Ο Ανδρέας Λοβέρδος στον «Ν»: «Εκφράζουμε το πολιτικό κενό που υπήρχε»

14.04.2024 / 11:00
Lverdos-Andreas

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ  ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια κομβική συγκυρία για το πολιτικό μέλλον του ίδιου, αλλά και της Ευρώπης, ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί την εμπιστοσύνη των πολιτών για εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Όχι μέσω του κόμματος που «στέγαζε» την πολιτική του φωνή όλα τα προηγούμενα χρόνια, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά μέσω της παράταξης που ίδρυσε ο ίδιος. Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν, ο πρώην Υπουργός μιλά στον «Νεολόγο» των Πατρών για τους «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» και όσα πρεσβεύουν, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Αυτοπροσδιορίζεστε ως κεντρώος-μεταρρυθμιστής πολιτικός. Οι ψηφοφόροι στους οποίους απευθύνεστε πού τοποθετούνται πολιτικά;

Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της να έχουμε ένα μεγάλο κόμμα κυβερνητικό και επτά μικρά μη κυβερνητικά, σε ρόλο παθητικό, παρωχημένο, λαϊκίστικο, χωρίς να μπορούν να εκφράσουν και να παρουσιάσουν προτάσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας και του πολίτη. Αντί να προτάξουν την κοινή λογική και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση εκεί που έχει πρόβλημα, βλέπουν και διεκδικούν μία άλλη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση αισθάνεται κυρίαρχη και ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξουσία της. Ο κ. Μητσοτάκης εκπορθεί ένα ανοχύρωτο κάστρο, το κέντρο. Αυτόν τον χώρο έρχονται να εκφράσουν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ένα κόμμα πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, πατριωτικό. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είναι δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και άλλοι που διαφωνούν με την στροφή στα αριστερά που κάνει εμφανέστατα το ΠΑΣΟΚ. Είμαι με την κοινή λογική, την αλήθεια και την μετριοπάθεια και θα λέω αυτά που η κοινωνία πρέπει να ακούσει αλλά και εκείνα που οι συμπολίτες μας θέλουν να ακουστούν. Και επειδή ο λαϊκισμός είναι πάντοτε παρών, δεν πρέπει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι.

Ποιος είναι ο στόχος για τις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ σε μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι ήρθαμε να εκφράσουμε το πολιτικό κενό που υπήρχε. Στην Ελλάδα η συνύπαρξη του πατριωτισμού με τα μεταρρυθμιστικά προτάγματα θεωρήθηκε μη συμβατή, εκχωρώντας έτσι την έννοια του πατριωτισμού στους ακραίους. Σε μένα αυτή η συναίρεση γίνεται αυτόματα. Στις ευρωεκλογές θα είμαι υποψήφιος γιατί όπως λέμε και στην διακήρυξή μας είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη, εκεί που διεκδικούμε να δώσουμε τις μάχες που πρέπει για την Ελλάδα, την Ευρώπη των πολιτών. Δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, ούτε στη λάσπη του λαϊκισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Δημοκράτες θα βρουν ανταπόκριση και θα καταφέρουν να εκφράσουν σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών και να με στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποια τα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων Ευρωβουλευτών;

Παρουσιάσαμε ήδη τους σαρανταένα από τους σαρανταδύο υποψήφιους των Δημοκρατών για τις Ευρωεκλογές, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για πολίτες που προέρχονται από την κοινωνία και έρχονται στην πολιτική για να την υπηρετήσουν με κοινή λογική και μετριοπάθεια. Δεν έρχονται από κομματικό σωλήνα, ούτε έχουν πάθος για την καρέκλα. Έχουν ύπαρξη εκτός πολιτικής και δεν βλέπουν την πολιτική ως όχημα ανέλιξης αλλά ως μέσο προσφοράς. Επιλέγοντας τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στην τρίτη σε δύναμη ομάδα των ευρωπαϊκών κομμάτων, στο Renew Europe, που ίδρυσε ο πρόεδρος Μακρόν. Ήδη αντιπροσωπεία των Δημοκρατών βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, με την πρόεδρο της συγκεκριμένης ευρωομάδας κ.Hayer και είμαστε σε απόλυτη συνεργασία. To Renew άλλωστε καλωσόρισε με επίσημη ανακοίνωση την ίδρυση του κόμματός μας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Οι Δημοκράτες αγωνίζονται για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρνει νέες προοπτικές στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας. Μια κεντρώα κίνηση που συγκεντρώνει όλους τους μετριοπαθείς. Τους εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!».

«Δεν θα χαρίσουμε τον πατριωτισμό στους φασίστες και τους ακραίους» έχετε δηλώσει. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν να προωθηθούν πατριωτικά ζητήματα με πιο φιλελεύθερο πρόσημο;

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι κόμμα πατριωτικό. Δεν εκχωρούμε τον όρο στους ακραίους και στους φασίστες. Ο αγώνας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι για μια Ένωση προσιτή, δίκαιη, αποτελεσματική. Δήλωσα ότι θα επικεντρωθώ σε τρία θέματα που αφορούν την Ελλάδα στην Ευρώπη επειδή έχω και τις δυνατότητες αλλά και την εμπειρία. Το casus belli και την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Όσο η Τουρκία θα επικαλείται casus belli για την Ελλάδα, την οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή της προοπτική οφείλουμε να την αρνούμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη. Για μένα αυτό το θέμα είναι ζήτημα ταυτοτικό. Όπως κάνουν όλοι lobbying για την πατρίδα τους, εγώ όταν θα εκπροσωπήσω την πατρίδα μας στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθώ στο casus belli. Σε ό,τι αφορά την Αγιά Σοφιά η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αρκείται σε μια διαμαρτυρία και να λησμονεί έκτοτε τις δικές της ευθύνες έναντι της ιστορίας της. Οφείλει να αναδεικνύει διαρκώς τη στάση του τουρκικού κράτους. Ο κ. Ερντογάν προσβάλλει έμπρακτα τα μνημεία που είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ό,τι έκανε με την Αγιά Σοφιά τώρα επιχειρεί να το επαναλάβει με τη Μονή της Χώρας. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει ένα τέλος! Και ασφαλώς το Κυπριακό που αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βαδίζει εμπρός αφήνοντας την Κύπρο πίσω. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνισμό να πηγαίνουμε χέρι χέρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και διευκρινίζω: λανθασμένη, ή ασταθής, ή άδικη λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει μοιραία εξέλιξη για τον απανταχού Ελληνισμό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα