ΕΟΔΥ : Υπενθυμίζει το εμβόλιο-ασπίδα στον γυναικείο καρκίνο

27.01.2023 / 7:51
FOTO-OF-HPV-VACCINE-1

Το 2020 υπολογίστηκε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί στην Ελλάδα τη 10η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-44 ετών αποτελεί την 3η πιο συχνή κακοήθεια. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papillomavirus, HPV) αποτελεί σχεδόν πάντα (περίπου σε ποσοστό 95%) το αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. O HPV είναι ένας ιός που μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πολλοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον τράχηλο μιας γυναίκας, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, για τα παιδιά συστήνεται: εμβολιασμός των κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών έναντι του ιού HPV, ιδανικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Και για τα δύο φύλα

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό και για τα δύο φύλα από την ηλικία των εννέα ετών. Επιπλέον, συστήνεται ενημέρωση του πληθυσμού αναφορικά με τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία, σεξουαλική αγωγή προσαρμοσμένη στην ηλικία και τις ανάγκες των διαφορετικών πληθυσμών, καθώς και ενημέρωση και προώθηση χρήσης προφυλακτικού στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό.

Για γυναίκες του γενικού πληθυσμού, από την ηλικία των 30 ετών συστήνεται τακτικός έλεγχος με υψηλής αξιοπιστίας εργαστηριακές εξετάσεις (HPV DNA test και HPV mRNA) κάθε 5 έως 10 χρόνια, ακολουθούμενος με θεραπεία άμεσα ή όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα άτομα με διάγνωση HPV.

Έρπητας ζωστήρας

Στο μεταξύ, λόγω της πρόσφατης κυκλοφορίας του ανασυνδυασμένου εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων ενημέρωσε για τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με αυτές, κατά του έρπητα ζωστήρα πρέπει να εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες από 50 ετών και πάνω, καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα από 18 ετών και πάνω, που είναι σε αυξημένο κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα