Έπεσαν οι υπογραφές για την επανακατασκευή του εργοστάσιου τέχνης στην Πάτρα

26.02.2022 / 10:00
ERGOSTASIO TEXNHS

Μέσα στο 2023 η Πάτρα αναμένεται να αποκτήσει μια σύγχρονη θεατρική σκηνή, με 800 θέσεις θεατών

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Το Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ένα κτίριο που κατασκευάστηκε στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιείται, επανακατασκευάζεται.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, υπόγραψε την σύμβαση επισκευής και ενίσχυσης του κτιρίου, έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ και το 2023 η Πάτρα προβλέπεται να έχει μια μεγάλη υποδομή για τον Πολιτισμό, μια κεντρική θεατρική σκηνή, για διαφόρου τύπου εκδηλώσεις, θέατρο, συναυλίες και άλλου είδους παραστάσεις, με 800 θέσεις θεατών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο ανάδοχος που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό είναι η πατρινή εταιρεία «Τρίαινα».  Το έργο χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και θα υλοποιηθεί με βάση τη μελέτη που έχουν ολοκληρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Τί προβλέπει η μελέτη

Στόχος είναι ο χώρος, να στεγάσει μια μεγάλη, σύγχρονη θεατρική σκηνή, ενώ κρίνεται απαραίτητη η στατική ενίσχυση, αποκατάσταση ικανότητας του φέροντος οργανισμού, με προσθήκη κατάλληλων μεταλλικών στοιχείων. Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε, θα γίνει αναβάθμιση της ακουστικής του χώρου, η θερμομονωτική του επάρκεια, νέα διάταξη πυρασφάλειας και νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επίσης, μεταξύ όλων όσων θα γίνουν, θα αποκατασταθούν ο σκελετός της ψευδοροφής, οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου, αλλά και τα εσωτερικά τοιχοπετάσματα, θα τοποθετηθεί νέο δάπεδο σκηνής, θα αντικατασταθούν τα καθίσματα, ενώ θα ανακατασκευαστούν οι χώροι υγιεινής και των καμαρινιών.

Η ιστορία του Εργοστασίου Τέχνης

Η ιστορία του είναι γνωστή. Το Εργοστάσιο Τέχνης είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάτρα 2006 και ήταν ίσως το μοναδικό έργο που είχε γίνει πραγματικότητα από όλα αυτά που είχαν προγραμματιστεί για τον συγκεκριμένο θεσμό.

Ένα προκατασκευασμένο θέατρο , χωρητικότητας 800 θεατών,  με μεγάλη θεατρική σκηνή, με ευρύχωρα καμαρίνια, συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων, απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Το Εργοστάσιο Τέχνης θα έδινε μια νέα πνοή στα  πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας  αφού ήταν σε θέση να φιλοξενήσει θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και γενικότερα κάθε μορφής καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

Ο σεισμός, η λεηλασία και η εγκατάλειψη

Όμως η συνέχεια, μετά το τέλος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν ήταν ανάλογη. Το Εργοστάσιο Τέχνης φιλοξένησε μετρημένες εκδηλώσεις, στη συνέχεια ήρθε ο σεισμός του 2008 και από τότε ο χώρος εγκαταλείφτηκε. 

Οι βανδαλισμοί, οι φθορές και οι λεηλασίες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια ήταν πολλές και ο χώρος ουσιαστικά καταστράφηκε αφού έγιναν μεγάλες ζημιές στις ηλεκτρολογικές, στις μηχανολογικές και στις κλιματικές του εγκαταστάσεις, αλλά και στα συστήματα πυραασφάλειας.

Η αποκατάσταση και οι παρεμβάσεις

Το έργο λοιπόν που θα προχωρήσει θα αφορά την αποκατάσταση όλων αυτών των συστημάτων, αλλά και γενικότερα την αναδιαμόρφωση και την ανακαίνιση του χώρου η οποία μετά από τόσο χρόνια εγκατάλειψης θα πρέπει να είναι ριζική.

Ταυτόχρονα στο σχέδιο του όλου πλάνου για την αναδιαμόρφωση και την επαναλειτουργία του Εργοστασίου Τέχνης είναι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στους εσωτερικούς του χώρους,  ζημιές έχουν υποστεί η σκηνή, τα καμαρίνια, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των καθισμάτων του.

Επιπλέον εργασίες θα γίνουν και  στον περιβάλλοντα χώρο του για την βέλτιστη ανάδειξη της αισθητικής του, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να  κάνει ο δήμος αφού το προηγούμενο καλοκαίρι φιλοξένησε εκεί αρκετές από τοις εκδηλώσεις του.

Η καθυστέρηση και η ανάγκη επίσπευσης

Η μελέτη για το έργο είναι έτοιμη από πλευράς δήμου, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και σχεδόν μία πενταετία.  Ωστόσο, η υλοποίηση του έργου καθυστέρησε εξαιτίας του προβλήματος που προέκυψε με την στατικότητα του κτιρίου, αλλά και κάποιων γραφειοκρατικών εμποδίων.

Πλέον όμως η έλλειψη θεατρικών και πολιτιστικών χώρων ένεκα των έργων που είναι να γίνουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο, αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, επισπεύδουν το όλο ζήτημα και  δεν χωράει άλλη καθυστέρηση.

Το ΚΑΣ δεν δίνει φέτος το Ρωμαϊκό Ωδείο

Διαφορετικά η Πάτρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέατρο τόσο τους χειμερινούς, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού έστειλε σχετικό έγγραφο στον Δήμο και στον Πολιτιστικό Οργανισμό που αναφέρει ότι το καλοκαίρι που έρχεται δεν θα διαθέσει τον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου για εκδηλώσεις λόγω του έργου αναστήλωσης που είναι να ξεκινήσει και θα κρατήσει για περίπου δύο χρόνια.  

Ανοίγει ο δρόμος για το «Απόλλων»

Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής η υλοποίηση του Εργοστασίου Τέχνης, θα ανοίξει τον δρόμο στο υπουργείο Πολιτισμού για να προχωρήσει το έργο συντήρησης του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, με την προϋπόθεση φυσικά ότι όταν οι εργασίες στο νεοκλασικό στολίδι της Πάτρας ξεκινήσουν, το Εργοστάσιο Τέχνης θα είναι έτοιμο και η πόλη έτσι δεν θα ξεμείνει από θέατρο.

Η Ακτή Δυμαίων και η δημιουργική βιομηχανία

Το Εργοστάσιο Τέχνης και η ανακαίνιση του είναι ένα από τα έργα που είναι να γίνουν στην νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας και συγκεκριμένα στην Ακτή Δυμαίων.

Η αρχή έγινε με την ανακαίνιση των Παλαιών Σφαγείων, θα συνεχιστεί με το Εργοστάσιο Τέχνης και τις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ και είναι να κορυφωθεί με το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου.

Έργα που εντάσσονται στον κύκλο της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, με άξονα την πολιτιστική ανάδειξη εγκαταλειμμένων κτιρίων, τα οποία μπορούν να δώσουν  έναν άλλον «αέρα» στις νότιες συνοικίες της πόλης. Μιας περιοχής που  μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια μιας άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανίας που εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα