Εμβόλια: Είναι νόμιμη η υποχρεωτικότητα; Τι μας απάντησαν Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος και Αλ. Μητρόπουλος

26.07.2021 / 13:06
patra-mega-emboliastiko-kentro-ink (1)

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Να διώξει τη «σκιά» για απολύσεις εργαζομένων, εξαιτίας της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, επιχειρεί η κυβέρνηση, προτάσσοντας τον εμβολιασμό, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από τους νέους, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και οικονομίας.

Ως προς την ουσία τώρα της υποχρεωτικότητας, αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που προανήγγειλε προσφάτως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

Πρώτον, δεν θα υπάρχει τελικά παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα ενεργοποιηθεί – για όσους είναι υποχρεωτικός – η άδεια άνευ αποδοχών. Δεύτερον, ο χρόνος που θα τίθεται κάποιος σε αναστολή εργασίας θα προσδιορίζεται «έως το τέλος της πανδημίας». Αυτό σημαίνει πως όταν κριθεί πως δεν υπάρχει πλέον υγειονομικός κίνδυνος, ο υπάλληλος θα επανέλθει κανονικά στη θέση του. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία για απολύσεις.

Τρίτη ρύθμιση, που αναμένεται να υπάρχει στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είναι πως ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα θα έχει το δικαίωμα να ζητάει να μάθει από τον εργαζόμενο εάν έχει αποκτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτό βεβαίως δεν καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, ούτε αποτελεί λόγο απόλυσης. Αλλά είναι προφανές πως στον ιδιωτικό κλάδο δεν υπάρχει μονιμότητα.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας μίλησαν στο ραδιόφωνο του ΜΑΧ FM, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος  και ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος.

Γιώργος Σωτηρέλης: «Στάθμιση υπέρ της υγείας»

Εμβόλια: Είναι νόμιμη η υποχρεωτικότητα; Τι μας απάντησαν Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος και Αλ. Μητρόπουλος 4

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μίλησε στον Max fm 93,4 ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων (ως προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ECPRD). Όπως είπε:

«Δεν υπάρχουν απόλυτα δικαιώματα, όλα υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς. Εδώ λοιπόν, έχουμε μια περίπτωση περιορισμού δικαιωμάτων αλλά αυτοί οι περιορισμοί προκύπτουν μέσα από μια σύγκρουση. Στη σύγκρουση δικαιωμάτων, η έννομη τάξη προχωρά σε στάθμιση. Τα δικαιώματα είναι ισότιμα. Από τη μια έχουμε το κοινωνικό δικαίωμα, δηλαδή της προστασίας της υγείας και της ζωής κατ’ επέκταση. Από την άλλη, έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στα θέματα υγείας, που και αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμα. Από τη στιγμή που έχουμε ισότιμα δικαιώματα, με τη στάθμιση προσπαθούμε να ικανοποιηθούν ισόρροπα. Αν δεν είναι δυνατό αυτό, τότε θα δούμε ποιο θα υποχωρήσει μια συγκεκριμένη στιγμή. Όχι γενικά και αόριστα. Εδώ που έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή διαρκώς με ευαίσθητες ομάδες, όπως οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό, αυτοί που εργάζονται στους οίκους ευγηρίας, είναι λογικό η στάθμιση να είναι υπέρ της προστασίας της υγείας και άρα, να είναι δυνατό υπό προϋποθέσεις να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τόνισε όμως, πως «με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να έχουν εξαντληθεί πρώτα όλα τα άλλα. Δηλαδή μπορεί να εργαστεί κάποιος ώστε να μην έρχεται σε επαφή; Μπορεί να είναι τηλεργασία; Και αν δεν είναι εφικτό, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Να έχουμε μια στάθμιση τέτοια που να λέει ότι μπορεί να γίνει αναστολή. Ό,τι έκαναν στην Ιταλία. Μια άδεια άνευ αποδοχών ή μια άδεια σύντομη μετ’ αποδοχών. Δεν σημαίνει όμως, ότι θα περάσουμε κατευθείαν σε απολύσεις όπως ακούγεται».

Νίκος Αλιβιζάτος: «Νόμιμη η υποχρέωση εμβολιασμού»

Εμβόλια: Είναι νόμιμη η υποχρεωτικότητα; Τι μας απάντησαν Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος και Αλ. Μητρόπουλος 5

 «H υποχρέωση εμβολιασμού είναι νόμιμη» απαντά ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. «Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι η υποχρέωση εμβολιασμού για γνωστές, συνήθεις ασθένειες – κυρίως παιδικές – συνάδει με το Σύνταγμα».

Κατά πόσο όμως η COVID-19 θεωρείται συνήθης και γνωστή και θα μπορούσε κάποιος να απέχει εξαιτίας του φόβου παρενεργειών;

«Από στατιστική άποψη ο κίνδυνος παρενεργειών είναι ελάχιστος. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η γενική αρχή μπορεί να αμφισβητηθεί με τέτοια επιχειρήματα» αναφέρει ο Ν. Αλιβιζάτος, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει:

«Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση η παρέμβαση αυτή δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θεμελιώσει αντιρρήσεις απέναντι σε μια υποχρέωση εμβολιασμού».

Όσο για το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πιθανό, ωστόσο αντίστοιχες προσφυγές κατά άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εκπέσει.

Αλέξης Μητρόπουλος: «Δεν επιτρέπονται απολύσεις»

Εμβόλια: Είναι νόμιμη η υποχρεωτικότητα; Τι μας απάντησαν Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος και Αλ. Μητρόπουλος 6

 «To ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα», τονίζει ο εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας επίσης στον Max fm 93,4.

«Ούτε η απόλυση επιτρέπεται σε όσους αρνούνται για τους δικούς τους λόγους να εμβολιαστούν, αλλά ούτε περικοπή, μερική ή ολική του μισθού μπορεί να ισχύσει. Αφενός για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει ευθεία απαγόρευση από το άρθρο 103 του Συντάγματος, οι οποίοι απολύονται για συγκεκριμένους λόγους και με την τήρηση συγκεκριμένης αυστηρής, σχολαστικής διαδικασίας, σύμφωνα με την τήρηση του Συντάγματος».

Όσον αφορά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι ούτε σε αυτούς μπορεί να συμβεί περικοπή μισθού ή απόλυση, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, αλλά και να υπήρχε, αυτό θα ήταν αντίθετο στο Σύνταγμα, στα σχετικά άρθρα που προστατεύουν το δικαίωμα για εργασία, και βεβαίως αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του πως ορισμένα κυβερνητικά στελέχη «επιμένουν, δε λέω ανοήτως, αλλά γιατί δε γνωρίζουν ότι δε μπορεί να συμβεί καθώς υπάρχει σαφώς καθορισμένη ατζέντα και περιγραφόμενα αδικήματα για τα οποία μπορεί να διωχθεί ή να στερηθεί τη δουλειά του ο δημόσιος υπάλληλος».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα