ΕΝΦΙΑ: Ανατροπές στο ισοζύγιο των εσόδων – Ποιοι περιμένουν “κούρεμα”

29.07.2021 / 8:39
enfia-plhrwmh

Άλλος ένας μήνας μένει για το ετήσιο εμπρόθεσμο ραντεβού των πολιτών με την εφορία και μέχρι τώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί. Κι ενώ ακόμη μένει αρκετός δρόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς 6,5 εκατομμύρια είναι το σύνολο των δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν, έρχεται και η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αν λάβει κανείς, δε, υπόψη ότι φέτος πολλά εκκαθαριστικά είναι μηδενικά λόγω της πτώσης των εισοδημάτων τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι και στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν «γρίφοι» σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική «σούμα» είσπραξης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανέφερε στο ΣΚΑΪ στις 27/7 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φέτος το 52% της κοινωνίας δεν έχει να πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% έχει επιστροφή. «Άρα το 70% της κοινωνίας δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πώς διαμορφώνεται η σχετική ισορροπία μεταξύ συντελεστών και εισοδημάτων.

Αντίστοιχα και στον ΕΝΦΙΑ η πανδημία, καθώς έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματα πολλών φορολογουμένων και ειδικά ιδιοκτητών, δημιουργεί ανατροπές.

Οι εκπτώσεις
Άλλωστε πάγια προβλέπεται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν μια σχετική άσκηση για το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι φετινές εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των εισοδημάτων του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έτυχαν «κουρέματος» λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι μόνο σε διαδικασία αναστολών βρέθηκαν πέρυσι χιλιάδες εργαζόμενοι και άρα είδαν τα έσοδά τους από μισθωτή εργασία να «κουρεύονται» σημαντικά. Μόνο την περσινή Άνοιξη, είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας πάνω από 900 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός τους αυξομειώνονταν.

Έτσι ενώ τον περσινό Ιούλιο βρίσκονταν σε αναστολή περίπου 70 χιλιάδες εργαζόμενοι, το Νοέμβριο ο αριθμός αυξήθηκε φτάνοντας τους 740 χιλιάδες. Επίσης στη χωρία εκείνων που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται και δικαιούνται την έκπτωση του 50%, θα πρέπει να προστεθούν και οι άνεργοι.

Έτσι, φέτος, με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. Ευρώ φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ
Στο μεταξύ πέρα από τη φετινή «εξίσωση» για την εισπραξιμότητα του φόρου στα ακίνητα αλλά και το μέγεθος των εκπτώσεων τρέχει και η «σπαζοκεφαλιά» της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικές ασκήσεις εφαρμογής ώστε να διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία που δε θα οδηγεί σε επιβαρύνσεις σε μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και βέβαια παράλληλα θα διασφαλίζει και έσοδα 2,2 δισ ευρώ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Άλλη μια μεταβλητή που μπαίνει στη δύσκολη εξίσωση είναι και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να τηρήσει τη δέσμευση για μείωση του φόρου κατά 8%. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το όλο εγχείρημα έχει το μέγιστο βαθμό δυσκολίας καθώς σε “λαϊκές” περιοχές- οι Τιμές Ζώνης ανέβηκαν και άρα θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών. Κλειδί στην όλη διαδικασία είναι οι παρεμβάσεις στο Συμπληρωματικό Φόρο, αλλά και η ένταξη των 3.500 νέων Ζωνών στο αντικειμενικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι ο Συμπληρωματικός Φόρος σήμερα επιβαρύνει ακίνητη περιουσία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ και αφορά περίπου 450 χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα