Εκλογές: Το φάντασμα της ακροδεξιάς επανέρχεται!

01.04.2023 / 10:23
ka 33

Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις. Αν δεν απαγορευτεί θεωρείται δεδομένη η είσοδός του στη Βουλή

Τον Μάιο του 2012, στις εθνικές εκλογές που έγιναν υπό το βάρος των μνημονίων, αλλά και του ακραίου λαϊκισμού, επικράτησε κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος. Τα δύο πρώτα κόμματα, η ΝΔ του Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, πήραν πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά, η πρώτη 18,55% και 105 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78% και 52 έδρες.

Όμως, αυτό που έκανε αίσθηση ήταν η εμφάνιση του κόμματος της Χρυσής Αυγής που από ποσοστά τύπου 0,3%-0,5% τα προηγούμενα χρόνια, κατάφερε να 6,97% και 21 έδρες. Περισσότεροι από 400 χιλιάδες Ελληνες ψήφισαν το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό κόμμα, σε μια χώρα που έζησε στο πετσί της τον γερμανικό φασισμό στην Κατοχή.

Να θυμίσουμε ότι σε εκείνες της εκλογές ένα άλλο κόμμα, όχι νεοναζιστικό, αλλά «σκληρό» δεξιό, με ομοφοβικές και πολλές φορές «ψεκασμένες» θεωρίες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, πήραν ποσοστό 10,62% και 33 έδρες.

Τα εντυπωσιακά ποσοστά Καμένου και Μιχαλολιάκου αποδόθηκαν στην… αντισυστημική ψήφο. Στην ψήφο διαμαρτυρίας για τα θεσμικά κόμματα που έφεραν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Και η ΝΔ πλήρωσε την οργή του κόσμου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2012 πήρε ποσοστό μόλις 13,18% όταν πριν από τρία χρόνια είχε πιάσει ποσοστό 43,92%.

Στην αντισυστημική ψήφο οφείλει και το ΣΥΡΙΖΑ την έκρηξη των ποσοστών του, από το 3% στο 16,78% που τον καθιστούσε ισχυρό πολιτικό πόλο και «αντικαταστάτη» του ΠΑΣΟΚ στον δικομματισμό. Όμως, εκείνη η «χαλαρή» ψήφος ή η αντισυστημική για πολλούς που είχαν εξοργιστεί με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, έφερε τους νεοναζί στο πολιτικό σκηνικό και στη Βουλή.

Οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης δεν καρποφόρησαν ασφαλώς και η χώρα οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο. Οι ομοιότητες εκείνης της περιόδου με τη σημερινή είναι πολλές. Η πρώτη Κυριακή αντιμετωπίζεται από πολλούς ψηφοφόρους με χαλαρή διάθεση.

Αλλοι θα πάνε να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν τα κόμματα, ειδικά την κυβέρνηση, άλλοι δεν θα εμφανιστούν καν στις κάλπες με την αποχή να είναι μεγάλη. Αλλωστε, όταν οι ψηφοφόροι βλέπουν ότι τα κόμματα δεν κάνουν καν προσπάθεια να συνεννοηθούν κι ότι η πρώτη Κυριακή είναι… χαμένη υπόθεση αναφορικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι να επιλέξουν αντισυστημικά ή αποχή.

Τον Μάιο του 2012 η αποχή έφτασε το 35%.

 Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 η ΝΔ πήρε ποσοστό 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, το ΠΑΣΟΚ, 12,28%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πήραν 7,51% ενώ οι νεοναζί του Μιχαλολιάκου κράτησαν τις δυνάμεις τους παίρνοντας 6,92% και στέλνοντας 18 «παλικάρια» στη Βουλή.

Ενδεκα χρόνια μετά έχουμε εκλογές με πολλές ομοιότητες, αλλά πρέπει να σταθούμε στην ψήφο που οδηγείται σε ψεκασμένα, ακραία, λαϊκίστικα κόμματα ή στους διαδόχους της Χρυσής Αυγής. 

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα του Βελόπουλου παίρνει ποσοστό 4,2% ενώ το χωρίς καλύμματα ακροδεξιό κόμμα του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη λαμβάνει ποσοστό 3,8%. Στην εκτίμηση ψήφου δε η Ελληνική Λύση παίρνει ποσοστό 5,2% ενώ οι νεοναζί από τους «Ελληνες – Εθνικιστικό Κόμμα» ανεβαίνουν στο 4,9%.

Στην έρευνα της MRB και στην πρόθεση ψήφου, η Ελληνική Λύση παίρνει ποσοστό 4,6% ενώ το κόμμα του Κασιδιάρη 4%. Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι 5,5% και οι «Ελληνες – Εθνικιστικό κόμμα» 4,8%.

Είναι προφανές ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο καταδικασμένος Κασιδιάρης παίρνει ποσοστό άνω του 3% και μπαίνει στη Βουλή. Με το νόμο 5019/2023 της κυβέρνησης απαγορεύεται σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές αν έχουν ηγετικά στελέχη καταδικασμένα για κάποια αδικήματα, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η απαγόρευση ισχύει όχι μόνο για την εμφανή ηγεσία αλλά και για τυχόν «αχυρανθρώπους». Πρόκειται για ένα νόμο που θα κρίνει το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές Μαίου.

Κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του (αυτό γίνεται για πρώτη φορά) ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο το όνομα και το σήμα κάθε κόμματος. Τότε θα ξέρουμε και αν ο Κασιδιάρης θα κατέβει στις εκλογές κι αν φυσικά θα εκλεγεί αν και φυλακισμένος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα