Παρασκευή, 21.01.2022, 7:56 μμ

Ενοικίαση ρούχων: Η νέα μόδα που βλάπτει το περιβάλλον

14.07.2021 / 7:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Babette Schumacher, saleswomen of the clothing store ''Frauen und Kinder zuerst'', opens the store, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Berlin, Germany, April 25, 2020.  REUTERS/Annegret Hilse

Η ενοικίαση ρούχων αποδεικνύεται πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από την απόρριψή τους. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το φινλανδικό επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν υπηρεσίες ενοικίασης ρούχων σε μια προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον. Ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η ενοικίαση είναι πιο επιβλαβής για το περιβάλλον, από την απόρριψή τους.

Η μελέτη αφού ερεύνησε διαφορετικά «σενάρια» για τα ρούχα – συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης, της μεταπώλησης και της ενοικίασης – η ομάδα, η οποία εκπόνησε τη μελέτη διαπίστωσε ότι η ενοικίαση ήταν η χειρότερη επιλογή για το περιβάλλον λόγω της μεταφοράς τους προς διάφορους πελάτες, της επιστροφής τους και το στεγνό καθάρισμα.

Απ’ όλες τις επιλογές, η καλύτερη είναι να φορά κάποιος τα ρούχα περισσότερες φορές προτού τα πετάξει. Η έρευνα από το Ίδρυμα Ellen MacArthur αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η παραγωγή ενδυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται – έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια – κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί κατά 36% οι φορές που φοριούνται τα ενδύματα που αγοράζονται.

Από την άλλη οι ερευνητές προτείνουν η ενοικίαση μόδας να γίνεται με έναν τρόπο που είναι ελαφρώς καλύτερος, αν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται τρόποι μεταφοράς των ρούχων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα