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας; Και ποια είναι η θέση της για τα θέματα ασφαλείας;

Για όλα τα ανωτέρω υπαρκτά θέματα ασφαλείας στα όποια έχει αναφερθεί και σχετική έκθεση του ΤΕΕ/Δυτικής Ελλάδος η επιτροπή σκοπεύει να ζητήσει εγγράφως από τη Δημοτική αρχή απαντήσεις. Και επειδή στην χώρα μας αποδεδειγμένα τα θέματα ασφαλείας πάντα περνάνε σε δεύτερη μοίρα και απλά αρκούμαστε στο να ζητάμε εκ των υστέρων ευθύνες χωρίς κανένα ποτέ αποτέλεσμα (πρόσφατο παράδειγμα το έγκλημα των Τεμπών) σκοπεύουμε να ζητήσουμε την αρωγή τής Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι αιτιάσεις μας και τα δίκαια αιτήματα μας δεν εισακουστούν.

Ναι στις πεζοδρομήσεις και στην απομάκρυνση των αυτοκίνητων από την πόλη.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΟΜΗΣΕΩΝ.

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών

Για την ΜΗ αντιδρόμηση των οδών Κανακάρη & Κορίνθου».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα