Enterprise Greece:« Εξελίξεις και προοπτικές στην εποχή χωρίς άνθρακα»

20.09.2021 / 17:31
R (6)

Επιχειρηματικό φόρουμ για την απολιγνιτοποίηση και τη θέση της στον εθνικό ενεργειακό χάρτη

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 | Με επιτυχία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, το φόρουμ «Δίκαιη μετάβαση στην εποχή χωρίς άνθρακα: Εξελίξεις και προοπτικές», το οποίο συνδιοργάνωσαν, η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου), η Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και η HELEXPO.

Το φόρουμ, έγινε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και αποτέλεσε συνέχεια αντίστοιχης εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2020, με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι συμμετέχοντες για την πρόοδο του Σχεδίου μέχρι σήμερα και μέσω του διαλόγου που ακολούθησε μεταξύ εκπροσώπων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα οδηγήσουν στην απρόσκοπτη και επιτυχή υλοποίησή του, στην Ελλάδα της μεταλιγνιτικής εποχής.

Η Κοζάνη, η Φλώρινα και ο Δήμος Μεγαλόπολης Αρκαδίας, ανήκουν στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολυετούς και μονόπλευρης εστίασης στη λιγνιτική δραστηριότητα, σε βάρος όλων των άλλων δυνητικών παραγωγικών τομέων γι΄ αυτές και έχουν ανάγκη ενός νέου, ισορροπημένου και βιώσιμου, αναπτυξιακού προτύπου. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, μετά την εκλογή της το 2019, δεσμεύτηκε για την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το έτος 2028, με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο και με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών αυτών, να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.

Στο φόρουμ απεύθυναν χαιρετισμό οι: Νίκος Παπαθανάσης (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Αλεξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Πυλών ΥΠΕΝ), Γεράσιμος Θωμάς (Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και  Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Καλλιόπη Κυριακίδου (Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών & Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας), Παναγιώτης Νίκας (Περιφερειάρχης Πελοποννήσου), Κωστής Μουσουρούλης (Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Μεγαλόπολης, νήσων Αιγαίου και Κρήτης), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής ΟΠΑ), Γιώργος Φιλιόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ENTERPRISE GREECE) και ο Αναστάσιος Τζήκας (Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO A.E.)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε τα εξής: «Η πράσινη μετάβαση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πατρίδα μας να δημιουργήσει οικονομία αειφορίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Για την ομαλή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την άμεση ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα, εξασφαλίστηκαν ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα. Με το Νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, που σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, εισάγουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων για την εθνική οικονομία».

Ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Μεγαλόπολης, νήσων Αιγαίου και Κρήτης και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee), κ. Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε ότι: «Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης αποτελεί την “εθνική μας πράσινη συμφωνία” κι έχει τις καταβολές του στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προβλέπει ενέργειες έκτακτης ανάγκης για το σήμερα και στοχεύει στη δημιουργία ζωτικού χώρου, οικονομικά και κοινωνικά, για τις εξαρτημένες από το λιγνίτη περιοχές για το αύριο. Είναι και σπριντ είναι και μαραθώνιος! Αλλά δε σταματάμε λεπτό. Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, έχουν εγκριθεί ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, ολοκληρώνεται το θεσμικό νομικό πλαίσιο και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να μετατραπεί η σημερινή ευκαιρία σε αυριανή ευημερία προς όφελος των κοινωνιών στις περιοχές αυτές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, επεσήμανε ότι: «Ο οργανισμός μας, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου που αναλαμβάνει για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, από την αρχή δήλωσε την παρουσία του και συντάχθηκε με την Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ, προκειμένου να συνδράμει μέσω των αρμοδιοτήτων του στην προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων στις περιοχές αυτές. Είμαστε εδώ, αρωγοί στην τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της χώρας και τη μετάβαση σε ένα νέο δικαιότερο αναπτυξιακό μοντέλο των περιοχών αυτών».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO A.E., κ. Αναστάσιος Τζήκας δήλωσε: «Η σημαντική αυτή συνεργασία, με τον ΣΔΑΜ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι στα πλαίσια της στρατηγικής μας για περιφερειακή ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας, όσον αφορά τα εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία μας, την τελευταία περίοδο, από την προετοιμασία του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης».

Enterprise Greece

Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Περισσότερες Πληροφορίες για συντάκτες:

ENTERPRISEGREECE | Γραφείο Τύπου– 210 3355705, c.roumeliotis@eg.gov.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα