Επιδότηση επιτοκίου: Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν να απορρίπτεται η αίτηση τους

02.05.2023 / 7:03
areios_pagos_new_xr-1

Η δεύτερη μεγάλη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας είναι γεγονός, η διάσωση της FRB με συνοπτικές διαδικασίες από τον κολοσσό JP Morgan φαίνεται ότι έσβησε τις «φωτιές» στις αγορές πριν καλά-καλά ανάψουν και όλοι κοιτάνε τώρα προς το άλλο μέτωπο. 

Αύριο η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την Πέμπτη η ΕΚΤ θα αποφασίσουν όχι το αν αλλά το πόσο θα αυξήσουν τα επιτόκια. Ειδικά όσον αφορά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αν και το βασικό σενάριο “βλέπει” μια ήπια αύξηση κατά 0,25 μονάδες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση από τα “γεράκια” εντείνεται για μια ακόμα αύξηση κατά 0,50 μονάδες και θα δοθεί πραγματική μάχη πριν από τις τελικές ανακοινώσεις.  

Η σημερινή δημοσίευση από τη Eurostat για τον πληθωρισμό του Απριλίου, πιθανότατα θα γείρει προς τη μια ή την άλλη πλευρά τις αποφάσεις. Αν καταγραφεί περαιτέρω άνοδος του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δηλαδή των τιμών εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, τότε εκτιμάται ότι η θέση των “γερακιών” θα ενισχυθεί. Η άποψη που κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα η διάχυση του υψηλού πληθωρισμού σε αγαθά κι υπηρεσίες, με σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό το πρέσινγκ στις κυβερνήσεις για άρση των μέτρων στήριξης και “φρενάρισμα” των μισθολογικών αυξήσεων, έτσι ώστε να μην ανατροφοδοτείται το πληθωριστικό σπιράλ.  

Τους ίδιους τους δανειολήπτες μάλλον λίγο τους απασχολούν οι θεωρητικές διαμάχες για το αν είναι χειρότερος ένας πληθωρισμός ή μια επιβράδυνση της οικονομίας. Επί του παρόντος, αυτό που νιώθουν στην τσέπη τους είναι αυξήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δηλαδή χωρίς αυτό να είναι αποτέλεσμα υψηλής ζήτησης και υπερθέρμανσης των οικονομιών, ενώ παράλληλα υποχρεώνονται να δαπανούν όλο και περισσότερα για την εξυπηρέτηση στεγαστικών, καταναλωτικών αλλά κι επιχειρηματικών δανείων.  

Στις 30 Ιουνίου του 2022, δηλαδή πριν από 10 μήνες, το Euribor 3μήνου, που χαρακτηρίζεται επιτόκιο αναφοράς για χιλιάδες δάνεια, ήταν -0,195%, με απλά λόγια ήταν αρνητικό. Σήμερα βρίσκεται στο 3,265%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για χιλιάδες δάνεια, που απαιτούν καμιά 200αριά ευρώ παραπάνω το μήνα, προκειμένου να μην “κοκκινίσουν”.  

Περίπου 400.000 νοικοκυριά από αυτόν το μήνα θα δουν μια μικρή διαφορά στη δόση τους, καθώς οι τράπεζες αποφάσισαν να “ψαλιδίσουν” τα επιτόκια κατά 0,20 μονάδες και να τα κρατήσουν “παγωμένα” για ένα χρόνο. Ευπρόσδεκτη κίνηση, μεν, αλλά σίγουρα δεν αρκεί για να καλύψει την “έκρηξη” του κόστους για ένα νοικοκυριό, πόσο μάλλον ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά μόνο σε συνεπείς δανειολήπτες και μόνο σε δάνεια που είχαν εκταμιευθεί ως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. 

Ευάλωτοι
Μια επιπλέον χείρα βοηθείας μπορούν να λάβουν περίπου 50.000 νοικοκυριά, που εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτά είναι συνεπή στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, έχουν τη δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου τους κατά 50%. Με δεδομένο, όμως, τα εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια βελτιώθηκαν, κάποιες αρχικές αιτήσεις που είχαν απορριφθεί, έχουν δυνατότητα επανυποβολής.  

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος ως προς το πρώτο βήμα, που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης Οικονομικά Ασθενέστερου Οφειλέτη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. 

Τα νέα Εισοδηματικά κριτήρια 
Σύνθεση Νοικοκυριού  Συνολικό Εισόδημα 
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό  9.100 ευρώ 
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη  13.650 ευρώ 
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος  18.200 ευρώ 
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη  22.750 ευρώ 
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω  27.300 ευρώ 


  Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναφορικά με την τεχνική υλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αίτησης για την έκδοση βεβαίωσης κάνει δύο χρήσιμες επισημάνσεις: 

εκκρεμείς αιτήσεις: Όταν ο χρήστης εισέρχεται στην πλατφόρμα του ευάλωτου, εμφανίζεται μήνυμα πως εάν επιθυμεί έκδοση της βεβαίωσης για την επιδότηση επιτοκίου, να επιλέξει το κουμπί που εμφανίζεται. Με την επιλογή του, η αίτηση μεταφέρεται αυτόματα στη νέα πλατφόρμα και από εκεί συνεχίζει και ολοκληρώνει τη διαδικασία. 

μη-επιλέξιμες με βάση τα αρχικά κριτήρια: θα πρέπει οι χρήστες να ξανακάνουν αίτηση ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα