Ο Χρήστος Σιμάτης, ένας από τους πιο διάσημους αλιείς παγκοσμίως. Έχει ξεχωρίσει για την απόφασή του να αρχίσει εκστρατεία κατά των παρατημένων διχτυών/παραγαδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης και σκοτώνουν ζωντανούς οργανισμούς. Σέβεται τον θαλάσσιο κόσμο, τον χώρο όπου έχει διακριθεί όσο ελάχιστοι.
Δηλαδή εκτός από το ψαροτούφεκό του (που δεν συγχωρεί), ο νεαρός Κερκυραίος χρησιμοποιεί για καλό σκοπό το μαχαίρι του, εξουδετερώνοντας τους σιωπηλούς δολοφόνους των βυθών.
Και ποιος είναι ο ιδανικός πρεσβευτής της αγάπης προς τη θάλασσα; Μα ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ σε ψάρεμα τσιπούρας, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Spearfishing Records Association.
Παρεμπιπτόντως, η ESRA έχει ως αποστολή να προάγει τις υψηλότερες δεοντολογικές και αθλητικές αξίες αναφορικά με την υποβρύχια αλιεία.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πιστοποίησε ότι ο Σιμάτης ψάρεψε τσιπούρα (στα αγγλικά Gilt-head bream, με επιστημονική ονομασία Sparus aurata) βάρους 6.905 κιλών, η οποία ήταν μέλος μιας ομάδας περίπου δέκα ψαριών στο ίδιο μέγεθος.
Ο Κερκυραίος χρειάστηκε να καταδυθεί επί περίπου 3 λεπτά, προκειμένου να φτάσει σε βάθος 46 μέτρων (σε ναυάγιο) και να πετύχει εν τέλει τον σκοπό του, ταΐζοντας 15 ανθρώπους! Είχαν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω δεδομένου ότι γνώριζε πως το συγκεκριμένο είδος αφθονεί στην περιοχή.
Από χόμπι και όχι για επαγγελματικούς λόγους ψαρεύει ο Σιμάτης, ο οποίος έχει πιάσει μαγιάτικο (Seriola dumerilli, η επιστημονική ονομασία) βάρους περίπου 45 κιλών, λυγίζοντας κυριολεκτικά τη ζυγαριά που έκανε τη σχετική καταμέτρηση.
Όπλα του στο θαλάσσιο βασίλειο, εκτός φυσικά από το ψαροτούφεκο και το μαχαίρι, αποτελούν η υπομονή, η εξάσκηση και η σωστή εκτίμηση. Πρέπει να ξέρει κανείς ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάδυση. Τα πάντα κρίνονται σε δευτερόλεπτα. Εγωισμοί και πείσματα δεν χωρούν.
Και, βέβαια, είναι αναγκαία η διατήρηση της ψυχραιμίας σε επικίνδυνες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ο εγκλωβισμός σε παρατημένα δίχτυα στον βυθό ή η κοντινή πλεύση σκαφών παρά την τοποθέτηση σημαδούρας.
Ο Σιμάτης ψαρεύει αποκλειστικά με ψαροντούφεκο και κρατά την αναπνοή του. Ποτέ δεν χρησιμοποιεί μπουκάλες οξυγόνου για να καταδυθεί, καθώς «σαν τεχνική είναι η πλέον οικολογική και με το μικρότερο αποτύπωμα», όπως έχει πει στην ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα». Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Κερκυραίος συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
«Συνηθίζω κάθε φορά που βουτάω να επιλέγω ένα καλό ψάρι για την οικογένεια και φίλους. Έπειτα αποχωρώ χωρίς να ενοχλήσω τα υπόλοιπα ψάρια. Η επαφή με τον βυθό και τα ψάρια είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας», έχει αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ο Σιμάτης ταξίδεψε στην Ισπανία μαζί με τους Νίκο Καμπάνη, Γιώργο Σωτήραλη και Κώστα Νταή.
Οι τέσσερις άνδρες αποτέλεσαν την Εθνική ομάδα υποβρύχιας αλιείας στο καθιερωμένο ετήσιο Κύπελλο Εθνών, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση πίσω από τη Γαλλία.
Ο Σιμάτης έχει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Για εκείνον, όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα γεύμα με την οικογένεια και τους φίλους του. Επιλέγοντας φυσικά για μεζέ μία από τις… ψαρούκλες που αιχμαλωτίζει χάρη στην ακρίβεια και τη σπιρτάδα του.