Έκρηξη πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

02.03.2022 / 13:30
trofima-supermarket (1)

Νέα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον μήνα Φεβρουάριο. Η Eurostat ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον μήνα που έκλεισε με ρυθμό 6,3% έναντι 5,5% που ήταν η μεταβολή τον Ιανουάριο. Με τέτοια μεταβολή στον εναρμονισμένο δείκτη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +7% περίπου.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 5,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Η ενέργεια είναι προφανές ότι οδηγεί το ράλι των τιμών (+31,7% στην Ευρωζώνη) ωστόσο ολοένα και μεγαλύτερο γίνεται το βάρος από τα τρόφιμα με τον σχετικό δείκτη στην Ευρωζώνη να αυξάνεται κατά 4,1%.

Το +6,3% για την Ελλάδα συνιστά νέο ρεκόρ 25 ετών ενώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μεταβολή 7% στον δείκτη τιμών καταναλωτή, πρακτικά θα επιστρέψουμε σε επίπεδα πληθωρισμού που είχαν να καταγραφούν στην Ελλάδα από το 1996 ή τις αρχές του 1997. Δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτοξεύει τιμές ενέργειας, μετάλλων και βασικών τροφίμων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου δεν έχει επηρεαστεί παρά ελάχιστα από την εκτόξευση στις τιμές του πετρελαίου (πάνω από τα 110 δολάρια σήμερα), του φυσικού αερίου (σ.σ νωρίτερα σήμερα κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 197 ευρώ η μεγαβατώρα). Αν δεν υπάρξει αλλαγή σκηνικού μέσα στις επόμενες ημέρες, το νέο ρεκόρ πληθωρισμού θα καταγραφεί τον Μάρτιο.

πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα