Παρασκευή, 17.09.2021, 9:27 μμ

Εντυπωσιακή αναπαράσταση της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου – Δείτε εικόνες και ολόκληρη την αναπαράσταση-BINTEO

05.07.2021 / 8:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
IMG_0215

Εκατόν ενενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι μοναχοί της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου μαζί με λιγοστά παλικάρια κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά τού Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδος αλλά και του Μοναχισμού!

Διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογημένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του λαού μας!Πιστοί στο ιερό χρέος τους και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου υπό τον Καθηγούμενό της, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Αποστολόπουλο και τη Μοναστική Κοινότητα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων, εόρτασαν και φέτος την μνήμη της ιστορικής εκείνης ημέρας με διήμερο εκδηλώσεων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου πρώην Καλαβρύτων κ΄Αιγιαλείας κ. Αμβροσίουσυνοδεία του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Καλλινίκου, του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσεβίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επαρχίας Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, ιερέων και ιεροδιακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παραβρέθηκαν: Ο βουλευτής Αχαΐας κος Τσιγκρής, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κος Παπαδόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Ταξίαρχος Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο Εισαγγελέας Καλαβρύτων κος Λιανόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Φίλιας, ο Διοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κος Κανναβός, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας κος Μυλωνόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και φορέων από Καλάβρυτα, Αιγιάλεια, Πάτρα, Μεσσηνία και Τρίπολη και πλήθος κόσμου

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Αναστασία Ευσταθίου, η οποία ανέπτυξε το θέμα: “Το Αλφαβητάρι των Αγίων Υπερασπιστών της Φυλής” .

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου ο «οικοδεσπότης» Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος και οι Αδελφοί της Μοναστικής Κοινότητας προσέφεραν στους επισκέπτες μοναστηριακά κεράσματα.Ακολούθησε η συγκινητική και επιτυχημένη αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως σε σκηνοθεσία του συγκινητικού Γιάννη Σταματίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Λυκουριωτών, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.
Φωτογραφίες Νίκος Κυριαζής – Ανδρέας Μεσσήνης – Κλεομένης Κουφαλιώτης

kalavrytanews.com

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα