Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν

23.02.2021 / 11:48
astynomia-panepistimio_-4-

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Την έντονη αντίθεσή τους στις αλλαγές, που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, εκφράζει μεγάλη μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου και εν μέσω αντιδράσεων, ψηφίστηκε επί της αρχής, από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και χρονικό όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, εργατικά σωματεία, φορείς συλλογικότητες, έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στον νόμο.

Ο «Νεολόγος» απευθύνθηκε επικεφαλής των πολιτικών νεολαιών της χώρας, ζητώντας τους να σχολιάσουν τις αλλαγές που θα ισχύσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στον πρύτανη το Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστο Μπούρα, ο οποίος καλείται –  όπως και οι άλλοι πρυτάνεις – να εφαρμόσουν το νέο νόμο.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστου Μπούρα, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη, του Γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρη Αλεξίου, του Συντονιστή του Δικτύου Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Τσούμα και του  Νίκος Αμπατιέλου Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Χρήστος Μπούρας – Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

«Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα»

Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν 6

«Με αφετηρία ένα υπαρκτό πρόβλημα αυτό της Φύλαξης και της Προστασίας, η Κυβέρνηση οδηγήθηκε στη δημιουργία ενός άλλου προβλήματος που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η μόνιμη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια θα προκαλέσει εντάσεις και απεύχομαι και τη πρόκληση ενός ατυχήματος. Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια Υπηρεσία Φύλαξης και Προστασίας κατάλληλα εκπαιδευμένης, η οποία θα έπαιρνε εντολές από την Σύγκλητο και τον Πρύτανη. Ταυτόχρονα όμως, η Σύγκλητος και ο Πρύτανης θα αναλάμβαναν και τις ευθύνες τους αν σε περίπτωση παρεμβατικών  δεν καλούσαν την Αστυνομία. Θεωρώ ότι αυτή θα ήταν μία λύση αποτελεσματική και μεγάλης αποδοχής χωρίς εντάσεις.

Τα επόμενα δύο μέτρα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Το πρώτο που αφορά την ύπαρξη της βάσης εισαγωγής θα αποσυμφορήσει τα Πανεπιστήμια και θα ανεβάσει σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το λύκειο έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτός ο προσανατολισμός αγνοεί τη καλλιέργεια δεξιοτήτων, την ανάδειξη ταλέντων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τον επαγγελματικό προσανατολισμό,  την ευρύτητα γνώσεων, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και τέλος την ωρίμανση των νέων πολιτών σε κοινωνικά και άλλα θέματα. Ο μεγάλος αγώνας είναι για μία θέση στο Πανεπιστήμιο, η οποία πιθανώς να εξασφαλίσει κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Η έλλειψη σοβαρής, αξιόπιστης και αποτελεσματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν δίνει άλλη δυνατότητα. Η πολιτεία βέβαια δεν πρέπει να μείνει απαθής. Οφείλει να οργανώσει μια αρίστη μεταλυκειακή εκπαίδευση η οποία θα εξασφαλίζει προσόντα και δεξιότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και όχι έναν ακόμα εναλλακτικό τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτή η μεταλυκειακή εκπαίδευση οφείλει να λαμβάνει υπόψη την οικονομία και της ανάγκες της χώρας αλλά και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά.

Οι αιώνιοι φοιτητές έχουν ένα διοικητικό κόστος που αφορά τις εξετάσεις, τα εργαστήρια, τις άδειες λογισμικού, την επίδραση στις διεθνείς κατατάξεις και τη σίτιση και τη στέγαση. Προκαλεί εντύπωση βέβαια ότι κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια ζητάνε μείωση των εισακτέων και τώρα που το προτείνει η Πολιτεία είναι φοβικά και αντιμετωπίζουν τη συζήτηση αμήχανα. Η λογική σε κάθε πόλη ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν προσφέρει τίποτα εκτός από το καλλιεργεί προσδοκίες. Η χώρα χρειάζεται Πανεπιστήμια ισχυρά με διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό σε αριθμό που να μπορούν να τα λειτουργήσουν αποτελεσματικά, με εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές, βιβλιοθήκες και φοιτητική μερίμνα. Αυτά δεν μπορεί να προσφερθούν αν έχουμε τμήματα σε κάθε πόλη. Δεν μπορεί το μετά από διαδικασίες και ενέργειες χωρίς σχέδιο, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς υποστήριξη σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, να δημιουργούνται πανεπιστημιακά τμήματα, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση αυστηρά και μόνο πελατειακών αιτημάτων και σχέσεων και χωρίς να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα, όπως πχ πόσους φοιτητές μπορεί να υποστηρίξει η πολιτεία έτσι ώστε να έχουν αξιοπρεπείς και ποιοτικές σπουδές; πόσους αποφοίτους και σε ποιες επιστήμες μπορεί να απορροφήσει η ελληνική οικονομία; κοκ.

Ας εμπιστευτούμε τα Πανεπιστήμια και τις Συγκλήτους, αν αναλάβουν τις ευθύνες τους. Με ιδεοληψίες και υπερβολές δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα. Οφείλουμε να αποκτήσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε το αυτονόητο πράξη στη καθημερινότητα. Χρειάζονται νέες μέθοδοι και τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η αλλαγή παραδείγματος είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά».

Παύλος Μαρινάκης – Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

«Πανεπιστήμιο της νέας εποχής»

Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν 7

«Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έρχεται να ανατρέψει παθογένειες δεκαετιών και να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε, να ανταποκρίνεται το Πανεπιστήμιο στις σύγχρονες απαιτήσεις των φοιτητών και των υποψηφίων φοιτητών σε μια κοινωνία η οποία δεν έχει πλέον σύνορα και μέρα με τη μέρα περνά στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Μετά την κατάργηση του ασύλου ανομίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε η στιγμή για το επόμενο μεγάλο βήμα για ασφαλή πανεπιστήμια. Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες να απεμπλακεί το Πανεπιστήμιο από εκείνους που χρησιμοποιούσαν τις σχολές ως ορμητήριο παράνομων ενεργειών και ως γιάφκα που συγκαλύπτει εγκληματικές δράσεις, ωστόσο, ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης κι αυτό ήρθε να αλλάξει το νομοσχέδιο αυτό.

Το ειδικό σώμα φύλαξης των Πανεπιστήμιων που θα λειτουργεί υπό την άμεση επίβλεψη της ΕΛΑΣ, θα έχει διακριτές αρμοδιότητες και δυνατότητα παρέμβασης αλλά και ο έλεγχος εισόδου στα Πανεπιστήμια είναι ο τρόπος με τον οποίο το αίτημα χιλιάδων φοιτητών εδώ και δεκαετίες θα γίνει πραγματικότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από ένα ελεύθερο, ευνομούμενο, δημοκρατικό, σύγχρονο και ασφαλές Πανεπιστήμιο.

Οι αλλαγές αναφορικά με το όριο φοίτησης, την βάση και την διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διαμορφώνουν ένα σύστημα αξιοκρατικό, δίκαιο και σταθερό το οποίο θα αναβαθμίσει την εικόνα και την αξιοπιστία των Ιδρυμάτων. Τα Ιδρύματα γίνονται συμμέτοχοι στη διαδικασία εισαγωγής καθορίζοντας κι εκείνα με ένα τρόπο τις απαιτήσεις της εκάστοτε σχολής ενώ σε συνδυασμό με το διπλό μηχανογραφικό οι φοιτητές που θα μένουν εκτός των σχολών που πραγματικά θέλουν θα είναι πολύ λίγοι. Το όριο φοίτησης δεν είναι μια «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών αλλά ένα κίνητρο για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πεδίο που τους ενδιαφέρει και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο φοιτητών που εγγράφονται σε μια σχολή και δεν εμφανίζονται ποτέ.

Η υλοποίηση του νομοσχεδίου θα γίνει με την βοήθεια των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των αρμόδιων αρχών. Έτσι, θα περάσουμε στο πανεπιστήμιο της νέας εποχής. Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο δεν έχει χώρο για να αναπτυχθεί εκεί η βία, οι τραμπουκισμοί, η παρανομία και δεν επιτρέπει την παραμικρή τους συγκάλυψη από όσους έχουν συμφέρον να διασπείρουν την ασυδοσία».

 Σωτήρης Αλεξίου – Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Εχθρός της κυβέρνησης η νέα γενιά»

Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν 8

 «Η ΝΔ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την πανδημία σαν ευκαιρία για να εξαπολύσει μια ακραία επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία. Παιδεία, εργασία, κοινωνικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, περιβάλλον βρίσκονται στο στόχαστρο. Η νέα γενιά αποτελεί εχθρό για την κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει πως θα «χτυπήσει» τους νέους ανθρώπους με κάθε μέσο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ. Δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ ή την αναβάθμιση των σπουδών και του κύρους τους. Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις προσωπικού σε καθηγητές, βοηθητικό προσωπικό, ερευνητές, φύλαξη, φοιτητική μέριμνα και η στήριξη των φοιτητών και των ερευνητών είναι ζητήματα που βρίσκονται εκτός κυβερνητικής ατζέντας. Να σημειώσουμε πως η χώρα μας είναι δεύτερη σε όλη την Ευρώπη σε αστυνομικούς/κάτοικο, ενώ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε καθηγητές ΑΕΙ/φοιτητή.

Προβλέπεται μείωση εισακτέων με τη θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και τον περιορισμό του αριθμού των εισακτέων σε κάθε ίδρυμα. Η κυβέρνηση τιμωρεί τους μαθητές και τις μαθήτριες κλείνοντάς τους, πολλαπλώς, το δρόμο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν τους θεωρεί άξιους/ες για να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο ΑΕΙ, αν δεν γράψουν τον απαιτούμενο βαθμό. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη αυτά, σε συνδυασμό με την, εν κρυπτώ, ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΑΕΙ με αυτούς των ιδιωτικών κολεγίων, γίνεται σαφές πως η ΝΔ λειτουργεί ως ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων των κολεγίων, αφού προετοιμάζει μια στρατιά πελατών για αυτά.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να σύρει την κοινωνία σε έναν αυταρχικό και συντηρητικό κατήφορο και σε αυτή την επιδίωξη δεν χωράνε τα ελεύθερα, δημοκρατικά, ανοιχτά στην κοινωνία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Γι’ αυτό θέσπισε ειδικό αστυνομικό σώμα για τα πανεπιστήμια, θέλει να εγκαταστήσει κάμερες και μικρόφωνα καταγραφής στους χώρους των ΑΕΙ (χωρίς να αναφέρει σε ποιους)και συγκροτεί τα πειθαρχικά συμβούλια φοιτητών, με τα βασικά «αδικήματα» να είναι η συνδικαλιστική και κοινωνική δράση εντός των ιδρυμάτων.

Ο κινηματικός αναβρασμός του προηγούμενου διαστήματος και η ενότητα όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι σε αυτό το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο αποτελούν παρακαταθήκες και εχέγγυα πως ο αγώνας θα συνεχιστεί. Ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά, γιατί είναι αυταρχικός, άδικος και θα πυροδοτήσει πολύ μεγαλύτερες εντάσεις.

Για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρώτιστο καθήκον να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να μην εφαρμοστεί και να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και μαζί του, η πιο σκληρή ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα μας».

Γιώργος Τσούμας – Συντονιστής Δικτύου Νεολαίας ΚΙΝΑΛ

«Απέναντι από την Ακαδημαϊκή κοινότητα»

Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν 9

«Το νομοσχέδιο Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη αποτελεί την συνέχεια μιας στρατηγικής επιλογής της Κυβερνήσης όσον αφορά την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η Κυβέρνηση είτε από επιλογή είτε από ανικανότητα, προσπερνά τα πραγματικά και σοβαρά προβλήματα κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και μεταφέρει συνειδητά την ατζέντα στο θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων. Η ικανοποίηση των ορέξεων του συντηρητικού ακροατηρίου της, οδήγησε τη Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν στην παρουσίαση των Πανεπιστημίων ως κέντρα παραβατικότητας,βίας και τοξικότητας,  με χρήση χαρακτηρισμών και επιχειρημάτων που απαξίωσαν και τραυμάτισαν βαθιά το σύνολο της ακαδημαϊκής, και όχι μόνο, κοινότητας.

Προφανώς, τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν προβλήματα. Χαρακτηρίζονται από νεποτισμό, αναξιοκρατία, είναι όμηροι συντεχνιών και αδυνατούν ή δεν θέλουν να βάλουν τον φοιτητή στο επίκεντρο.  Ο συγκεκριμένος νόμος αντί να δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που κρατούν την έρευνα και την εκπαίδευση εγκλωβισμένες σε πρότυπα και λειτουργίες του χθες δημιουργεί καινούργια προβλήματα.

Η υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα μετατρέπεται σε ένα άδικο οριζόντιο αποκλεισμό χωρίς να συνοδεύεται από σχέδιο αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης και ενίσχυσης του χαρακτήρα του Εθνικού Απολυτηρίου. Οι νέες τιμωρητικές διατάξεις για τους αποκαλούμενους “αιώνιους φοιτητές” είναι κενές περιεχομένου χωρίς να υπάρξει μια σοβαρή μελέτη εκ μέρους της Πολιτείας που θα ερευνά σε βάθος τις αιτίες και τους λόγους για το ποσοστό παραίτησης από τις σπουδές (dropout rate) και θα δομεί ένα σχέδιο οικονομικής, εργασιακής και ψυχολογικής μέριμνας για όσες και όσους έχουν ανάγκη τη βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να καταφέρουν να σπουδάσουν.

Επιπλέον, η εγκαθίδρυση του δόγματος τάξη και ασφάλεια που διέπει συνολικά την Κυβέρνηση, με τις πρωτοφανείς ρυθμίσεις παρακολούθησης μέσα στο πανεπιστήμιο με το «Κέντρο ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων», κόντρα σε κάθε έννοια προστασίας προσωπικών δεδομένων, και την δημιουργία αστυνομικών τμημάτων εντός Πανεπιστημίου, βάζει απέναντι την ευρεία πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου που έχουν καταθέσει αξιόλογες εναλλακτικές προτάσεις για το ζήτημα με σεβασμό στο Σύνταγμα, όπως η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

Η δημόσια παιδεία είναι ο πλούτος των φτωχών. Είναι το όχημα εξόδου από την αξιακή, οικονομική, κοινωνική κρίση της εποχής μας και η πρόσβαση σε αυτή εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες, την προοδευτική κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη απέναντι στα κλειστά συστήματα των ελίτ και στα επίπλαστα κληρονομικά δικαιώματα τους. Είναι η παιδεία που οδηγεί την εξέλιξη και διαμορφώνει την προοπτική της χώρας, το μέλλον της. Γι’ αυτούς τους, οι αλλαγές στην Παιδεία πρέπει να αποτελούν αντικείμενο υπερκομματικών συναινέσεων και  κομμάτι ευρύτερου σχεδιασμού. Αντίθετα, ο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίζει ιδεοληψίες λίγων και αδυνατεί να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολλών.

Ήρθε η ώρα η δική μας γενιά να γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου, ορμώμενη από την βαθιά προοδευτική πεποίθηση ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα* άλλωστε δεν μας έμεινε και τίποτα. Και θα παλέψουμε έτσι ώστε οι επιδιώξεις της Κυβέρνησης για περαιτέρω υποβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου να μείνουν στα χαρτιά. Γιατί το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στη κοινωνία και όχι στην κυρία Κεραμέως και στον κύριο Χρυσοχοΐδη και στα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση. Γιατί αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα».

Νίκος Αμπατιέλος – Γραμματέας Κεντρικού Συμβουλίου ΚΝΕ

«Νομοσχέδιο ‘ζόμπι’»

Είναι απαραίτητη η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια; O πρύτανης Χρ. Μπούρας και οι επικεφαλής των πολιτικών Νεολαίων της χώρας μας απαντούν 10

«Τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή τις έκριναν ήδη οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και οι μαθητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, που χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Πίστευε ότι θα τους έπιανε στον ύπνο, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά αυτοί εδώ και βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους, σε όλες τις πόλεις της χώρας και φυσικά και στην Πάτρα.

Οι φοιτητές χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «ζόμπι», γιατί είναι νεκρό στις συνειδήσεις της νέας γενιάς, δεν απαντάει στα πραγματικά της προβλήματα, πάνω απ’ όλα στην επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές, που παραμένουν εδώ και έναν χρόνο κλειστές. Αντίθετα, το μόνο που κάνει, είναι να δημιουργεί νέα εμπόδια, φραγμούς και «κόφτες» στη θέληση κυρίως των νέων που προέρχονται από φτωχογειτονιές, από εργατικές-λαϊκές οικογένειες, να σπουδάσουν το αντικείμενο που προτιμούν, να θέσουν στη συνέχεια τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της κοινωνίας, του εργαζόμενου λαού.

Είναι ένα ακόμα βήμα, που προστίθεται στα πολλά που έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά (βλ. νόμος Διαμαντοπούλου-ΠΑΣΟΚ, νόμος Γαβρόγλου-ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), προς την πλήρη διαμόρφωση του «Πανεπιστημίου Α.Ε.». Σε αυτό το πανεπιστήμιο, που πουλάει τα προϊόντα του με αντίτιμο, επιδιώκουν η πρόσβαση να είναι ελεγχόμενη για τους φοιτητές, αλλά ελεύθερα να συνεχίσουν να μπαινοβγαίνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων που ήδη λυμαίνονται τις υποδομές των ιδρυμάτων, την ερευνητική τους δραστηριότητα για τα κέρδη τους.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν χωρά η συλλογική συζήτηση, η αντιπαράθεση ιδεών, η οργάνωση και ο αγώνας των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, με τις μορφές που οι ίδιοι, μέσα από τους συλλόγους τους, επιλέγουν κάθε φορά. Αυτά είναι που προκλητικά βαφτίζουν «βία και ανομία», όσο κι αν αξιοποιούν σαν προκάλυμμα την ύποπτη δράση διάφορων ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους. Αλλά, όπως τους είπαμε και στη Βουλή, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον τραμπουκισμό, τη διαφθορά και τη σήψη στα πανεπιστήμια, ας αρχίσουν από την κυβερνητική φοιτητική παράταξη, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί! Οι φοιτητές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει κουρελόχαρτο!

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις σκέψεις για περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και της λέμε ξανά αυτό που απαιτούν όλοι οι φοιτητές: Κόψτε κάτι από τα λεφτά με τα οποία ταΐζετε τους επιχειρηματικούς ομίλους και φτιάχνετε πανεπιστημιακές αστυνομίες, κόψτε και τον λαιμό σας αν θέλετε, αλλά πάρτε εδώ και τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές!»

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα