Ελβετικό φράγκο: Εγκαλούν για αδράνεια τον Άρειο Πάγο οι δανειολήπτες

06.07.2023 / 8:13
elbetiko-fragko-eyro-28-12-20.jpg

Συνάντηση με τους νέους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, για το ζήτημα των δανείων σε ελβετικών φράγκο, ζητά ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου οι δανειολήπτες παραμένουν χωρίς δικαστική προστασία.

Ο ΣΥΔΑΝΕΦ στη σχετική του ανακοίνωση εκφράζει την ελπίδα οι δυο νέοι υπουργοί -τους οποίους συγχαίρει για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων- να κινηθούν αποφασιστικά για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο «που ταλανίζει περισσότερους από 200.000, χωρίς δικαστική προστασία, συνανθρώπους μας».

Στην επιστολή τονίζεται ότι «κατά το χρόνο σύναψης της πλειοψηφίας των συμβάσεων αυτών, η ισοτιμία κυμαίνονταν περίπου στο 1/ 1,67. Σήμερα, η ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ είναι σχεδόν 1 προς 1, σε κάποιες περιπτώσεις και 1 προς 0,98. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δάνεια που ελήφθησαν έχουν αυξηθεί κατά περίπου 69% (τόσο η μηνιαία δόση όσο και το άληκτο κεφάλαιο). Δηλαδή, ένα μέσο δάνειο που το 2007 ήταν 200.000 ευρώ, σήμερα είναι πάλι 200.000 ευρώ (τουλάχιστον) παρά τις συνεπείς πληρωμές του οφειλέτη του εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια».

Σύμφωνα με τον ΣΥΔΑΝΕΦ, στις συλλογικές αγωγές που κατατέθηκαν συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 μέλη του Συλλόγου μας, ενώ εκκρεμούν ενώπιον του Αρείου Πάγου τρεις εξ αυτών: κατά της Εθνικής Τράπεζας, της Άλφα Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες έχουν οριστεί να συζητηθούν στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024. Η πολυπληθέστερη αυτών των συλλογικών αγωγών από άποψη συμμετεχόντων, κατατέθηκε κατά της τράπεζας Eurobank και είναι η μόνη που έχει φτάσει στο επίπεδο του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (Άρειος Πάγος).

«Πυρά» των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο κατά του Αρείου Πάγου
Όπως επισημαίνουν, με την υπ’ αρ. 948/2021 απόφασή του επί συλλογικής αγωγής κατά Eurobank ο Άρειος Πάγος όσο και με την προηγηθείσα υπ’ αρ. ΟλΑΠ 4/2019 απόφαση (ατομική αγωγή), α) αρνήθηκε να αποστείλει ερώτημα στο ΔΕΕ -αν και το ζητήσαμε στην περίπτωση της συλλογικής αγωγής- περί του εύρους εφαρμογής του νόμου προστασίας του καταναλωτή και β) για τυπολατρικούς λόγους απέρριψε την αναίρεσή μας αρνούμενος ουσιαστικά την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα