Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Νέες αντικειμενικές και… σχολική φοίτηση βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες δικαιούχους

27.06.2021 / 17:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
epidomata

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η σύνδεση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ με τη φοίτηση των μαθητών στο σχολείων απειλούν να στερήσουν από χιλιάδες δικαιούχους σειρά επιδομάτων, όπως επίδομα παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – πρώην ΚΕΑ -, επίδομα ενοικίου, αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς εφεξής ο υπολογισμός για όλα τα παραπάνω γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορολογούμενοι. Οι νέες αντικειμενικές φέρνουν αλλαγές στο όριο των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεπερνούν πλέον τα περιουσιακά κριτήρια, χωρίς ωστόσο να έχει αυξηθεί η περιουσία τους.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022, καθώς οι νέες τιμές ενεργοποιούνται από την 1/1/2022. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.

Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.

Την ίδια ώρα, δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν αρκετούς δικαιούχους επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, μετά τη σύνδεσή τους με τη φοίτηση των μαθητών στο σχολείων.

Η σύνδεση των επιδομάτων με τη φοίτηση θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2021-22, και θα διασταυρώνεται μέσω της πλατφόρμας myschool η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επίδομα στέγασης .

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, από Σεπτέμβριο θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογειται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας. Οι δικαιούχοι των επιδομάτων με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αυτόματα θα γίνονται οι διασταυρώσεις μέσω της πλατφόρμας του myschool.

Ετσι,στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα