Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στην κατανάλωση και επιδότηση στους ευάλωτους και όσους καίνε λιγότερο ρεύμα

06.09.2022 / 14:04
thermansi

Αλλαγές προ των πυλών στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος με στόχο να περιορίσει την κρατική συμμετοχή αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023.

Mε τα συνεχή άλματα που σημειώνουν οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος και τη Ρωσία να κλιμακώνει την πίεση προς την Ευρώπη, ανεβαίνει διαρκώς το κόστος της κρατικής ενίσχυσης με αποτέλεσμα να αποτελεί παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας για τον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο έτος.

Με δεδομένο ότι τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι ανεξάντλητα και ουδεμία πρόβλεψη για την εξέλιξη των τιμών σε αέριο και ρεύμα δεν μπορεί να είναι ακριβής σε αυτό το περιβάλλον πρωτοφανούς ρευστότητας, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να συζητούν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, το οποίο θα βασίζεται σε ένα άλλο, πιο στοχευμένο μείγμα επιδοτήσεων και σίγουρα όχι οριζόντιο, όπως είναι αυτό που ισχύει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές όχι μόνο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και μέχρι το 2024-2025, οπότε πρέπει να υπάρξει «δημοσιονομική σύνεση» στις κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Στο τραπέζι το πλαφόν στην κατανάλωση

Εν αναμονή της ευρωπαϊκής παρέμβασης που θα επιχειρήσει να βάλει ένα «χαλινάρι» στην αγορά ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια, καθώς αναγνωρίζεται ότι το υφιστάμενο σχήμα επιδοτήσεων δεν μπορεί να διαρκέσει. Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση του υφιστάμενου μηχανισμού επιδότησης στο ρεύμα προκειμένου να μειωθούν οι κραδασμοί για τον προϋπολογισμό.

Για την ώρα, απορρίπτεται το ενδεχόμενο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος. Aυτό που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος ή οι επιδοτήσεις να συνδεθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή, όσα νοικοκυριά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, θα επιδοτούνται περισσότερο από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξοικονόμησης και από τους ίδιους τους πολίτες, θα τεθεί άμεσα στο προσκήνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ενημερωτική καμπάνια που θα τρέξει μετά τη ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση για το κόστος στήριξης από τον προϋπολογισμό ανερχόταν σε 800 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο, ενώ αν η τιμή του φυσικού αερίου διατηρηθεί στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τότε το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Κάτι που περιορίζει δραστικά τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να υπερβεί το πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Ο ενεργειακός λογαριασμός είναι σίγουρα βαρύς και τα διάφορα σενάρια για τη χρηματοδότηση επιδοτήσεων υλοποιούνται στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας. Το ξέφρενο ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα που σήμερα φτάνει στα 505 ευρώ/MWh, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα..

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Στους ευάλωτους οι επιδοτήσεις

Tο νέο σύστημα θα είναι πιο στοχευμένο δίνοντας έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και σε ανάρτησή της στο τουίτερ η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Πριν από λίγο καιρό και το ΔΝΤ σε έκθεσή του προέτρεπε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μετακυλήσουν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές για να ενθαρρύνουν την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η μη μετακύλιση στις τιμές λιανικής, απλώς καθυστερεί την αναγκαία προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ, μειώνοντας τα κίνητρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, διατηρεί την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τις τιμές υψηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Υποστήριζε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα