Εκπαιδευτική αλληλεγγύη στην Πάτρα – Το λαϊκό φροντιστήριο και φέτος στο πλευρό μαθητών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα

04.09.2021 / 13:15
frontistiria

Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά ξεκινούν οι εγγραφές των μαθητών στο Λαϊκό Φροντιστήριο του Δήμου Πατρέων, μία δομή που η δημοτική αρχή κατόρθωσε με συστηματική δουλειά να αναδείξει σε ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό θεσμό για την πόλη.

Δομή που κάθε χρόνο συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους μαθητές. Την περασμένη χρονιά, οι μαθητές που γράφτηκαν στο λαϊκό  φροντιστήριο αλληλεγγύης της Πάτρας ξεπέρασαν τους 700, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε λύκειο, γυμνάσιο και δημοτικό.

Η δομή αυτή είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της, τα τελευταία έξι χρόνια με ελάχιστους μαθητές και το 2018, τρία χρόνια μετά, τα παιδιά που έκαναν φροντιστήριο για τα σχολικά τους μαθήματα σε αυτή, είχαν ξεπεράσει τα 550.

Από τότε ο αριθμός των συμμετοχών ολοένα και μεγαλώνει. Το όλο θέμα έχει δύο πλευρές. Από τη μία η κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των εγγραφών των μαθητών, δείχνει τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει σε πολλές από τις οικογένειες της Πάτρας οι οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους.

Από την άλλη η σωστή και συστηματική δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια καταλήγει στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γονείς στους καθηγητές και στους ανθρώπους της δομής, γνωρίζοντας πλέον ότι το λαϊκό φροντιστήριο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του.

Μεγάλα τα ποσοστά επιτυχίας

Τα τελευταία δυο χρόνια το ποσοστό της επιτυχίας των μαθητών του κοινωνικού φροντιστηρίου που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, είχε ξεπεράσει το 95% αφού όλα σχεδόν τα παιδιά πέρασαν την πύλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα περισσότερα από αυτά να πετυχαίνουν στις σχολές των πρώτων επιλογών τους.

Φέτος, περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει αρνητικά το μέτρο του ελάχιστου ορίου εισαγωγής τους υποψηφίους αφού χωρίς αυτό η επιτυχία θα άγγιζε το 98%, παρόλο που ιδιαίτερα την φετινή χρονιά οι δυσκολίες ήταν ακόμα περισσότερες για τους μαθητές του λαϊκού φροντιστηρίου, εξαιτίας εφαρμογής του μέτρου της εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 67 υποψήφιους που είχαν εγγραφεί για να δώσουν αρχικά πανελλαδικές εξετάσεις κάνοντας φροντιστήριο στη δομή του δήμου, οι μισοί σχεδόν (29) δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο εξεταστικό κέντρο, αφήνοντας την προσπάθεια τους στη μέση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αφού στο σπίτι τους δεν είχαν διαδίκτυο, κατά συνέπεια πρόσβαση στο όλο σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Είναι και αυτό μια πτυχή των αδικιών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας στους μαθητές, αδικίες που ήρθαν για να προστεθούν στο ήδη άδικο πλέγμα του όλου εκπαιδευτικού συστήματος.

Η αλληλεγγύη φέρνει την ανατροπή

Κι κάπου εδώ κρύβεται η ουσία της λειτουργίας, αλλά και της επιτυχίας του λαϊκού φροντιστηρίου της Πάτρας. Ο δήμος, και συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, μέσα από την δημιουργία και την καθιέρωση ως θεσμού του λαϊκού φροντιστηρίου, ήρθε για να μειώσει τη ψαλίδα των διαφορών αυτών που προκύπτουν από το ίδιο το σύστημα και να δείξει ότι μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν πολλά και σημαντικά πράγματα.

Η αλληλεγγύη βέβαια στην περίπτωση του φροντιστηρίου του δήμου Πατρέων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς τους εθελοντές καθηγητές που παραδίδουν μαθήματα, δίχως να πληρώνονται, έχοντας ως μοναδικό τους αντίτιμο την ηθική διάσταση της όλης υπόθεσης, την διάθεση τους για να προσφέρουν.

Ο ρόλος των εθελοντών καθηγητών

Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων που περιμένουν χρόνια τον διορισμό τους, προσφέρουν δωρεάν τις γνώσεις τους. 

Χαρακτηριστικό της διάθεσης τους για προσφορά είναι ότι το ενδιαφέρον τους για να μπουν στον κατάλογο των εθελοντών καθηγητών του φροντιστηρίου, κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερο. 

Πέρυσι για παράδειγμα το σύνολο των εκπαιδευτικών σε γυμνάσιο και λύκειο του κοινωνικού φροντιστηρίου, έφτασε τους 180 καθηγητές. Φέτος όπου οι εγγραφές για τους καθηγητές ήδη έχουν ξεκινήσει, το ενδιαφέρον φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ωστόσο, εκτός των καθηγητών, το ίδιο σημαντική είναι και η εθελοντική προσφορά 20 ανθρώπων που εργάζονται δωρεάν και ανιδιοτελώς από διάφορα πόστα για την σωστή και συντονισμένη λειτουργίας μιας τέτοιας δομής που έχει παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, για την διευκόλυνση των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Θυμίζουμε ότι τα θερινά τμήματα των λαϊκών φροντιστηρίων που πραγματοποιήθηκαν και το φετινό καλοκαίρι ολοκληρώθηκαν στις 27 Ιουλίου (με επανάληψη της ύλης για κάλυψη των κενών, αλλά και προετοιμασία για το επόμενο έτος), ενώ τα μαθήματα για την νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Γωγώ Γαλυφοπούλου: «Θα πρέπει να στηριχθεί από όλους»

Τα χρόνια της λειτουργίας του το λαϊκό φροντιστήριο αλληλεγγύης του δήμου έχει στηρίξει πάνω από 3.000 μαθητές οι οποίοι χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η ψυχή και υπεύθυνη του λαϊκού φροντιστηρίου του δήμου Γωγώ Γαλυφοπούλου,  τονίζει τα εξής: «Το λαϊκό φροντιστήριο είναι το αποκούμπι για δεκάδες οικογένειες της Πάτρας.

Πέρυσι αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες με την πανδημία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τηρώντας όλα τα μέτρα. Ζητήσαμε μέσω του δήμου να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές μας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα ήταν οι μαθητές μας να πηγαίνουν σε κοινοτικά κέντρα και γραφεία υπηρεσιών για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ελπίζουμε να μην έχουμε φέτος τις ίδιες δυσκολίες. Είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να στηριχθεί από όλους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο του».

ΚΑΠ

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα