Σήμερα το πρώτο «φιλτράρισμα» του Αρείου Πάγου για Κασιδιάρη – Κανελλόπουλο

26.04.2023 / 7:03
kasidiaris-kanellopoulos

Αντίστρεφα μετρά ο χρόνος για το πρώτο μεγάλο φιλτράρισμα των κομμάτων που θέλουν να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με τις χρονικές προθεσμίες που θέτει η εκλογική διαδικασία, εως την λήξη της 26ης Απριλίου 2023 τα κόμματα υποχρεούνται να δηλώσουν στο ανώτατο δικαστήριο το όνομα του συνδυασμού και το έμβλημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια. Όσα το πράξουν προκρίνονται στην επόμενη φάση ενώ εκείνα που δεν θα τα καταφέρουν χάνουν το εκλογικό δρομολόγιο της 21ης Μαΐου 2023.

Τι θα γίνει με τα μορφώματα Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου;

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται αύριο να καταθέσουν φάκελο και τα δύο πολιτικά μορφώματα που χρησιμοποιεί ο Ηλίας Κασιδιάρης για να πετύχει την εκλογική του κάθοδο. Να υποβάλλει δηλαδή τα απαραίτητα στοιχεία το κόμμα «Ελληνες» που αποτελεί τον επίσημο φορέα του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας αλλά και το κόμμα «ΕΑΝ» του αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου που αποτελεί το εναλλακτικό όχημα του Ηλ. Κασιδιάρη.

Η τελική κρίση άλλωστε θα γίνει στις 2 Μαΐου όταν η Ολομέλεια του Α τμήματος του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει την απόφασή της για το αν οι συνδυασμοί πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης που επιχειρεί να θέσει θεσμικό ανάχωμα για την είσοδο στην Βουλή εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Την εκτίμηση ότι θα υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές και τα δύο μορφώματα εξέφρασε και ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα, δεν απέκλεισε να αποκλειστούν από τον Αρειο Πάγο και τα δύο αυτά μορφώματα «αν αποδειχθεί ότι πίσω από τον κ. Κανελλόπουλο βρίσκονται ο Κασιδιάρης και η παρέα του» αν και παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί.

Υπενθυμίζεται πως το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου ενώ στις 23 Απριλίου ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία εντός της οποίας κάθε πολιτικό κόμμα γνωστοποιεί στον Αρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα που θα χρησιμοποιεί στις εκλογές και στα ψηφοδέλτια. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η χρήση εθνικών και θρησκευτικών συμβόλων, στέμματος ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος τους 21ης Απριλίου 1967.

Ο Αρειος Πάγος

ΚλείσιμοΕως τις 30 Απριλίου, δηλαδή εντός επτά ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κάθε κόμμα καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στον Aρειο Πάγο. Η Ολομέλεια του Α’ Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου μέσα σε τρεις ημέρες εξετάζει και ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Η συγκεκριμένη διαδικασία που λήγει στις 2 Μαίου θα καθορίσει εάν τελικά θα επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, της Χρυσής Αυγής και κάθε άλλης εγκληματικής οργάνωσης που εμφανίζεται με μανδύα πολιτικού κόμματος.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή τον σχηματισμό συγκυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα