Παρασκευή, 3.02.2023, 3:58 μμ

Εισβολή στην Ουκρανία- SWIFT: Σενάρια για… νέα Lehman Brothers και παγκόσμια κατάρρευση από τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών

28.02.2022 / 11:26
swift-1-2048x1433

Βαριές είναι οι συνέπειες από τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να είναι τεράστιες για τη Ρωσία, η οποία επιτίθεται με μεγάλη δύναμη στην Ουκρανία, ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν πως επιπτώσεις θα έχουν και οι υπόλοιπες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Credit Suisse Group AG Zoltan Pozsar, σε χθεσινό του σημείωμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Bloomberg, εκτιμά ότι ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων Ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Όπως σημειώνει είναι πιθανόν να προκληθούν τεράστιες αθετήσεις πληρωμών από τη Ρωσία, αλλά και γιγαντιαίες υπεραναλήψεις οι οποίες για να καλυφθούν θα πρέπει οι Κεντρικές Τράπεζες να παρέμβουν ρίχνοντας δολάρια στην αγορά.

Ήδη πάντως η ρωσική Sberbank αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με το ευρωπαϊκό τμήμα της.

Τι είναι το SWIFT

Το SWIFT (ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως.

Ένα σύστημα μέσω των οποίων οι τράπεζες καταγράφουν-ενημερώνουν-διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Με άλλα λόγια πρόκειται για την ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου συστήματος τραπεζικών συναλλαγών.

Σε αυτό το σύστημα είναι ενταγμένες περίπου 11.000 τράπεζες παγκοσμίως.

Το SWIFT ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970. Έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Καθημερινά μέσα από αυτό το σύστημα έγιναν το 2020 περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές. 

Η μόνη χώρα που αποκλείστηκε στο παρελθόν ήταν το Ιράν το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Ρωσία έχει 291 μέλη στο σύστημα SWIFT  με μεγάλη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν αποκλειστεί η Ρωσία δεν θα σταματήσουν μεν οι διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές αλλά η διαδικασία θα είναι πλέον πρωτόγονη πιο δύσκολη και απίστευτα αργή και κοστοβόρα.

Μέσω του SWIFT χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, χρησιμοποιούν το SWIFT για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα