«Εν τέλει δεν έγινα μάνα…»! Η εξομολόγηση μιας Πατρινής που έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες εξωσωματικές κατάφερε να ονειρεύεται ξανά, κι ας έχασε τη «μάχη»

01.06.2021 / 8:57
moro

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Αμέτρητες οι γυναίκες που ονειρεύονται και μάχονται καθημερινά προκειμένου να ακούσουν τη λέξη μαμά, να νιώσουν αυτό το ζεστό χάδι, να νιώσουν ολοκληρωμένες, όπως επιτάσσει η κοινωνία που ζουν . Άπειρες οι προσπάθειες για να πετύχουν αυτό που από κοριτσάκια ονειρεύονταν, που όμως τελικά δεν κατάφεραν να πραγματώσουν. Ο πόνος αξεπέραστος, οι απώλειες, συναισθηματικές και οικονομικές, τεράστιες. Η γιατρειά της ψυχής, μια επαναλαμβανόμενη γιγαντιαία μάχη.

Η Ράνια είναι μια από αυτές τις γυναίκες και μας ανοίγει το πιο βαθύ κομμάτι της ψυχής της. Μόνο και μόνο, όπως η ίδια αναφέρει για εκείνες που αν και δεν τα κατάφεραν είναι οι ηρωίδες της ζωής.

Ράνια Α.  Είναι 44 ετών έχει μεγαλώσει στην Πάτρα, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα με τον σύζυγό της. Μας παραθέτει παρακάτω, όλα όσα έζησε:

«Πάντα επαινούμε και έτσι πρέπει τις γυναίκες που έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ για να κάνουν ένα παιδί (είτε με φυσικό τρόπο, είτε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και στο τέλος κατάφεραν να γίνουν μητέρες. Είναι ηρωίδες χωρίς καμιά αμφιβολία.

Υπάρχουμε όμως και κάποιες άλλες γυναίκες που παρόλες τις προσπάθειες μας δεν καταφέραμε και δεν θα ακούσουμε ποτέ τη λέξη «μαμά» και σε αυτές ακριβώς αφιερώνω την πιο βαθιά μου σκέψη, την πιο βαθιά πληγή μου.

Απευθύνομαι σε σένα γυναίκα μου, σε σένα που δεν τα κατάφερες, που είσαι εξίσου ηρωίδα και που πρέπει να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη αλλά και δεν είσαι μόνη… Γι αυτό….

Η δική μου «μάχη» ξεκίνησε το 2007 και έληξε «άδοξα» το 2015. Ήταν ένας ανελέητος πόλεμος ο οποίος διήρκησε οκτώ ολόκληρα χρόνια με θύματα το σώμα και το μυαλό μου.

Τρυπήθηκα εκατοντάδες φορές με ορμόνες, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μου, υποβλήθηκα σε άπειρες ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις, άλλαξα πολλούς γιατρούς και κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξαντλήθηκα οικονομικά και ψυχολογικά. Ήρθα αντιμέτωπη με έναν κρατικό μηχανισμό τέρας για να πάρω τα φάρμακά μου, τα οποία ήταν πανάκριβα και του οποίου η ευαισθησία εξαντλείται στις τρεις μόνο φορές γιατί απλά μετά είσαι μόνος σου.

Προσευχόμουν και ταυτόχρονα θύμωνα με τον θεό που δεν έκανε και για μένα ένα θαύμα. Με έτρωγε μέρα νύχτα το «γιατί», «γιατί σε μένα»; Θύμωσα πολύ με τα κοινωνικά στερεότυπα, που περνάνε από γενιά σε γενιά, αφού από μικρή ηλικία προοριζόμαστε για σύζυγοι, μανάδες και νοικοκυρές. Πριν καν μάθουμε να μιλάμε, τα πρώτα παιχνίδια είναι οι κούκλες, τα μπιμπερό, τα κουζινικά, τα καροτσάκια, ντυνόμαστε παρανυφάκια….

Τα στάδια λοιπόν λίγο πολύ γνωστά και τα αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή όσοι διαβάζουν αυτά που γράφω μιας και τα έχουν περάσει. Τρείς λέξεις εκφράζουν αυτή μου τη σκέψη: Ελπίδα – Απογοήτευση – Θυμός.

Αυτός είναι ο κύκλος μιας αποτυχημένης κύησης ή εξωσωματικής.

Το 2015 η πιο δύσκολη χρονιά, στο άκουσμα του αρνητικού αποτελέσματος (ήταν πια η τέταρτη φορά μου και είχα χάσει ήδη τρία παιδιά) έπεσε ο διακόπτης του μυαλού μου. Η συνέχεια; Σκοτάδι, κλάματα, αυπνία, αγοραφοβία, δεν μπορούσα για τουλάχιστον ένα μήνα να βγω από το σπίτι μου, βίωνα ένα πένθος, είχε έρθει το τέλος, είχα νικηθεί.

Στήριγμα μου, ο σύζυγός μου, ο άνθρωπός μου, που βρισκόταν σε όλο αυτό πάντα δίπλα μου και ξέρω καλά πως γύρω μου αυτό δεν είναι δεδομένο.

Για καλή μου τύχη λοιπόν, λειτούργησε κάποια στιγμή το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, το οποίο με έσπρωξε να καταλάβω ότι πλέον δεν μπορώ να το διαχειριστώ μόνη μου.

Άνοιξε ένας νέος κύκλος με ψυχοθεραπείες παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, βήμα – βήμα, κατάφερα να ανακτήσω τον εαυτό μου και την καθημερινότητά μου. Επέστρεψα στην εργασία μου, ξεκίνησα να κοινωνικοποιούμαι και να βγαίνω με τους φίλους μου, άρχισα να ξαναζώ. Με συγχώρησα που δεν άντεξα να συνεχίσω κι άλλο και ομολογώ πως αυτό υπήρξε και το πιο επώδυνο κομμάτι της επαναφοράς μου. Με αγάπησα από την αρχή.

Σταμάτησα να διαβάζω και να εισπράττω τον οίκτο στα μάτια των άλλων ή αυτόν που νόμιζα εγώ ότι υπήρχε. Σταμάτησα να φοβάμαι την απόρριψη από τον σύντροφό μου και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Σταμάτησα να απαντάω στα «γιατί δεν προσπαθείς άλλη μια φορά»; «γιατί δεν υιοθετείς»; «γιατί δεν πας στον τάδε γιατρό»; Γιατί απλά έχω το δικαίωμα να μην θέλω άλλο.

Νίκησα τον εγωισμό μου γιατί όπως ξέρουμε τις πιο πολλές φορές είναι εγωιστικό να θέλουμε σώνει και ντε να γίνουμε μητέρες για την αποδοχή της κοινωνίας. Ζω επιτέλους για εμένα, ονειρεύομαι ξανά, ζω την κάθε μου στιγμή με την οικογένεια μου και τους φίλους μου, διασκεδάζω αληθινά.

Είμαι η «μαμά της καρδιάς», στα δυο υπέροχα ανίψια που μου χάρισε η αδερφή μου και η «πνευματική μαμά» στη βαφτιστήρα μου.

Κατάλαβα πως στην τελική δεν τρέχει και τίποτα.

ΝΑΙ έχασα αυτόν τον πόλεμο, αλλά υπήρξα γενναία μαχήτρια.

I got lost on the way, but I am a supergirl and supergirls just fly».

  • Τα στοιχεία της  Ράνιας βρίσκονται στην διάθεση του dete και της εφημερίδας “Νεολόγος”.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά τον όρο παρένθετη γυναίκα, χωρίς να γνωρίζουμε αρκετά για τη συγκεκριμένη μέθοδο. Τι είναι παρένθετη μητρότητα; H γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για ένα ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει.

Η παρένθετη μητρότητα υφίσταται στην Ελλάδα από το 2005, όποτε και μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Υγείας. Ο νόμος προβλέπει τον τρόπο εφαρμογής αυτής της πρακτικής. Πρακτικά, το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στο πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό τους υλικό. Όπως ορίζει ο νόμος, η παρένθετη μητέρα δεν μπορεί να προέρχεται από άλλη χώρα προκειμένου να αποκλειστεί η αθέμιτη επιχειρηματική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της επέμβασης, εφόσον η δικαστική πράξη κάνει δεκτή την κυοφορία του γενετικού υλικού.

Στην χώρα μας το νομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό και δεν αφήνει κανένα «παραθυράκι» στο να διεκδικήσει η παρένθετη μητέρα το παιδί ως δικό της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα