Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» EMA στη δεύτερη δόση για όσους παρουσίασαν θρομβώσεις

21.05.2021 / 17:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
astrazeneca

Η νέα οδηγία του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca έρχεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να συνδέονται με αυτό αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ο EMA εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις θρομβώσεων στην κοιλιά και τον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έχει συστήσει ώστε οι ετικέτες των δυο εμβολίων να φέρουν μία προειδοποίηση για ζητήματα θρομβώσεων, διατηρώντας ωστόσο σταθερή την κρίση του ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων από το εμβόλιο.

“Ενώ οι θρόμβοι με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο EMA εξακολουθεί να συνιστά στους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα… έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν έγκαιρη ειδική ιατρική μεταχείριση αν χρειαστεί”, ανακοίνωσε ο EMA.

Ο EMA ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές ενδείξεις θρομβώσεων ή χαμηλών αιμοπεταλίων για διάστημα τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του AstraZeneca και πως οι πλέον πρόσφατες συστάσεις θα προστεθούν στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου.

Όσοι κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για σημάδια θρομβώσεων αίματος ή χαμηλών αιμοπεταλίων σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα