Έλενα Mπονέλη ή Bonelli Arte: «Βγάζω φωτογραφίες σαν να πλάθω ιστορίες»

07.12.2021 / 16:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
bonelli 2

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
[email protected]

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που κρατούν ζωντανές τις στιγμές, τις αποτυπώνουν, όπως ακριβώς τις αντιλαμβάνονται, τις πλάθουν και τις «μεταμορφώνουν».
Μέσα από τα μάτια της Έλενας Μπονέλη, η ζωή είναι ξεχωριστή, μιας και αιχμαλωτίζει τις στιγμές, που συντελούνται σε εκείνο το συγκεκριμένο κλάσμα του δευτερολέπτου, προκειμένου να αποτυπώσει τη μαγεία της ομορφιάς, των συναισθημάτων, έχοντας ως έμπνευση της τους ανθρώπους, τις εκφράσεις, τα βλέμματα, τις σκέψεις, τα ταξίδια, τα όνειρα…
Η Έλενα Μπονέλη ή αλλιώς Bonelli Arte, όπως είναι γνωστή τον καλλιτεχνικό χώρο, είναι απόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πτυχίο και Master).
Φοίτησε στην σχολή φωτογραφίας «Όραμα» με επαγγελματική ειδίκευση στο Commercial & Advertising. Έχει στο παλμαρέ της μεγάλες παραγωγές και φωτογραφίσεις, έχει φωτογραφίσει παραστάσεις θεάτρου, συναυλίες και καλλιτέχνες. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και έχει βραβευτεί και ως σκηνοθέτης και ως φωτογράφος.
Έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες της στο Φωτογραφικό λεύκωμα της Ε.Φ.Ε του 2020 και είναι μέλος της εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Greek Director’s Guild). Τελευταίες επαγγελματικές της συνεργασίες με την Lak (Lakis Gavalas), Regalinas, Absolut, Beat και Libratone.
Όλη η ομορφιά της ζωής, μέσα από τον φακό της. Ας αφεθούμε στην τέχνη της και ας την γνωρίσουμε…

Πότε κράτησες για πρώτη φορά φωτογραφική μηχανή στα χέρια σου; Θυμάσαι την πρώτη σου φωτογραφία;

Πρώτη φορά κράτησα μηχανή σε μικρή ηλικία, μου την έκανε δώρο ο πατέρας μου, ήταν μια Nikon.Το θέμα είναι πως πέρα απο το να την κρατάς, υπάρχουν πολλά ακόμα που μαθαίνεις, που κρατάνε μια ζωή και αυτό είναι το συναρπαστικό. Οι πρώτες μου φωτογραφίες αναπαριστούν την ζωή των Ρομά. Με εντυπωσιάζει αυτός ο άλλος, ανένταχτος κόσμος. Με προστρέχει σε μια άγνωστη πτυχή του ανθρώπινου κατεστημένου.

Πότε κατάλαβες πως το να αποτυπώνεις στιγμές είναι αυτό που σε γεμίζει;

Κάθε μέρα, ώρα, δευτερόλεπτο είναι διαφορετικές στιγμές. Όλοι τις βιώνουμε με κάποιο τρόπο, εγώ επέλεξα να αποτυπώνω εικόνες και στιγμές που με εκφράζουν προσωπικά και η φωτογραφία είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων.

Έχεις πολλές και εξαιρετικές συνεργασίες και δουλειές στο ενεργητικό σου, ποια η καλύτερη;

‘Εχω δουλέψει με αρκετούς ανθρώπους σε διάφορους κλάδους. Μία απο τις καλύτερες είναι όταν δούλεψα στην παραγωγή σε μεσαίου μήκους ταινία με εξωτερικά και εσωτερικά γυρίσματα στην Πελοπόννησο. Μεγάλο crew και πολλές απαιτήσεις, αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.

Ένας φωτογράφος για να πετύχει στον χώρο του τι οφείλει να αφήσει πίσω, ποιες υποχωρήσεις πρέπει να κάνει;

‘Ενας φωτογράφος θα πρέπει να ξοδέψει αρκετά χρήματα σε επαγγελματικό εξοπλισμό και μετά να συγκεντρωθεί στους στόχους που τον ενδιαφέρουν. Εάν αυτό σημαίνει πως πρέπει να μετακομίσει ή να ταξιδεύει συνέχεια πρέπει να το κάνει. Οι υποχωρήσεις συνήθως γίνονται σε προσωπικό χρόνο, μέχρι να φέρει εις πέρας τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

H Πάτρα, σε έχει στηρίξει; Υπάρχει καλλιτεχνική εξέλιξη στην πόλη μας;

Η Πάτρα με έχει στηρίξει αρκετά, εφόσον δούλευα για χρόνια εκεί. Γνώρισα κόσμο, μου άνοιξαν πόρτες και η πιο δημιοργική δουλειά για μένα ήταν σε παραγωγές στο Δημοτικό θέατρο Πάτρας «Απόλλων». Εννοείται πως υπάρχει εξέλιξη στην πόλη γιατί υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν αναζητήσεις. ’Εχουμε πολύ καλούς φωτογράφους, σκηνοθέτες, fashion designer κλπ. Η Πάτρα πάντα ήταν μπροστά καλλιτεχνικά και λόγω Καρναβαλιού, αν ασχοληθείς γίνεται, καλλιτεχνικό σχολείο. Σε βάζει σε μια λογική καλλιτεχνικής δράσης, που οι άλλες πόλεις δεν έχουν την ευκαιρία αυτή.

Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με την φωτογραφία, το βίντεο, θεωρείς πως είναι μόδα;

Δεν θεωρώ οτι είναι μόδα, πάντα η φωτογραφία προσέλκυε τον κόσμο, μόνο που ήταν κάτι ακριβό. Όταν βγήκαν οι μηχανές κόμπακτ απλοποίησαν τα πράγματα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα, έχει απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της φωτογραφίας, όμως παραμένει τέχνη για λίγους.

Τι είναι αυτό που βλέπεις μέσα από τον φακό; Τι σε εμπνέει;

Βγάζω φωτογραφίες και είναι σαν να πλάθω ιστορίες. Ιστορίες που αποτυπώνονται στο φακό. Μ΄αρέσει πολύ να δείχνω αλήθειες της σημερινής εποχής, με φωτογραφίες δρόμου και καλλιτεχνικά ανακαλύπτω το πιο πειραματικό επίπεδο, επηρεασμένη από το σινεμά με διαφορετικές ατμoσφαιρικές εικόνες. Με εμπνέουν πάντα οι άνθρωποι. Εκφράσεις, βλέμματα, σκέψεις, ταξίδια, όνειρα.

Ποιο είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις και δεν το έχεις;

Θα ήθελα να εξελιχθώ στο εξωτερικό σε σπουδές με εξειδίκευση στη μόδα ή να δουλέψω δίπλα σε ένα μεγάλο κινηματογραφιστή του εξωτερικού. Θεωρώ ότι, το να βρεθείς σε τέτοιους χώρους θα είναι μοναδική εμπειρία.

Αν έπρεπε να επιλέξεις, σκηνοθεσία ή φωτογραφία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να επιλέξω γιατί και τα δυο είναι σε συνάρτηση στο μυαλό μου. Δεν είναι ίδια σε καμία περίπτωση, αλλά λόγω των σπουδών και της σχολής, έχω επηρεαστεί και στα δύο κινηματογραφικά. Η σκηνοθεσία έχει μέσα το «κάδρο» και η φωτογραφία έχει ατμόσφαιρα, σύνθεση, ιστορία που θεωρητικά έχει σκηνοθεσία όχι προκαθορισμένη αλλά στις συνθήκες της.

Πως οραματίζεσαι το μέλλον σου, πως θα ήθελες να το διαμορφώσεις αν περνούσε καθαρά από το δικό σου χέρι;

Χτίζοντας σιγά – σιγά την πορεία μου, έχω κάποιους στόχους για το μέλλον. Η εξέλιξη και η αγάπη γι΄αυτο που κάνω με φέρνει σε θετικές σκέψεις με πιο προσωπικά πρότζεκτ, που θα εκφράζουν δικές μου αναζητήσεις. Τα ταξίδια δεν λείπουν από την σκέψη μου και η επαφή με άλλες κουλτούρες.

Δουλειά της μπορεί να δει κανείς στο site της https://bonelli-arte.com/ αλλά και στο instagram της: https://www.instagram.com/bonelli_elena_/?hl=el

(Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κόσμος» της εφημερίδας «Νεολόγος» των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα