Εκεί όπου τα λύματα «μιλούν» – Στα άδυτα των εργαστηρίων ανάλυσης για τον κορωνοϊό

22.12.2020 / 22:37
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 90

Πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown, οι χημικοί που αναλύουν τα λύματα της πρωτεύουσας ήταν βέβαιοι για την εξέλιξη αυτή. Το Reuters «μπήκε» στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιγράφει το πώς λειτουργεί η ανάλυση με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

«Λίγο πριν καταγραφεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, που ανάγκασε την Ελλάδα να επιβάλλει το δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, χημικοί σε ένα εργαστήριο που μελετά τα λύματα είχαν ήδη κατασταλάξει στο ότι πιθανώς να χρειάζονταν αυστηρότερα μέτρα.

Τα στοιχεία τους; Τα δείγματα από τα λύματα στην ελληνική πρωτεύουσα». Έτσι ξεκινά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα του Reuters στην συγκεκριμένη αυτή διαδικασία διαπίστωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα μας.

«Καθημερινά δείγματα από τα λύματα αναλύονται στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ώστε να εξακριβωθεί το εύρος του ιικού φορτίου και να προβλεφθεί ο αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο έχει “μπει” στο συγκεκριμένο εργαστήριο, αποκαλύπτοντας τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων.

Το Reuters αναφέρει στην συνέχεια πως η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά βίωσε μια ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων από τον Οκτώβριο, με την κυβέρνηση να αποφασίζει το δεύτερο lockdown.

Στο μυαλό των χημικών που εξετάζουν τα δείγματα από τα λύματα, η πιθανότητα αυτή του δεύτερου lockdown έδειχνε βέβαιη αρκετά πριν παρθεί.

λύματα

«Πριν την ανακοίνωση το συνολικό ιικό φορτίο στα λύματα ήταν πολύ, πολύ υψηλό» λέει η χημική αναλυτής Αικατερίνη Γαλάνη, υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα