Επίδομα 534 ευρώ: Για ποιους δικαιούχους μπορεί να αποδειχθεί «παγίδα»

14.03.2021 / 19:41
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
epidoma-534-euro

Σε μπούμεραγκ για χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται να εξελιχθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ το μήνα που έλαβαν το 2020.

Τα ποσά αυτά, αν και αφορολόγητα, θα προσμετρηθούν στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους ανεβάζοντάς τα πάνω από ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την χορήγηση διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας νομοθέτησαν διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μηνιαίες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι αυτοί το 2020 θα συνυπολογίζονται στα συνολικά ετήσια οικογενειακά εισοδήματά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί εάν δικαιούνται να λάβουν διάφορα κοινωνικά επιδόματα χορηγούμενα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αν και απαλλάσσονται τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και προσμετρώνται στο συνολικό ετήσιο πραγματικό οικογενειακό εισόδημα κάθε εργαζομένου που τις έλαβε.

Η αύξηση του συνολικού ετησίου οικογενειακού εισοδήματος που θα προκαλέσει η προσμέτρηση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού είναι πολύ πιθανό να ανεβάσει το οικογενειακό εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για τη χορήγηση των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και εν τέλει η εξέλιξη αυτή να κοστίσει στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο την απώλεια των συγκεκριμένων παροχών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα