Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ο μαύρος ήρωας αστυνομικός που αντιστάθηκε στον όχλο

16.01.2021 / 17:19
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Goodman-1024x683

Ήρωας θεωρείται ο αστυνομικός Γιουτζίν Γκούντμαν, ο οποίος χάρη στην ετοιμότητα και την ευστροφία του, κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή του όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και να τους απομακρύνει από την αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας.

Ο Αφροαμερικανός αστυνομικός έχει προταθεί για το «Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου» (Congressional Gold Medal).

Δύο Δημοκρατικοί βουλευτές και ένας Ρεπουμπλικάνος – οι Τσάρλι Κριστ, Εμάνουελ Κλέβερ και Νάνσι Μέις – πρότειναν τη βράβευση του γενναίου αστυνομικού και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους.

Καρέ καρέ ο ηρωισμός του αστυνομικού
Στο βίντεο που καταγράφηκε από τις κάμερες του Καπιτωλίου φαίνεται ξεκάθαρα ο αστυνομικός να απειλείται από το πλήθος των εισβολέων.

Ο Γιουτζίν ανεβαίνει μια σκάλα κυνηγημένος από τον όχλο. Κοιτάει στα αριστερά του και βλέπει ότι η πόρτα που οδηγεί στο τμήμα που στεγάζεται η Γερουσία δεν φυλάσσεται από κανέναν.

Εκείνη την ώρα παίρνει την απόφαση να πάει δεξιά, σε σημείο όπου είχε ζητήσει να έλθουν ενισχύσεις.

Έτσι, έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές που ίσως είχαν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας.

«Βάζοντας τη ζωή του σε ρίσκο και οδηγώντας επιτυχώς από μόνος τους τους εισβολείς μακριά από την αίθουσα συνεδριάσεων της Γερουσίας, ο αστυνομικός Γιουτζίν Γκούντμαν εκτέλεσε το καθήκον του προστατεύοντας το Κονγκρέσο και άφησε το σημάδι του στην ιστορία των ΗΠΑ», αναφέρει το ψήφισμα που προτείνει τη βράβευσή του.

Η βουλευτής Νάνσι Μέις που πρότεινε τη βράβευσή του Γκουντμαν δήλωσε: «Ενώ ήταν το μόνο εμπόδιο που στεκόταν ανάμεσα στα μέλη του Κογκρέσου και τον βίαιο όχλο, γρήγορα και με αυτοθυσία έστρεψε την οργή τους προς τον εαυτό του έτσι ώστε να διαφύγουν οι βουλευτές. Χάρη στη γενναιότητά του, βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου θεωρείται «η υψηλότερη έκφραση εθνικής εκτίμησης για διακεκριμένα επιτεύγματα και συνεισφορές», σύμφωνα με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πρόταση θα χρειαστεί να εξεταστεί από επιτροπή προτού λάβει την τελική έγκριση.

Ο Γκούντμαν, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει δημοσίως για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου με την εκπρόσωπο της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Εύα Μαλέσκι, να δηλώνει ότι απαγορεύεται στο τμήμα να παραχωρεί συνεντεύξεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα