Ελλείψεις φαρμάκων: Τελεσίγραφο Πλεύρη στις φαρμακαποθήκες

09.12.2022 / 16:40
b7822c71-b556-4c0c-9e58-b20836e989cc

Τελεσίγραφο προς τις φαρμακαποθήκες ώστε να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα φαρμάκων αλλά και να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά, απηύθυνε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας απειλεί με ανάκληση άδειας τις φαρμακαποθήκες εάν δηλώσουν ψευδή στοιχεία

Ειδικότερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους. Τις καλεί να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά ώστε να καλυφθούν οι ασθενείς. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Να σημειωθεί ότι συχνά οι φαρμακαποθήκες προχωρούν στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων αφού πωλούν τα ελληνικά φάρμακα σε άλλες ώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Φαινόμενο όμως που αδειάζει τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Υπολογίζεται πάντως ότι οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την περίοδο αυτή στα φαρμακεία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για ιώσεις, για τη γρίπη αλλά και άλλα ευρείας χρήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ όταν παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα προχωρά σε απαγόρευση των εξαγωγών, αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προχωρά στη άρση του μέτρου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα