Ένα ανδροειδές ρομπότ διηύθυνε ορχήστρα για πρώτη φορά

04.07.2023 / 22:20
230702211402-01-robot-orchestra-seoul-070223-768x432

Ένα ανδροειδές ρομπότ, το EveR 6, ανέβηκε στο πόντιουμ του μαέστρου στη Σεούλ το βράδυ της Παρασκευής, 30 Ιουνίου 2023, για να διευθύνει μια παράσταση της εθνικής ορχήστρας της Νότιας Κορέας, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια προσπάθεια στη χώρα. Το ρομπότ, που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας της Κορέας, έκανε το ντεμπούτο του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας, διευθύνοντας τους μουσικούς της εθνικής ορχήστρας της χώρας.

Το ρομπότ υποκλίθηκε πρώτα στο κοινό και άρχισε να κουνάει τα χέρια του για να ελέγχει το ρυθμό της ζωντανής παράστασης. «Οι κινήσεις ενός μαέστρου είναι πολύ λεπτομερείς», δήλωσε ο Choi Soo-yeoul, ο οποίος διηύθυνε την παράσταση της Παρασκευής μαζί με το ρομπότ. «Το ρομπότ μπόρεσε να παρουσιάσει τέτοιες λεπτομερείς κινήσεις πολύ καλύτερα από ό,τι είχα φανταστεί».

Αλλά η «κρίσιμη αδυναμία» του EveR 6, είπε ο Choi, είναι ότι δεν μπορεί να ακούσει. Ο Lee Young-ju, ένας ακροατής που σπουδάζει παραδοσιακή κορεατική μουσική, είπε ότι οι κινήσεις του ρομπότ, αν και άψογες στη διατήρηση του ρυθμού, δεν είχαν «ανάσα» ή την ικανότητα να κρατά την ορχήστρα έτοιμη να εμπλακεί συλλογικά και άμεσα κάτι που, όπως είπε, είναι απαραίτητο στην εκτέλεση. «Φαινόταν ότι έπρεπε να γίνει κάποια διεργασία για να μπορέσει το ρομπότ να κάνει τη δουλειά του», δήλωσε ο Lee.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα