Ενίσχυση της καθαριότητς στα σχολεία της Πάτρας με διπλή υπέρβαση από τον Δήμο!

13.09.2021 / 22:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pa 1

Ο Δήμος Πατρέων κάνει και αυτή την σχολική χρονιά την υπέρβαση στο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία.

Προχώρησε ήδη στην πρόσληψη 180 σχολικών καθαριστριών μετά από προκήρυξη που εξέδωσε στα μέσα του Αυγούστου και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, μέσα σε χρόνο «αστραπή», με τις διοικητικές υπηρεσίες να ξεπερνούν όλες αυτές τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Η διπλή υπέρβαση του δήμου

Τι εννοούμε όμως με τον όρο υπέρβαση; Η υπέρβαση του δήμου στο ζήτημα των σχολικών καθαριστριών έχει να κάνει με μία διπλή πτυχή. Από την μία η δημοτική αρχή αγνόησε την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που ουσιαστικά επικυρώνει το αντιεργατικό καθεστώς με βάση το οποίο ζητάει το επίσημο κράτος από τις καθαρίστριες να εργάζονται.

Με δύο και τρεις ώρες την ημέρα, με 200 και 300 ευρώ, δίνοντας τους «ψίχουλα» αντί για μισθό. Τις προσλαμβάνει με πλήρη απασχόληση, την αντίστοιχη ασφάλιση, αλλά και μισθοδοσία. Αυτή είναι η πρώτη πτυχή της υπέρβασης του δήμου.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την αριθμητική ενίσχυση των καθαριστριών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία που κάτω από συνθήκες κορωνοϊού, με τις αίθουσες και τους διαδρόμους των σχολικών κτιρίων, θα πρέπει να έχουν την ανάλογη καθαριότητα.

36 επιπλέον προσλήψεις

Από τις 144 καθαρίστριες που ορίζει το κράτος για τις ανάγκες της φετινής σχολικής χρονιάς ο δήμος παίρνει συνολικά 180 καθαρίστριες, δηλαδή 36 παραπάνω από αυτές που προβλέπονταν από την πολιτεία, οι οποίες θα εργαστούν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, όπως και οι συναδέλφισσές τους.

Το συνολικό κόστος και από τις δύο υπερβάσεις του δήμου, από την πληρωμή δηλαδή των επιπλέον ασφαλίστρων για την πλήρη απασχόληση, αλλά από τις 36 ακόμα παραπάνω καθαρίστριες από τις 144 που προέβλεπε το κράτος, θα το καλύψει το δημοτικό ταμείο μέσα από δικούς του πόρους.

Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ειδικά για τα πενιχρά οικονομικά δεδομένα του δήμου που ανέρχεται σε παραπάνω από 400.000 ευρώ. 

Χωρίς αποστάσεις και φέτος

Είναι όμως κάτι αναγκαίο, σύμφωνα με την συλλογιστική της δημοτικής αρχής που πρέπει να γίνει, προκειμένου από πλευράς καθαριότητας τουλάχιστον, οι μαθητές της Πάτρας να επιστρέψουν στα σχολεία με ασφάλεια.

Ως γνωστόν ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της Πάτρας, αλλά και όλης της χώρας θα στοιβαχθεί και φέτος σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών και τις τάξεις να έχουν από 20 με 25 παιδιά και πάνω, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τουλάχιστον 20 «μεταθέσεις»

Όμως ακόμα και έτσι, με τις επιπλέον προσλήψεις που κάνει ο δήμος για τις ανάγκες της καθαριότητας στα σχολεία της Πάτρας, πάλι το πρόβλημα δεν θα καλυπτόταν πλήρως, αν η δημοτική αρχή δεν αποφάσιζε να πάρει τουλάχιστον 20 γυναίκες από τον τομέα της καθαριότητας που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες και είναι για άλλες δουλειές, βάζοντας τες και αυτές στα σχολικά κτίρια.

Έτσι, με τις 180 σχολικές καθαρίστριες που προσλαμβάνονται και τις υπαλλήλους του δήμου που αλλάζουν πόστο για τον σκοπό αυτό, θα έχουμε πάνω από 200 άτομα συνολικά που θα εργάζονται την φετινή χρονιά για την καθαριότητα των σχολείων.

257 σχολεία στην επικράτεια

Το αν θα καλυφθούν οι ανάγκες πλήρως, παρά αυτή την ενίσχυση που έχει κάνει ο δήμος,  είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί στην εξέλιξη των πραγμάτων, κατά την διάρκεια της χρονιά, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο κάθε σχολείο.

Στην Πάτρα, με την γεωγραφική επικράτεια της πόλης, να έχει μεγαλώσει μετά τον νόμο του Καλλικράτη υπάρχουν συνολικά 257 σχολεία όλων των βαθμίδων από νηπιαγωγεία και δημοτικά έως γυμνάσια και λύκεια.

Καθαριότητα σε συνθήκες πανδημίας

Από τη στιγμή που τα σχολεία θα λειτουργούν κάτω από συνθήκες πανδημίας  η καθαριότητα δεν θα είναι και φέτος ένα ζήτημα που θα αφορά μόνο τις ώρες πριν από την έναρξη και αυτές μετά το τέλος των μαθημάτων, αλλά αντίθετα θα πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι σε κάθε διάλλειμα.

Για αυτό και ο δήμος είναι έτοιμος σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να διαθέσει ακόμα περισσότερο προσωπικό από το υπάρχον δυναμικό για τις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

ΚΑΠ

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα