Εμβόλια κορονοϊού: Δύο δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως

03.06.2021 / 14:57
HEALTH-CORONAVIRUS-VACCINE-DOSING-1536x943

Από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης κατά του κορονοϊού, μέχρι και σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία πρόσφατης καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ειδικότερα, τουλάχιστον 2.019.696.022 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες ή εδάφη. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, η δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε σε πέντε μήνες, στις 24 Απριλίου, και χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισης μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολίων.

Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει η χώρα της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η πλέον προχωρημένη, με σχεδόν 6 στους 10 Ισραηλινούς να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Ηνωμένο Βασίλειο (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%). Σε απόλυτους αριθμούς, είναι η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.) που κυριαρχούν, μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν 6 στις 10 δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Στην ΕΕ, έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού. Μακράν πίσω από τη Μάλτα (72,4%), πρωταθλήτρια των 27, οι πολυπληθέστερες χώρες κυμαίνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Γερμανία (43,6%), Ιταλία (40%), Γαλλία και Ισπανία (39,4%).

Ποιοι «τρέχουν» τους εμβολιασμούς
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, εξαιρώντας τις χώρες με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η Κίνα που έχει εμβολιάσει με τους ταχύτερους ρυθμούς, χορηγώντας κάθε ημέρα δόσεις στο 1,37% του πληθυσμού της. Ακολουθούν το Μπαχρέιν (1,15%) και η Ουρουγουάη (0,99%).

Στην ΕΕ, η Γερμανία (0,93%) κινείται πιο γρήγορα από την Ιταλία (0,81%), τη Γαλλία (0,80%) και την Ισπανία (0,71%).

Οι εκστρατείες στην Ιαπωνία (0,47%), τη Βραζιλία (0,29%), τη Ρωσία (0,22%) και την Ινδία (0,19%) είναι αυτές που κινούνται με βραδύτερο ρυθμό.

Έξι χώρες δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια
Ο εμβολιασμός παραμένει προνόμιο των χωρών με «αυξημένο εισόδημα» όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, που φιλοξενούν το 16% της ανθρωπότητας αλλά συγκεντρώνουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι χώρες «χαμηλού εισοδήματος» περιορίζονται προς το παρόν στο 0,3% των δόσεων.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί 26 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποκρύπτει σημαντικές διαφορές: 2,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους στην Αφρική, συγκριτικά με 87 στις ΗΠΑ/Καναδά και 47 στην Ευρώπη.

Μόνο έξι χώρες στον κόσμο δεν εμβολιάζουν ακόμα: τέσσερις στην Αφρική (Τανζανία, Τσαντ, Μπουρούντι, Ερυθραία), μία στην Ασία (Βόρεια Κορέα) και μία στην Καραϊβική (Αϊτή).

Ποιο εμβόλιο έχει χορηγηθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου
Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο σε όλο τον κόσμο: χορηγείται σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών και εδαφών όπου διενεργούνται εμβολιασμοί (τουλάχιστον 170 από 215).

Ξεπερνά αυτό των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 97 χώρες και εδάφη), της Moderna (τουλάχιστον 46), της Sinopharm (τουλάχιστον 45), το Spoutnik V (τουλάχιστον 40) και το σκεύασμα της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 29).

Το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόδης χορηγείται εξίσου σε χώρες πλούσιες και φτωχές, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, του οποίου είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, των οποίων η συντήρηση είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.

Το ρωσικό εμβόλιο Spoutnik V και τα κινεζικά εμβόλια που ανέπτυξαν η Sinopharm και η Sinovac χορηγούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα