Εμβόλια και τρίτη δόση: Έρχονται ανακοινώσεις για ηλικιακά όρια, ποια άλλα εμβόλια περιμένουμε

25.08.2021 / 14:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
embolio_emvolio_velona_APEMPE_08_06_2021-1536x864

Η τρίτη δόση εμβολίου θα αφορά συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες ωστόσο, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ηλικιακό όριο σε όσους επιτραπεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών τις τελευταίες μέρες και αναφέρθηκε στην ημερομηνία χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κοροναϊού, σε ειδικές ομάδες, καθώς και στη συνολική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Πόσα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες μέρες
«Το ενθαρρυντικό είναι ότι Δευτέρα (23/8) κλείστηκαν 25.000 νέα ραντεβού και ότι χθες (24/8) είχαμε 35.000 νέα ραντεβού. Να προσέλθουν οι πολίτες και να μην αναβάλουν τα ραντεβού τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεους ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Ηλικιακό όριο για την τρίτη δόση
«Αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αποφασίσει την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Το επόμενο διάστημα θα ορίσει και το ηλικιακό όριο στους οποίους θα επιτραπεί η τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου. Πλήρως εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή είναι όποιος κάνει τις δύο δόσεις για τα εμβόλια της Moderna και Pfizer και μία δόση της Johnson & Johnson».

Αποτελεσματικότητα εμβολίου
Επιστημονικά το εμβόλιο προστατεύει. Αν προστατεύει σε κάποιον 97% ή 95% μπορεί να μην έχει τόσο σημασία. Το εμβόλιο προστατεύει πάρα πολύ σε σχέση με κάποιον που είναι ανεμβολίαστος.

Έχουμε συμφωνήσει όλη η επιστημονική κοινότητα και οι Διεθνείς Οργανισμού ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει. Βλέπουμε τώρα ότι ενώ υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική, εντούτοις υπάρχει μια μεγάλη προστασία στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί».

Ποια άλλα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα
Σχετικά με το ποια άλλα εμβόλια αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε: «Το εμβόλιο της CureVac έβγαλε μια αποτελεσματικότητα η οποία δεν είναι τόσο υψηλή και θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία.

Αναμένουμε εμβόλια από Novavax, αν ολοκληρωθούν όλες οι επιστημονικές διεργασίες, προς το τέλος της χρονιάς. Και το εμβόλιο της Sanofi μπορεί να έρθει».

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού στους γιατρούς
Απαντώντας στις αντιδράσεις των υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «την απάντηση την δίνουν οι πολίτες που δεν θέλουν οι συγγενείς τους να κινδυνεύει γιατί το επαγγελματικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν μπορεί υψωθεί ένας συνδικαλιστικός αντίλογος πάνω σε αυτό. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Όσον αφορά το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, όπως διευκρίνισε, «έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Έχουμε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη δυσκολία αυτό θα προχωρήσει».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών τις τελευταίες μέρες και αναφέρθηκε στην ημερομηνία χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονoϊού, σε ειδικές ομάδες, καθώς και στη συνολική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να προσέλθει ο κόσμος να εμβολιαστεί και περίπου το 1 εκατομμύριο πολίτες που υπολειπόμαστε μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μπορεί να καλυφθεί σε δέκα ημέρες, καθώς η δυναμική που έχουμε ξεπερνάει τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Για αντιεμβολιασμό κατηγορεί την ΠΟΕΔΗΝ
«Η ΠΟΕΔΗΝ έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό. Με προηγούμενες ανακοινώσεις, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, δεν ήταν σύμμαχός μας στον εμβολιασμό του προσωπικού από την πρώτη στιγμή».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι κάποιες κινήσεις για την αναπλήρωση του προσωπικού έχουν γίνει ήδη. «Σε κανέναν λόγο δεν θέλουμε να απωλέσουμε εργαζομένους.

Στην ζυγαριά μπαίνει ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος με τον κίνδυνο που διατρέχει. Τα διοικητικά όργανα των ιατρών, σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ, ήταν οι πρώτοι που στήριξαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού». Επίσης, έκανε λόγο, για διοικητικές κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να μη εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα