Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

14.07.2023 / 13:23
ka 24

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας τονίζονται τα εξής: «Η Ένωση μας από την αρχή και μάλιστα όταν η σχετική νομοθεσία βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, είχε ταχθεί ενάντια στην ίδρυση Αστυνομικών Υπηρεσιών εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Είχαμε τότε τονίσει ότι ήδη οι εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων υπάγονται γεωγραφικά σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας και σε περιπτώσεις παρανόμων ενεργειών επιλαμβάνονται, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Θέση της μας ήταν και είναι ότι αν η Πολιτεία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία φορέα ασφαλείας και τάξης εντός του Πανεπιστημίου, αυτός πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση του, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το ειδικό καθεστώς λειτουργίας (αυτοδιοίκητο) των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι Αστυνομικοί Υπάλληλοι, ούτε με κάθε τρόπο να υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, δεν πρέπει να οπλοφορούν, ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον Πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έτος 2021 συνταχθήκαμε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την απόσυρση των διατάξεων που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της Αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον σε ένα ΑνώτατοΕκπαιδευτικό Ίδρυμα, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μέσα σε αυτό.

Αντίθετα διαχρονικά και πάλι έχουμε ταχθεί υπέρ της ανωτατοποίησης των Αστυνομικών Σχολών, την επιλογή των εισακτέων αποκλειστικά μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, την αύξηση του χρόνου φοίτησης, την βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, την καθιέρωση μεταπτυχιακών αλλά και την δια βίου εκπαίδευση.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη προς αυτές τις κατευθύνσεις μας βρίσκουν σύμφωνους και αναμένουμε τον εμπλουτισμό και την νομοθετική υλοποίησή τους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα