Εισαγωγικό μισθό 840 ευρώ στο δημόσιο θα ανακοινώσει στις προγραμματικές ο Μητσοτάκης

06.07.2023 / 7:00
mitsotakis_vouli_xr

«Αν κάποιος περιμένει σήμερα μια ομιλία παροχολογίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε θα διαψευστεί». Με αυτή τη φράση στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο protothema.gr εξηγεί τη συλλογιστική πίσω από την ομιλία του, με την οποία λίγο μετά τις 17:00 θα ανοίξει τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Η ίδια πηγή, μάλιστα, προσθέτει ότι η εν λόγω ομιλία θα έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη του κ. Μητσοτάκη το 2019, όταν εμφάνισε αρκετούς…άσσους από το μανίκι του, θέλοντας να συνδυάσει την εκκίνηση της πορείας της κυβέρνησης του τότε με ένα «θετικό σοκ» στους πολίτες.

Αυτή τη φορά, όπως έχει γράψει το protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα προσδώσει ένα «σκληρό ιδεολογικό περίβλημα» στην ομιλία του, τοποθετώντας την σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και δίνοντας στίγμα με ορίζοντα τετραετίας, καθώς θα μιλήσει για την Ελλάδα του 2027, σε έναν κόσμο που αλλάζει. «Θα εξηγήσει πού θέλει να πάει τη χώρα το επόμενο διάστημα και ποια είναι η στρατηγική του προσέγγιση γι’ αυτό», αναφέρει κεντρική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τη «μεγάλη εικόνα» που είναι και το κεντρικό στοίχημα για την επόμενη μέρα.

Μέτρα «άμεσης εφαρμογής»

Ο οραματικός χαρακτήρας της ομιλίας, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και μέτρα που θα αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Όπως το θέτουν επισήμως από το Μαξίμου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και μερικά μέτρα πιο άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα τα ακούσουν οι πολίτες από τον ίδιο από το βήμα της Βουλής».

Πέρα από την προοπτική παράτασης του Market Pass για ένα τρίμηνο ακόμα που έχει κλειδώσει, την επανάληψη της έκτακτης ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά, αλλά και την προοπτική της απαλοιφής του penalty 30% για συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και όσον αφορά τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον άξονα Μαξίμου-Υπουργείου Οικονομικών έχουν «κλειδώσει» οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2024, με τον εισαγωγικό μισθό να προσδιορίζεται πλέον στην περιοχή των 840 ευρώ και τις απολαβές των υπαλλήλων να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με το μισθολογικό τους κλιμάκιο. Εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση των μισθών θα ισοσκελίζει την απώλεια των δώρων που έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί από τον δημόσιο τομέα. Μένει να φανεί, αν ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα, οι αποφάσεις, όμως, είναι ειλημμένες και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το φορο-νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων είναι ολοκληρωμένο και αναμένεται να μπει στη δημόσια διαβούλευση στις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να έχει ψηφιστεί ως το τέλος Ιουλίου που θα κλείσει η Βουλή.

Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, επιμένουν ότι υπάρχει και κάποιο μέτρο που ως τώρα δεν έχει διαρρεύσει, μιας και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τον στενό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που έχει εμπλακεί στη διαμόρφωση της ομιλίας του (Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Γ. Βλαστάρης, Γ. Μπρατάκος, Α. Πατέλης). Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σενάριο κάποιο μέτρο που έχει προβλεφθεί για το 2025 να έρθει προς εφαρμογή από το 2024, όπως είχε γίνει στις προγραμματικές του 2019. Άλλωστε, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας απαιτεί προσεκτικές κινήσεις που δεν θα στείλουν λάθος μήνυμα στις αγορές.

Οι πέντε Ελλάδες

Ευρύτερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξηγήσει πώς το ευρύτερο πλαίσιο που θα παρουσιάσει μεταφράζεται σε πολιτικές με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ και συγκεκριμένα τις 5 Ελλάδες: Παραγωγική Ελλάδα, Κοινωνική Ελλάδα, Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, Δίκαιη Ελλάδα, Ισχυρή Ελλάδα. Μάλιστα, σε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Μητσοτάκη είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά οι παρεμβάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα που αφορούν την κάθε «Ελλάδα».

Κωδικοποιημένα, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την προοπτική αύξησης των μισθών με συνακόλουθη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, τις άμεσες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του ΕΣΥ με τις 10.000 προσλήψεις, την αναμόρφωση της κτιριακής υποδομής, τη μείωση του χρόνου απόκρισης του ΕΚΑΒ και την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, την επέκταση του gov.gr, ώστε πρακτικά να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο, την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης, την ψηφιοποίηση της Παιδείας, την αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα