Πάτρα: Η θεραπεία δεν θέλει γραφειοκρατία – Αντιδρούν στο νομοσχέδιο ενοποίησης των δομών

10.12.2023 / 9:27
fa-21-1-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Το ζήτημα του εθνικού συντονισμού κατά των ναρκωτικών και των υπολοίπων εξαρτήσεων δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Το βάρος πρέπει να δίνεται στην θεραπεία και με αυτό το σκεπτικό οι φορείς των θεραπευτικών μονάδων κατά των εξαρτήσεων και του εθισμού έχουν ήδη ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται η ενοποίηση όλων των θεραπευτικών μονάδων και των δομών που λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο, κάτω από μια ομπρέλα, ενός υπέρ οργανισμού που θα ασχολείται μέσα από τις επιμέρους υπηρεσίες του, με τα ζητήματα εθισμού και τα άτομα που ζητούν βοήθεια.

Στο ίδιο σχέδιο που προωθεί το υπουργείο αφήνονται ξεκάθαρα «παράθυρα» για την δημιουργία ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης για κάθε είδους εθισμού, για «ανοικτού», αλλά και για «κλειστού» τύπου θεραπείες.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι δημόσιες δομές πρόληψης και θεραπείας ενοποιούνται ή συγχωνεύονται αφήνονται περιθώρια για ιδιωτικές πρωτοβουλίες πάνω στον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Κάτι που αν μη τι άλλο έχει τη σημασία του.

Αγνοεί το εθνικό σχέδιο δράσης

Εκεί όμως που εστιάζουν τις αντιδράσεις τους οι επιστήμονες των δημόσιων θεραπευτικών μονάδων είναι ότι το νέο νομοσχέδιο επιβάλει μια άλλου τύπου γραφειοκρατία όταν ο βασικός ρόλος τέτοιων δομών θα πρέπει να είναι η θεραπεία και η επανένταξη στην κοινωνία.

Οι επικεφαλής των προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ όλης της επικράτειας, κάνουν λόγο για μια ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη συνένωση όλων των φορέων της εξάρτησης, μέσα από διοικητικά μέτρα που ουσιαστικά είναι άσχετα με την θεραπεία.

Όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους το σχετικό νομοσχέδιο «δεν έχει αξιολογήσει τον υφιστάμενο εθνικό συντονιστικό μηχανισμό (νόμος 4139/2013) και αγνοεί το εθνικό σχέδιο δράσης που έχουν από το 2020 καταρτίσει και καταθέσει οι φορείς».

Επίσης, με την χρήση συγκεκριμένων όρων όπως οι «κλίνες» αντί «θεραπείας» παθολογικοποιεί τους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης, δίνοντας έμφαση στην ιατρική προσέγγιση του εθισμού και αφήνοντας στην άκρη τους κοινωνικούς και τους υπόλοιπους παράγοντες του φαινομένου.

Δίχως καμία επίσημη ενημέρωση

Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της μονάδας του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» στην Πάτρα, Ελευθερία Παππά, τονίζει στον «Ν», σχολιάζοντας το θέμα: «Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε καταρχάς είναι ότι το υπουργείο δεν μας ενημέρωσε. Τυχαία μάθαμε για το σχέδιο νόμου που προωθεί και ύστερα από δικές μας πρωτοβουλίες φροντίσαμε να ενημερωθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα.

Το σχέδιο νόμου θέλει να επιβάλει την ενοποίηση όλων των θεραπευτικών μονάδων και των δομών που σχετίζονται γύρω από τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς κάτω από την ομπρέλα ενός υπέρ – οργανισμού.

Όμως διαβάζοντας κανείς τις 70 περίπου σελίδες που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου διαπιστώνει με έκπληξη ότι αναφέρεται στο διοικητικό και γραφειοκρατικό κομμάτι της λειτουργίας μιας τέτοιας θεραπευτικής μονάδας που θα περιλαμβάνει κάθε μορφή εθισμού, παρά στην ίδια την θεραπεία ή ακόμα και στην πρόληψη της εξάρτησης.

Μια μονάδα που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τα άτομα που έχουν εθιστεί στις εξαρτήσεις, σε αυτό που πρέπει να δίνει βάρος, βάση του ρόλου της, είναι στην ίδια την θεραπεία. Αυτό είναι που την ενδιαφέρει».

Άγνωστο το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Το νέο σχέδιο νόμου λοιπόν προωθεί την συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18 και Άνω και όλων των υπολοίπων δομών που λειτουργούν στην χώρα για εξαρτήσεις όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή ακόμα και ο τζόγος. Όμως, σύμφωνα με τους θεραπευτικούς φορείς που αντιδρούν σε αυτό, δεν επεξηγεί ακριβώς τους λόγους της ενοποίησης αυτής. Άλλωστε, οι δομές που πρόκειται να ενοποιηθούν έχουν διαφορετικές μεθόδους στην θεραπεία τους, ενώ κάποιες από αυτές εστιάζονται και σε συγκεκριμένες εξαρτήσεις.

Το ΚΕΘΕΑ για παράδειγμα είναι ένα στεγνό πρόγραμμα, ο ΟΚΑΝΑ δέχεται την χορήγηση υποκατάστατων, ενώ το 18 και Άνω είναι μια κλειστή δομή για άτομα που έχουν προβλήματα, κυρίως με το αλκοόλ. Πώς θα ενοποιηθούν αυτές οι δομές και κάτω από ποιο πλαίσιο θα μπορέσουν να συνεχίσουν τον θεραπευτικό τους ρόλο; Το σχέδιο νόμου επί της ουσίας δεν απαντάει στο ερωτηματικό αυτό.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να χτυπήσουν την πόρτα των θεραπευτικών μονάδων για νόμιμες ή και για παράνομες εξαρτήσεις αυξάνονται συνεχώς. Τα «αλισβερίσια» σε διάφορες περιοχές όπως αυτή των Συνόρων, της Παραλίας, του Ζαβλανίου είναι σε καθημερινή βάση και γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία. Το ίδιο ισχύει για άλλες περιοχές εκτός του κέντρου.

Στο κέντρο της Πάτρας τα στέκια των τοξικομανών που έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο είναι γνωστό. Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην Μπουμπουλίνας έχει μετατρέψει σε σημείο συνάντησης την πλατεία Πίνδου. Η πλατεία Όλγας είναι ένα μόνιμο στέκι για «συναλλαγές» και ραντεβού, ενώ έξω από το ΠΓΝ Πατρών και την μονάδα βουπρενορφίνης του ΟΚΑΝΑ, έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια ιδιότυπη πιάτσα ατόμων εξαρτημένων σε ηρωίνη.

Ο τζόγος και το αλκοόλ

Όμως ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά και στις νόμιμες ουσίες. Στο ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο υπάρχει εδώ και πάνω από δύο χρόνια μια σημαντική προσέλευση ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον τζόγο και όχι μόνο του διαδικτύου και του παράνομου, αλλά και του νόμιμου.

Αύξηση σημαντική υπάρχει και στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών που πίνουν, την ίδια στιγμή δηλώνουν τον εθισμό τους και στην κοκαΐνη. Το χασίς, το σκαν, αλλά και οι νέες μορφές σκληρών ναρκωτικών παρουσιάζουν μια εξίσου αυξητική τάση ειδικά στις νεαρές ηλικίες, με αρκετούς νεαρές και νεαρές να φτάνουν να έχουν εθιστεί, να εμφανίζουν διαταραχές και να ζητούν βοήθεια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα