Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου «Email στα δέντρα», Τηλέμαχος Τσαρδάκας και οι ηθοποιοί Νικόλας Τσίχλας, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αθηνά Φουσέκη, Ελένη Ανδρικοπούλου και Κώστας Κουτρουμπής μιλούν στον «Κόσμο».
ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
Το θέατρο act παρουσιάζει τη νέα του κεντρική παραγωγή για την άνοιξη του 2023 με τίτλο «Email στα δέντρα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Πρόκειται για το καινούργιο θεατρικό έργο του πατρινού συγγραφέα («Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια», «Το σκυλί του Ωρίωνα», «Το κορίτσι που επιμένει» κ.α.) και αποτελείται από πέντε μικρές ιστορίες που συνθέτουν ένα σπονδυλωτό έργο. Μια γλυκόπικρη οικολογική κωμωδία βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός (και σε πολλά φανταστικά), που μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι, εν μέσω εξελιγμένης τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών, εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες ερωτικές επιθυμίες, μεταφυσικές αγωνίες και υπαρξιακές αναζητήσεις. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά και έκανε πρεμιέρα στο θέατρο act την Πέμπτη 9 Μαρτίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Θα παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 2 Απριλίου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Νικόλας Τσίχλας. Τους ηθοποιούς συνοδεύει με την κιθάρα της ζωντανά επί σκηνής η μουσικός Αθηνά Φουσέκη. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Βασιλάκη, τους θεατρικούς φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος, το σκηνικό χώρο και τις ειδικές κατασκευές origami η Έλενα Νικολάου και την κινησιολογία η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου.
Η παράσταση είναι μια παραγωγή της ομάδας «Κάνθαρος-Θέατρο act» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο «Κόσμος» μίλησε με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη του έργου Τηλέμαχο Τσαρκάκα και με τους ηθοποιούς της παράστασης Νικόλα Τσίχλα, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αθηνά Φουσέκη Ελένη Ανδρικοπούλου και Κώστα Κουτρουμπή και ιδού τι μας απάντησαν:
Τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η νέα σας παράσταση και από πού εμπνευστήκατε; Δηλώνει κάτι ο χρόνος που επιλέξατε να την παρουσιάσετε;
Τηλέμαχος Τσαρδάκας: Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να ανεβεί τη φετινή σεζόν. Το γεγονός ότι θα παιχτεί άνοιξη είναι μια πολύ ταιριαστή συγκυρία. Είναι ένα σημαντικό έργο για μένα μιας και το δουλεύω αρκετά χρόνια και είναι το επόμενο βήμα μετά την μεγάλη επιτυχία του έργου «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια». Ως προς την ιδέα, αυτή ξεκινάει από ένα πραγματικό γεγονός: Το 2014 ο δήμος της Μελβούρνης έδωσε διευθύνσεις email σε πάνω από 80 χιλιάδες δέντρα της πόλης ώστε να μπορεί το κοινό, σε πιλοτική μορφή, να αναφέρει πιθανά προβλήματα. Τί θα συνέβαινε αν σε μια κοινωνία μπορούσαν οι άνθρωποι να μιλήσουν στα δέντρα για όσα τους απασχολούν; Και φανταστείτε μάλιστα τα δέντρα να απαντούσαν. Η παράσταση είναι μια κωμωδία με οικολογικές ευαισθησίες που αποτελείται από μικρές ιστορίες άλλοτε πιο δραματικές άλλοτε τελείως τρελές, πάντοτε όμως ανθρώπινες και πάντοτε με πολύ χιούμορ και φαντασία.
Γίνεται κατ’ αρχήν να στείλεις email σε ένα δέντρο;
Νικόλας Τσίχλας: Μπορεί να μας φαίνεται παράλογο αλλά ναι μπορεί κάποιος να στείλει e-mail σε ένα δέντρο. Έχει συμβεί άλλωστε. Αυτό το γεγονός λειτούργησε ως αφορμή για τον Τηλέμαχο να σκαρώσει όλες αυτές τις ιστορίες που βλέπουμε να εξελίσσονται στην παράσταση μας.
Ποια είναι τα μηνύματα που υποβόσκουν μέσα από αυτές τις ιστορίες που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια των θεατών;
Γεωργία Ηλιοπούλου: Στο κοντινό μέλλον που διαδραματίζεται η παράσταση οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με τον συνάνθρωπο, η τεχνολογία υποκαθιστά την επικοινωνία, την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση, είναι σαν να κοιτάμε τους άλλους με κιάλια ή μέσα από οθόνες. Η μοναξιά είναι το πιο κεντρικό μήνυμα σε κάθε ιστορία και είναι αυτό που άλλες φορές συγκινεί σε κάποια ιστορία και άλλες δημιουργεί καταστάσεις γέλιου.
Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, μαζί με εκείνη εξελισσόμαστε κι εμείς. Κατά πόσο μπορούμε να την ακολουθήσουμε;
Αθηνά Φουσέκη: Δεν ξέρω αν μπορούμε να την ακολουθήσουμε, καθώς η τεχνολογία έχει παρεισφρήσει στις ζωές μας σε τέτοιο βαθμό για πρώτη φορά ίσως, πλάθοντας την κοινωνική μας ζωή και μεταλλάσσοντας τον τρόπο που επικοινωνούμε. Αλλά ξέρω ότι η ανθρώπινη φύση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή πέρα από το να προσπαθήσουμε.
Αλλάζουν όμως και τα «θέλω» μας;
Ελένη Ανδρικοπούλου: Αν πούμε ότι τα θέλω μας στη ζωή μάς δείχνουν και τον δρόμο προς την ευτυχία, θεωρώ ότι αφού αυτά διαμορφωθούν, πυρηνικά δεν αλλάζουν. Ίσως καμιά φορά τα προσαρμόζουμε στις αντικειμενικές συνθήκες της ζωής και της κοινωνίας μας. Προσπαθούμε να βρούμε τα πλαίσια που θα χωρέσουν τις επιθυμίες και τα όνειρά μας, προκειμένου να γίνουν εφικτά.
Μια καλοκουρδισμένη και καλοστημένη θεατρική παράσταση έχει τη δύναμη να επηρεάσει «θετικά» το κοινό;
Κώστας Κουτρουμπής: «Νομίζω πως ναι. Κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ξεσηκώνουμε τους ανθρώπους, να τους μετακινούμε λίγο, να τους μετατοπίζουμε και μαζί με αυτούς και τους ίδιους μας τους εαυτούς βέβαια. Όσο πιο καλοκουρδισμένη και ακριβής είναι μια θεατρική παράσταση, βεβαίως πατώντας σε ένα ισχυρό κείμενο, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να τροφοδοτήσει την σκέψη και την ψυχή των θεατών που θα την παρακολουθήσουν.