Ελλάδα:  «Όχι» στην σύσταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης 15%  -Σε κοινή γραμμή και άλλες χώρες της Ε.Ε.

22.07.2022 / 7:15
fysikoaerio_ergostasio-scaled

Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθώντας την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% διαμηνύει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.Στην ίδια γραμμή βρίσκονται τουλάχιστον άλλες 10 χώρες της Ένωσης που δηλώνουν κάθετα αντίθετες σε μια απόφαση που εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την Γερμανία.Πίσω από το ξεκάθαρο όχι της Αθήνας βρίσκεται η εξάρτηση κατά 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από το φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα βοηθήσει τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα του Βορρά να καλύψει τις δικές της ανάγκες, απλά θα μεταφέρει το πρόβλημα και σε χώρες που δεν εξαρτώνται στο ίδιο μέγεθος από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι προτάσεις της Ελλάδας

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές, την οικονομική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην προμήθεια. Και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας την τακτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός για πλαφόν στην χονδρική τιμή του αερίου ή η κοινή αποθήκευση ενέργειας μπορούν να δώσουν ουσιαστικές και κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στου Ευρωπαίους καταναλωτές. «Είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα και είναι φυσιολογικό η κάθε χώρα να θέλει να χειριστεί την κατάσταση με τον δικό της τρόπο» είναι το σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου για την κόντρα που έχει ξεσπάσει.

Σε κοινή γραμμή και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε κοινή γραμμή βρίσκονται μεταξύ άλλων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Πολωνία, Ιρλανδία και Μάλτα, σχηματίζοντας ένα ισχυρό μπλοκ έναντι του Βερολίνου που προωθεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι χώρες του Νότου ακούν ξαφνικά από αυτές του Βορρά να μιλούν για την ανάγκη αλληλεγγύης, την στιγμή που στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης και στις δικές τους προτάσεις για ευρωπαϊκή λύση στην πίεση που δέχονται οι οικονομίες τους άκουγαν τη Γερμανία και άλλους να σφυρίζουν αδιάφορα.Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας των 27 την προσεχή και αναμένεται μια έντονη αντιπαράθεση επί της πρότασης που έχει κατατεθεί. «Όταν η Ελλάδα έχει προνοήσει για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δεν μπορεί να έρχεται οριζόντια απόφαση από την Επιτροπή και να υποχρεώσει την Ελλάδα και άλλα κράτη που έχουν προνοήσει να μειώσουν 15% το αέριο», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας(ΣΚΑΪ) και προανήγγειλε κοινή επιστολή των χωρών που διαφωνούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα