Εμβόλιο Pfizer: Απόλυτα αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

11.02.2021 / 23:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
τα 37

Tο εμβόλιο της Pfizer χαρακτηρίζεται απόλυτα αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την έρευνα το εμβόλιο της Pfizer θωρακίζει έναντι στις μεταλλάξεις αυτούς που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις και αυτό το πόρισμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με μάχη που δίνει η επιστημονική κοινότητα για να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις.

Όπως αναφέρει η έρευνα αυτοί που έκαναν και τις δυο δόσεις των εμβολίων της Pfizer είχαν υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων που ήταν ικανά να προστατεύσουν τόσο από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Επίσης η ανοσία φέρεται να είναι ικανή να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι στον κορονοϊό.

Προηγούμενες μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer έδειχναν πως τα αντισώματα που είχαν παραχθεί μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν κάποιες από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό.

Δεν είχαν εξεταστεί όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα κύτταρα από κορονοϊό και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα που διενέργησε ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν περάσει κορονοϊό και είχαν αναρρώσει καθώς και από υγειονομικό προσωπικό που είχε λάβει είτε τη μία είτε και τις δυο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Μετά απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική καθώς και ακόμη μια, ομοια με τις δυο αυτές, που είχε εντοπιστεί ένα χρόνο πριν.

Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και των Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα