Εμβόλιο και ανοσία: Πόσο διαρκεί;

15.03.2021 / 11:24
FILE PHOTO: A syringe with a vaccine is seen ahead of trials by volunteers testing for the coronavirus disease (COVID-19), and taking part in the country's human clinical trial for potential vaccines at the Wits RHI Shandukani Research Centre in Johannesburg, South Africa, August 27, 2020. Picture taken August 27, 2020. REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo

Τακτικές επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι απαραίτητες λόγω των μεταλλάξεων που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και τον βοηθούν να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, εκτίμησε η επικεφαλής του βρετανικού προγράμματος γενετικής επιτήρησης.

Ο νέος κορωνοϊός, που ευθύνεται για τον θάνατο 2,65 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως από τα τέλη του 2019 όταν πρωτοεμφανίστηκε, μεταλλάσσεται κάθε δύο εβδομάδες περίπου, πιο αργά από τον ιό της γρίπης ή τον HIV, αλλά αρκετά για να χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις στα εμβόλια.

Η Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του COVID-19 Genomics UK (COG-UK) το οποίο έχει χαρτογραφήσει την αλληλουχία των γονιδιωμάτων των μισών παραλλαγών του κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία σε αυτή τη μάχη «γάτας με ποντίκι» ενάντια στον ιό.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντα θα κάνουμε επαναληπτικά εμβόλια, η ανοσία στον κορωνοϊό δεν διαρκεί για πάντα», τόνισε η Πίκοκ μιλώντας στο Reuters.

Η ίδια δήλωσε ότι οι τακτικές επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων θα είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, όπως γίνεται με τα εμβόλια της γρίπης, όμως υπογράμμισε ότι η ταχύτητα στην καινοτομία των εμβολίων σημαίνει ότι αυτά θα αναπτύσσονται και θα διατίθενται γρήγορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα