«Εντυπωσιακή ψυχή» – Τι λένε στον «Ν» οι Γάλλοι πυροσβέστες που βοήθησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών

22.08.2021 / 11:11
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
PYROSBESTES

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΣΑΡΑ

[email protected]

Μπορεί η χώρα μας να υπέστη μια τεράστια καταστροφή με τις πυρκαγιές, αυτή τη φορά όμως, η Ελλάδα δεν ήταν μόνη. Η κινητοποίηση πυροσβεστών από πολλά σημεία της Ευρώπης έδωσαν πολύτιμη χείρας βοηθείας και ενίσχυσαν το ήδη, δύσκολο έργο, των Ελλήνων πυροσβεστών. Η Πάτρα είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει περί τους διακόσιους πενήντα Γάλλους πυροσβέστες οι οποίοι και συνέδραμαν στα πύρινα μέτωπα στην Τρόπαια της Αρκαδίας, καθώς και στην Αρχαία Ολυμπία. Απ’ όλες τις περιοχές της Νότιας Γαλλίας και κυρίως από την Μασσαλία και την Νίκαια ταξίδεψαν οι Γάλλοι πυροσβέστες δίνοντας σκληρή μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των Ελλήνων. Φτάνοντας στο τέλος της αποστολής τους στη χώρα μας και λίγο πριν αναχωρήσουν την πατρίδα τους, οι Γάλλοι πυροσβέστες, μιλώντας στον «Ν» , περιγράφουν το όσα είδαν και βίωσαν στα καταστροφικά μέτωπα των πυρκαγιών, ενώ αναφέρονται και στο ένθερμο καλωσόρισμα των Ελλήνων απέναντί τους.

Οι πρώτες εντυπώσεις

«Από την πρώτη στιγμή οι Έλληνες μας καλωσόρισαν και μας δέχτηκαν εγκάρδια. Μας «αγκάλιασαν» και αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Αν και στην αρχή ήταν σκεπτικοί για το κατά πόσο εκπαιδευμένοι και… χρήσιμοι θα ήμασταν. Υπήρχαν πολλοί λόγοι για αυτό. Οι φωτιές και οι αναζωπυρώσεις που υφίσταντο οι περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές  ήταν ιδιαίτερη περίπτωση.  Επρεπε να τους δείξουμε τον δικό μας τρόπο που λειτουργούμε  και εκείνοι ομοίως. Να είμαστε αποτελεσματικοί όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η συνεργασία με τους Έλληνες

«Ηταν μια φοβερή εμπειρία. Συνεργαστήκαμε άψογα με τους Ελληνες. Όμως αυτό το οποίο μας εντυπωσίασε ήταν το σθένος και η ενέργεια των Ελλήνων τις κρίσιμες εκείνες ώρες. Όχι μόνοι οι Έλληνες πυροσβέστες αλλά και οι απλοί πολίτες που βοηθούσαν όλα τα μέλη των πυροσβεστών σαν μια ομάδα. Λειτουργούμε διαφορετικά απλά και μόνο γιατί είμαστε από μια διαφορετική χώρα. Όμως σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ενήργησαν, με ότι και όπως μπορούσαν, απέναντι στις φωτιές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προσπάθειες των ελλήνων πυροσβεστών στις πυρκαγιές, όπου για τον αριθμό τους καλούνταν να βρίσκονται σε πολλά σημεία την ίδια στιγμή. Είναι αληθινά αξιοθαύμαστο αυτό που ζήσαμε με τους Έλληνες. Πιστεύουμε πως ήμασταν καλή βοήθεια για τους Ελληνες πυροσβέστες».

Δυναμισμός και αυτοθυσία

Σύμφωνα με τα όσα έζησαν οι πυροσβέστες από τη Νότια Γαλλία, όταν ήταν στις φωτιές, ανάμεσα στους ανθρώπους που πήγαν να βοηθήσουν, τους έκαναν εντύπωση ο δυναμισμός και η προσπάθειά τους να προστατέψουν, συνανθρώπους τους, ζώα, περιουσίες. «Είδαμε ανθρώπους να βρίσκονται σε μια απερίγραπτη κατάσταση πανικού και τρόμου. Ανήμποροι να δεχτούν ή και να αντιληφθούν τί συμβαίνει. Παρατηρήσαμε και άλλους ανθρώπους που έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό στο πλευρό των πυροσβεστών με ότι και όσα μέσα διέθεταν ή έβρισκαν. Είδαμε ανθρώπους δυνατούς, δίχως δισταγμό, να προσπαθούν να προστατέψουν τους αγαπημένους τους και τις περιουσίες τους. Ηταν κάτι το φοβερό να βλέπει κανείς να χάνονται ζώα και να καίγονται τόσο γρήγορα ολόκληρα στρέμματα δασών και κατοικημένων περιοχών» συμπληρώνουν.

Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

«Δεν  ήταν ένα δύσκολο αυτό που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Ήμασταν απόλυτα εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ανάγκη. Το δύσκολο για όλους μας, Ελληνες και Γάλλους, ήταν που μέσα σε μόλις λίγα λεπτά ξεσπούσαν νέα μέτωπα ταυτόχρονα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια φωτιά θα πρέπει να αποφασίσεις τί θα σώσεις πρώτα. Την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες ή το δάσος; Δεν μπορείς να σώσεις τα πάντα, κάτι θα αφήσεις πίσω. Κι εμείς είχαμε ως προτεραιότητά μας την ανθρώπινη ζωή. Ο φόβος υπάρχει πάντα. Ομως για εμάς και για όλους του έλληνες που βρίσκονταν μαζί μας ο φόβος ήταν μηδαμινός μπροστά στην γενναιότητα όλων μας. Αντιμετωπίσαμε μια αδυναμία στην  εύρεση των εστιών. Βρισκόμασταν σε μέρη που δεν γνωρίζαμε. Με την συνεργασία  και τη μεθοδικότητα όλων μπορέσαμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

Καλύτερη ανίχνευση εστιών

Για την σωστή πυρόσβεση στην χώρα χρειάζονται οχήματα, εξοπλισμός και σταθμοί νερού ανάμεσα στις δασικές περιοχές. «Για μας ήταν δύσκολο να βρούμε τα σημεία στα οποία έπρεπε να επέμβουμε, να κατατοπιστούμε χαρτογραφικά. Ιδιαίτερα όταν υπήρχαν καπνοί μπροστά μας, με μειωμένη ορατότητα. Σε πολλές των περιπτώσεων ακολουθούσαμε τον καπνό.  Συνεπώς, χρειάζεται μια καλύτερη λειτουργία  ανίχνευσης των εστιών πυρκαγιάς μέσω χαρτών ακόμα και για τις πιο δύσβατες περιοχές»  αναφέρουν οι Γάλλοι πυροσβέστες.

Ολοι μαζί για έναν στόχο

«Ήταν φανταστικό για εμάς να βλέπουμε ανθρώπους με τα οχήματά τους να φέρνουν νερό  και να κόβουν χορτάρια για να αποφευχθεί η επέκταση της φωτιάς στα σημεία που βρισκόμασταν. Ήταν εντυπωσιακή η δύναμη ψυχής των Ελλήνων να πολεμούν με επιμονή για το καλύτερο. Οι Έλληνες μας έδειξαν τις δικές τους τεχνικές κι εμείς τις δικές μας, κάτω από μια εξαιρετικά δυσμενή συνθήκη. Το πιο εντυπωσιακό και αξιοσημείωτο είναι πως σε όποιο σημείο κι αν πηγαίναμε, όλοι, μας άφηναν να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι που είδαμε τους απλούς πολίτες να βοηθούν τους πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες. Όλοι μαζί για έναν στόχο. Οι Έλληνες μας δέχτηκαν όπως κανένας άλλος λαός δεν μας υποδέχτηκε καλύτερα. Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήταν ευχαρίστησή μας να τους γνωρίσουμε και να τους βοηθήσουμε».

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα