Έλληνας ερευνητής στις ΗΠΑ: Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα – Το κόλπο για να ξέρουμε ότι εφαρμόζει σωστά

19.02.2021 / 18:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
maska_dipli

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης αναφέρθηκε στη χρήση της διπλής μάσκας καθώς και την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Η διπλή μάσκα είναι μία προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός… Αυτό είναι το πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταδίδονται πολύ ευκολότερα”, είπε ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στο Mega.

“Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δεν χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε τη μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει και ο ιός. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ερευνητής και σημείωσε:

“Πάνω από τη χειρουργική μάσκα να φοράμε και μία καλή πάνινη. Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα… Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνει τον ιό να περάσει… Οι καλές μάσκες αφήνουν τον αέρα να περνάει, δεν αφήνουν τον ιό. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα”.

“Στις ΗΠΑ την προηγούμενη περίοδο υπήρχε διχασμός στον πληθυσμό, λόγω της στάσης της πολιτικής ηγεσίας. Τώρα έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα. Το εμβόλιο και εδώ γίνεται περισσότερο αποδεκτό, και νομίζω ότι θα προσβλέπουμε στους επόμενους μήνες και σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις… Η Αμερική ήταν το πιο έτοιμο σύστημα να αντιμετωπίσει τέτοια πράγματα, αλλά λόγω ηγεσίας έμεινε πίσω. Αυτό αντανακλάται και στους σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς που έχουμε εδώ. Τώρα, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα”, ανέφερε ο κ. Παυλάκης σχετικά με την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στα χθεσινά κρούσματα δήλωσε: “Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος, η πιο σκοτεινή περίοδος της νύχτας πριν από την αυγή. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια και θα κάνει αρκετούς μήνες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο κορονοϊός μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις. Ο ιός θα γίνει ενδημικός σαν τη γρίπη, θα έχουμε να τον αντιμετωπίζουμε για πολλά χρόνια”.

“Για το ακορντεόν, που είναι της μόδας, θέλω να πω ότι τα συχνά άνοιξε – κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει”, κατέληξε ο κ. Παυλάκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα