ΕΛ.ΑΣ: Σαρωτικοί οι έλεγχοι – Εκατοντάδες μετρούν οι παραβάσεις για τα μέτρα

25.12.2021 / 16:16
elegxos-gynaika-roz-maska.jpg

Συνεχίζονται ασταμάτητα οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών και δη τις ημέρες των Χριστουγέννων για την τήρηση των μέτρων απέναντι στον Covid 19.

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με τα οποία η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ, ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες.

10.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους όλης της χώρας προκειμένου να επιβλέψουν την κατάσταση και θα συνεχίσουν έως και τις 26 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκαν 85.498 έλεγχοι, από τους οποίους οι 35.867 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν 657 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 7 συλλήψεις.

Έπεσαν τα πρώτα 300αρια για τις μάσκες
Ένα από τα μέτρα που ισχύουν από χθες είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς και εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ απαιτείται διπλή μάσκα ή η χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας KN95.

Την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου βεβαιώθηκαν 502 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και συναφείς παραβάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.

Η γεωγραφική κατανομή των 502 παραβάσεων:

129 στην Αττική
99 στη Θεσσαλονίκη,
58 στο Βόρειο Αιγαίο,
40 στην Ήπειρο,
31 στη Δυτική Ελλάδα,
25 στο Νότιο Αιγαίο,
25 στην Κρήτη,
19 στα Ιόνια Νησιά,
17 στην Πελοπόννησο,
17 στην Κεντρική Μακεδονία,
14 στη Θεσσαλία,
14 στη Στερεά Ελλάδα,
9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
5 στη Δυτική Μακεδονία.
Επιπλέον χθες βεβαιώθηκαν:

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.
46 παραβάσεις και 7 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική
σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και σύλληψη και από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες διότι έφεραν πλαστά πιστοποιητικά,
σύλληψη και 25.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή επιπρόσθετης 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας,
σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,
σύλληψη ατόμου κατά παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. για παράνομη είσοδο σε νοσοκομείο,
1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.


Στη Θεσσαλία
σύλληψη ιδιοκτήτη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ορίου πελατών,
5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες,
3 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας,
9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη και ιδιοκτήτη καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία
21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων,
1 παράβαση σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο
9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτη καταστήματος,
2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες και οδηγούς οχημάτων.


Στη Θεσσαλονίκη
3 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά
από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 5 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.


Στην Ήπειρο
από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 3 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,
4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.
Στην Κρήτη, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων, καθώς και παράβαση σε υπάλληλο που δεν έφερε βεβαίωση αρνητικού ελέγχου για τον κορωνοϊό.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος. Επιπλέον 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχήματος.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 527 ομοειδείς παραβάσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα